Kadınların sesi ‘avret’ sayıldı
Kadın Haberleri —

Afgan kadınlar/ foto:AFP
- Taliban, kadınların çalışmasını, toplu taşıma kullanmasını, pazara, hamama gitmesini yasakladı; sesleri ‘avret’ sayıldı. BM raporuna göre, onlarca Afgan kadın çalışan ölüm tehditleri alıyor.
Birleşmiş Miletler’in (BM) Afganistan'daki insan hakları durumuyla ilgili son raporunda, Mayıs ayında onlarca kadın ulusal personelin açıkça ölüm tehditlerine maruz kaldığı belirtildi. Pazar günü yayınlanan bir rapora göre, Taliban, BM’de çalışan onlarca Afgan kadına yönelik açık ölüm tehditlerini araştırıyor. Raporda, BM Afganistan Yardım Misyonu (UNAMA) ile diğer kuruluşlar, fonlar ve programlarla ilgili kimliği belirsiz kişilerden geldiği ve "BM'nin güvenliklerini korumak için geçici önlemler uygulamasını gerektirdiği" belirtildi. Taliban'ın BM misyonuna, personelinin tehditlerden sorumlu olmadığını bildirdiği belirtildi. Ayrıca, Taliban’ın kadınlara yönelik hak ihlali raporunu açıklayan UNAMA, Taliban’ın burka giymeyen kadınların pazarlara girmesi ve toplu taşıma kullanılmasını yasaklandığını kaydetti.
Kadınların çalışması yasaklandı
AP’nin haberine göre Taliban, Aralık 2022'de Afgan kadınların yurt içi ve yurt dışındaki sivil toplum kuruluşlarında çalışmasını yasakladı. Altı ay sonra ise kadınları istihdam eden BM ve diğer kuruluşları kapatmakla tehdit etti. İnsani yardım kuruluşları da Taliban'ın çalışmalarını engellediğini belirtti.
Toplu taşıma ve pazar da yasak
BM raporu, sektörde çalışan Afgan kadınlara yönelik ölüm tehditlerinin ilk resmi doğrulaması niteliğinde. Raporda ayrıca, kadınların kişisel özgürlükleri ve güvenliklerinin de tehdit altında olduğuna dikkat çekildi.
Herat'ta, Ahlak ve Fazilet Bakanlığı müfettişleri, kadınların başlarını örten bir pelerin olan çarşaf giymelerini zorunlu kılmaya başladı. "Uygunsuz" görülen kadınların pazarlara girmesine veya toplu taşıma araçlarına binmesine izin verilmedi. Raporda, akrabaları çarşaf getirene kadar kadınların gözaltında tutulduğu belirtildi.
Hicap takanlar tutuklandı
Raporda ayrıca, Herat'ın İncil ilçesine bağlı Pul Peştun bölgesinde Taliban'ın kadınların ve kız çocuklarının bulunduğu aile gruplarının mesire alanına gitmesini yasaklayarak, sadece erkeklerin izin verdi. İktidarı ele geçirdiği günden bu yana kadınları hedef alan yasalar çıkartan Taliban rejimi, kadınların parklara, dinlenme alanlarına ve hamamlara da girmesini yasakladığına vurgu yapan BM raporunda, “Taliban kadınların tüm bedenlerini örtmelerini zorunlu kılmış ve seslerini ‘avret’ saymıştır” ifadelerine yer verildi.
Uruzgan kentinde de kadınlar, burka yerine başörtüsü, yani hicap taktıkları gerekçesiyle tutuklandı. İSLAMABAD















