• Iğdır S Tipi Cezaevi’nde birçok ihlalin yaşandığını belirten avukat Rıdvan Şahin, gardiyanların ses ve görüntü alan kameraları kapatarak tutsaklara işkence yaptığını aktardı.

 

S Tipi cezaevleriyle birlikte tecrit ağırlaştırıldı. İşkence ve kötü muameleyle sık sık gündeme gelen Iğdır S Tipi Kapalı Cezaevi’nde hak ihlalleri devam ediyor. Cezaevinde 20 Şubat 2022'de Sezer Alan ve 20 Mart 2022’de Sinan Kaya şüpheli şekilde hayatını kaybetmiş, cezaevi yönetimi ise olayın üzerini “intihar” diyerek kapatmaya çalışmıştı. 

Iğdır S Tipi Cezaevi’nde sadece tutsaklara değil, avukatlara yönelik de birçok ihlal söz konusu. Müvekkillerini ziyaret ettikleri sırasında gardiyanların saldırısına uğrayan avukatlardan Rıdvan Şahin, cezaevinde yaşanan ihlalleri, MA'ya anlattı. Ocak'tan itibaren tutuklu ve hükümlülerin aileleri tarafından işkence ve kötü muamele şikayetleri üzerine 14 Nisan’da üç avukatla birlikte cezaevini ziyaret ettiklerini söyleyen Şahin, “Bir tutuklu ‘dayanamıyorum, bileklerimi keseceğim’ diyor, ailesinin de yönlendirmesiyle cezaevine gittik. Avukat odasında beklerken ‘yapmayın, vurmayın kafama’ diye sesler geldi. Avukat arkadaşlarımız da gardiyanları işkence yapmamaları konusunda uyardı. Bunun üzerine 10-15 gardiyan üzerimize yürüdü. Gardiyanlar, arkadaşlarımıza saldırmak için fırsat kolluyordu. Bunun üzerine müdahale etmek istediğimde bana da saldırmaya başladılar” diye konuştu.

İşkence var

Tutanak tuttuklarını ve suç duyurusunda bulunduklarını söyleyen Şahin, “Diğer avukatlarla konuşunca fark ettik ki cezaevinde buna yönelik çok sayıda şikayet var. Tutsakların şikayetleri söz konusuydu fakat başsavcılık bununla ilgili görüşmeyi reddetti. Neden görüşmek istemiyorlar bilmiyoruz ama biz bizzat bu saldırıyı yaşadık. Avukatlara bu yapılıyorsa tutuklulara ne yapılıyor tahmin bile edemiyoruz. Cezaevinde kalanların Ocak'tan beri baskı altında oldukları ve kötü muameleye uğradıklarına dair şikayetler var” dedi. 

Kameraları kapatıyorlar

S Tipi’nin kentte salgınla birlikte açıldığını hatırlatan Şahin, şöyle devam etti: “2022'nin ardından çok sayıda işkence şikayeti aldık. İki siyasi tutuklunun intihar ettiği öne sürüldü. Bu ölümlerden sonra daha çok saldırılar başladı. Bir müvekkilim ‘Avukat bey, gardiyanlar bize hakaret ediyorlar. Biz karşılık verince bizi bir odaya alıyorlar. Normalde gardiyanların yakasında ses ve görüntü alan bir kamera bulunuyor fakat o odaya girince bunu kapatıyorlar. Bizi istedikleri şekilde dövüyorlar. Hatta kalabalık bir şekilde dövüyorlar’ diye bilgi verdi. Yani orada işkencenin boyutu da bu ifadeyle ortaya çıkıyor.” 

Sindirmeye çalışıyorlar

Görüşmeye gittiği tutsak Fuat Bulut’un işkenceye dayanamadığı için bileklerini kestiği bilgisini paylaşan Şahin, şunları dile getirdi: “Tutuklu geçen ayki görüşmemizde bana; ‘Bizi sindirmeye çalışıyorlar. Ben adli bir tutuklu olmama rağmen açlık grevine girdim, çünkü bu baskı ve zülümle baş edemiyoruz. Dilekçeler veriyoruz ama bunların bir sonucu yok, büyük ihtimalle yırtılıp atılıyor’ ifadelerini kullandı. Tutuklular son zamanlarda yemekten yönetime, gardiyanlardan günlük rutine kadar birçok konuda şikayetçi olduklarını söylüyor. Gardiyanlar genelde hükümlülere şiddet uyguluyor. Gardiyanlar ve başgardiyanlar keyfi davranıyor, cezaevi yönetimi ise gardiyanları esas aldığı için sorunlar çözülmüyor. Yönetim tutsaklar ya da avukatlarla görüşmüyor.”  IĞDIR

Kırşehir S'de koğuş baskını

Kırşehir S Tipi Kaplı Cezaevi’ndeki Remzi Bayram, koğuşlarının basıldığını ve bazı eşyalarına el konulduğunu söyledi. 

Kırşehir S Tipi Kapalı Cezaevi’nde tutulan 24 yıllık tutsak Remzi Bayram, önceki gün ailesiyle yaptığı telefon görüşmesinde asker ve gardiyanların koğuşlara baskın düzenlediğini ve eşyalarının kırıldığını aktardı. Bayram, 13 Haziran’da yapılan baskında bazı eşyalarına da el konulduğunu kaydetti.  KIRŞEHİR

Kırıkkale'de açlık grevi

Kırıkkale F Tipi Kapalı Cezaevi’nde tutulan Baran Gül, 12 Haziran'da hak ihlallerine karşı 6 tutsağın süresiz-dönüşümsüz açlık grevine başladığını iletti.

Haftalık telefon görüşmesinde ailesini arayan Gül, Rıdvan Kaya, Fikret Erden, İhsan Oral, Orhan Doruk ve Serhat Erdemci olmak üzere toplam 6 tutsak olarak süresiz-dönüşümsüz açlık grevine başladıklarını duyurdu. İdarenin psikolojik baskısına maruz kalarak en temel haklarının ellerinden aldığını ifade eden Gül, Adalet Bakanlığı Ceza ve Tevkif Evleri Genel Müdürlüğü'nün 45/1 Nolu Genelgesi’nin uygulanmayarak, psikolojik baskı gördüklerini aktardı. 

Cezaevi müdürünün tüm siyasi tutsaklara fiziki ve psikolojik işkence yaptığını belirten Gül, “Bunu kamuoyuna bildirmenizi istiyorum. Bedenlerimizi ölüme yatırıp, açlık grevini sonuna kadar sürdüreceğiz. Buradan şehit çıkarsa sorumlusu idaredir, sorumlusu cezaevi birinci müdürüdür. Bedel ödemeye hazırız" dedi.  KIRIKKALE