Kamera o an bozukmuş!

Lice’de polisten işkence gören 14 yaşındaki Y.D.

Lice’de polisten işkence gören 14 yaşındaki Y.D.

  • Amed’de zırhlı araç içinde 14 yaşındaki Y.D.’ye işkence yapan polisler aklanmaya çalışılıyor. Avukatlar, mahkemeden işkencenin yapıldığı araç içindeki kamera görüntülerini istedi. Emniyet ise “kamera bozuk” diyerek, görüntülerin olmadığını iddia etti. Diyarbakır Baro Başkan Yardımcısı Mehdi Özdemir, “Deliller karartılmaya, polisler işkence suçundan aklanmaya çalışılıyor” dedi.

MUSTAFA DOĞAN - AMED

Amed’de zırhlı araç içinde 14 yaşındaki Y.D.’ye işkence yapan polisler aklanmaya çalışılıyor. Avukatlar, mahkemeden işkencenin yapıldığı araç içindeki kamera görüntülerini istedi. Emniyet ise “kamera bozuk” diyerek, görüntülerin olmadığını iddia etti. Diyarbakır Baro Başkan Yardımcısı Mehdi Özer, “Deliller karartılmaya, polisler işkence suçundan aklanmaya çalışılıyor” dedi.

Amed'in Lice ilçesinde Newroz günü puşi taktığı için gözaltına alınan 14 yaşındaki Y.D.'yi polis aracına bindiren, işkence ederek "İstiklal Marşı’nı ezberlemezse öldürüleceği" yönünde tehdit eden, daha sonra elleri ve ayaklarını bağlayarak bir dere kenarına atan İ.A., E.Ö., G.B., A.O. ve H.Ç. adlı polisler hakkında açılan davanın ilk duruşması, 20 Eylül’de Lice Asliye Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Tutuksuz yargılanan polislerin duruşmaya getirilmelerine ise gerek görülmedi. Polislerin tutuklanma talebi reddedilirken, sanık avukatları müvekkillerinin SEGBİS ile duruşmaya katılmak istediğini, hatta adli kontrol hükümlerinin de kaldırılmasını istedi.

 

Amed Baro Başkan Yardımcısı Mehdi Özdemir

 

Klasik cevap: Kamera bozukmuş!

Olayın olduğu gün bölgede görevli polisler tarafından tutanak tutulmuş ve çocuğa işkence yapılan zırhlı araç içinde kameranın olduğu ve iç görüntü kaydının yapıldığı kayıtlara geçmişti. Mahkemede avukatlar, işkencenin yaşandığı zırhlı aracın iç kamera görüntülerini istedi. Ancak ilçe emniyeti mahkemeye gönderdiği cevapta kameranın varlığını doğrulasa da 21 Şubat 2023’ten bu yana kameranın bozuk olduğunu ve görüntünün olmadığını iddia etti. Y.D.'nin avukatı Amed Baro Başkan Yardımcısı Mehdi Özdemir, “Bu durum bile aslında bizlere delillerin karartılmaya çalışıldığı, gerçeklerin gizlenmesinin amaçlandığını apaçık gösteriyor” dedi.

İşkenceden yargılanmalılar

Polislerin işkence suçundan değil, 'Kişiyi hürriyetinden yoksun bırakma' suçundan yargılandıklarına dikkat çeken Özdemir, polislerin işkence suçundan aklanmaya çalışıldığını söyledi. Lice Asliye Ceza Mahkemesi'nde yapılan ilk duruşmaya yargılanan polis memurlarının katılmadığını, talimatla savunmalarının alınarak mahkeme dosyasına eklenmesine karar verildiğini kaydeden Özdemir, şöyle konuştu: "Sanık polis memurlarının duruşmada bizzat hazır edilmek suretiyle ve dinlenmelerine ilişkin talebimiz reddedildi. Bu ret kararıyla birlikte aslında bizlerin mağdur ve müştekilerin vekilleri olarak aynı şekilde soru sorma hakkımız engellendi. Bu tarz yalan, yanıltıcı beyanlarla savunmalarını oluşturmaya çalışan sanık polis memurlarına ilişkin maddi gerçeği ortaya çıkartmak amacıyla yürüttüğümüz hukuk mücadelesinin bu anlamda sekteye uğratılmaya çalışıldığı bir süreci yaşamaktayız.”

Fail kolluk olunca aklanıyor

Polis tarafından alıkonulan 14 yaşındaki Y.D.’ye işkence edildiğinin net olduğunun altını çizen Özdemir, şunları söyledi: “Fakat savcılığın işkence suçuna ilişkin olarak bir soruşturma ve veri toplama faaliyetinde bulunmamasından kaynaklı işkence suçu yönünden yargılamanın yapılamayacağına karar verildi. Bu durum aslında cezasızlık politikasından, faili kolluk kuvvetleri görevlisi olan yargılamalarda polis memurlarının aklanması uğraşından farklı değil. Mağdur çocuk açısından yürütülen yargılama faaliyeti etkin bir şekilde yürütülmemesinin amaçlandığını, polisin aklanmaya çalışıldığı bir süreci yaşamaktayız.”

“Diyarbakır Barosu olarak hukuk mücadelesinin tarafıyız” diyen Özdemir, yürütülen mücadelenin bir parçası olduklarını ifade ederek, davanın takipçisi olacaklarını söyledi.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.