Kalkınma için savaşı bıraktık

Dünya Haberleri —

.

.

  • Etiyopya’da Tigray bölgesine yönelik savaşın durdurulması ile bölgesel ordulara sahip güçlerin çıkar çatışması meclis gündeminde bir dirence sebep oluyor. Barış anlaşmasını savunan Başbakan Abiy Ahmed, anlaşmayı "kalkınma için kabul ettiklerini" söyledi.  

Etiyopya'nın Amhara ve Afar bölgelerinin kendi orduları ve müttefikleri Tigray bölgesine yönelik savaşa aktif katılmışlardı. Yaşanan çatışmalarda önemli oranda kayıp veren taraflar barış anlaşmasına mesafeli duruyor. Afrika’daki son imparatorluk olarak da tanımlanan Etiyopya’da bir çok etnik yapı ve bunların silahlı güçleri devlet çatısı altında bir arada bulunuyor. Bu durumun yarattığı çelişkiler meclis tartışmalarına yansıdı. 

Etiyopya Başbakanı Abiy Ahmed, hükümetin isyancı Tigray Halk Kurtuluş Cephesi (TPLF) ile yaptığı barış anlaşmasını savunarak kısır döngüye giren savaş sürdükçe kalkınma amaçlarına ulaşamayacaklarını söyledi.

Ahmed, Mecliste yaptığı konuşmada, Tigray direnişçileri ile yapılan barış anlaşmasının uygulanması için ısrarla çalışılmasını istedi. "Savaş kısır döngüsüyle boğuşurken barış ve kalkınma amaçlarına ulaşmak imkansız" ifadesini kullandı.

Çatışmaların merkezi olan Tigray'ın normale dönmesi ve onarımın hızlanması için Etiyopyalılara destek çağrısında bulunan Ahmed, bölgeye tüm temel hizmetlerin yeniden sağlanmasına öncelik verildiğini kaydetti.

Addis Ababa hükümeti ile TPLF arasında Güney Afrika'da yürütülen görüşmeler sonrasında 2 Kasım'da çatışmaların durdurulması anlaşması yapılmıştı. Anlaşmada Tigray’a bağlı ordu güçlerinin tekrar merkezi orduya dahil edilmesi kararlaştırılan konular arasında. 

Etiyopya, çatışmaların durmasının ardından bölgeye insani yardım sevkinin başladığını, Tigray'ın yüzde 70'inin kontrol altına alındığını belirtmişti. Etiyopya'da ordu ile TPLF arasında Kasım 2020'de başlayan çatışmalar, binlerce kişinin ölümüne, yüz binlerce kişinin evlerini terk etmesine yol açmıştı. ADİS ABABA

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.