Kanser ve yüzde 95 engelli, yine de tahliye edilmiyor

❏

  • Elazığ T Tipi Cezaevi’nde tutulan yüzde 95 engelli raporu verilen ve birçok rahatsızlığı olan Hasan Kaymaz, tahliye de tedavi de edilmiyor. 

 

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Hapishaneler Komisyonu, hasta tutukluların durumunu kamuoyuna yansıtmak amacıyla düzenlediği “F Oturumu” eyleminin 492. haftasında Elazığ T Tipi Cezaevi’nde tutulan Hasan Kaymaz’ın durumuna dikkat çekti. İHD İstanbul Şubesi Hapishaneler Komisyonu üyesi Mehmet Acettin, artan hak gasplarıyla tutsakların yaşamının çekilmez hale getirildiğini belirterek, hasta tutsakların tedavi hakkına erişimde yaşadığı engeller nedeniyle yaşam haklarının tehdit edildiğini dile getirdi.

Acettin, 58 yaşındaki ağır hasta tutuklu Kaymaz’ın durumuna dikkat çekerek, Elazığ T Tipi Cezaevi’nde tutulan Kaymaz’ın 1986’dan beri epilepsi ve 2007’den bu yana ise kanser ve kalp hastası olduğuna belirtti. Kaymaz’ın 8 ay önce koronavirüse yakalandığını aktaran Acettin, Kaymaz’a epilepsi ve kanser hastalıkları nedeniyle yüzde 95 engelli raporu verildiğini söyledi. Kanser hastalığının hızla yayılması nedeniyle kalp çevresinde bulunan damarlardaki tümörlerin alınması da dahil olmak üzere Kaymaz’ın 7 kez ameliyat edildiğini dile getiren Acettin, “Kanserin yayılması devam etmekte olup yine kanser nedeniyle kronik böbrek yetmezliğine yakalanmıştır” dedi.

 Acettin, Kaymaz’ın kızının derneklerine yaptığı başvuruyu ise şu şekilde aktardı: “Babam kanser hastası, 55 yıl ceza verdiler. Olay yaşandığında babam haklı olmasına rağmen kriminolojideki belgeler de haklı olduğunu göstermesine rağmen 55 yıl ceza verdiler. Tamamen kimliğine verildiğini düşünüyorum. Babam kanser hastası. Hastalığı vücuduna giderek yayılıyor ve beyine kadar ulaşmış durumda. Ayrıca kalp kapakçığında açıklık var ve nefes almakta da güçlük çekiyor. Cezaevinde ameliyat edilmesi gerektiğini söylediler, ancak cezaevi şartları bu duruma uygun değil. O koşullarda sağlığına bakması da mümkün değil. Bulunduğu ortam, şartlar elverişli değil. Bundan yaklaşık 8 ay önce koronaya da yakalandı. Hastalığı iyice nüksetti. Hastalığı mide ile böbrek arasında ve üreme devam ediyor. Ayrıca testislerine de sıçramış durumda.”

Kaymaz’ın kızıyla 24 Ağustos’ta yaptığı telefon görüşmesinde, yeniden ameliyat olması gerektiği bilgisinin verildiğini söyleyen Acettin, Kaymaz’ın kızına, “Elazığ Devlet Hastanesi’ndeki koşulların yetersizliği ve sonrasında hapishane koşullarında yeterli bakımı sağlanamayacağı” gerekçeleriyle ameliyat olmak istemediğini aktardığını dile getirdi.

Kaymaz’ın hastalıkları nedeniyle cezaevinde kalamayacak durumda olmasına rağmen infaz erteleme taleplerinin hala kabul edilmediğinin altını çizen Acettin, “Kaymaz yeterli tedavi ve bakıma erişemediği her gün ölüme daha da yaklaşmaktadır. Yaşam hakkının korunması için derhal serbest bırakılması gerekmektedir. İnsan hakları savunucuları olarak; ağır hasta Hasan Kaymaz şahsında tüm hasta mahpusların tedaviye ve sağlığa erişimlerinin önündeki engellerin kaldırılması ve serbest bırakılmalarının sağlanması için kamuoyunu duyarlılığa ve yetkilileri göreve çağırıyoruz” şeklinde konuştu.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.