Katalonya’da Kürtçe ezgiler

Kültür/Sanat Haberleri —

Kürt eğitmenlerin Katalonya’daki atölyeleri

Kürt eğitmenlerin Katalonya’daki atölyeleri

  • Van’dan Kürt eğitmenler Katalonya’daki müzik okulları ve konservatuarlarında Kürt müziği ve aletlerine ilişkin atölyeler düzenliyor.

REWŞAN DENİZ

Van Aryen Sanat Merkezi eğitmenlerinden Fadime Polat ve Baran Sarı, Katalonya’daki müzik okullarında öğrenci ve öğretmenlere yönelik çeşitli atölye çalışmalarına öncülük ediyor. Katalan Barış Derneği’nin yürüttüğü proje ve organizasyon kapsamında yapılan 10 günlük atölyeler, 21 Kasım’da başladı. 

Barcelano’daki atölye çalışmaları ardından görüştüğümüz Fadime Polat, “Birçok belediye müzik okulu ve konservatuarda atölye çalışmalarımız oldu. Kürt kültüründe müziğin gelişimi ve ritimlerine, denbêjliğin müzikteki yerine ve Kürt müzik aletlerine dair kısa sunumlar yaptık. Kürtleri ve geleneklerini müziği aracılığıyla anlatmaya çalıştık. Hep birlikte Kürtçe ezgiler söyledik. Halk oyunlarımızı öğrettik. Özelikle Kurdistan’da yaşanan kültürel soykırıma vurgu yapılan atölye çalışmaları herkesin çok dikkatini çekti” dedi.

“Verdiğimiz atölyelerde öğrencilerin en çok ilgisini çeken nokta Kürt müziğindeki makamlar ve bu makamlarda özellikle kullanılan sesler oldu” diyen Polat, “Ellerinden geldikçe çalmaya çalıştılar. Diğer bir ilgi odağı da Kürt müziğindeki ritimler ve o ritimler ile şekillenen halaylarımız oldu. Kürt müziğini neredeyse bir Kürt gibi okuyup çaldıklarını gördük ve bu bizi çok şaşırttı” diye ekledi.

 

 

Projeler devam edecek

Sadece atölye dersleriyle sınırlı kalmayacaklarını söyleyen Fadime Polat Katalan müzisyenlerle iletişim ağı oluşturduklarını belirterek şunları aktardı: ''İleriki süreç için yeni planlar yaptık. Buradaki müzisyenler ile grup kurup Kürtçe bir repertuar ile hem Van’da hem de Katalonya’nın farklı noktalarında Kürtçe ezgilerden oluşan konserler yapma planlamamız var. Gelecek yıl merkezimizde, buradaki çalışmaların sonucu seçilen müzik eğitimi öğrencilerinden bir grubu ağırlayıp ortak çalışmalar da yapacağız." BARCELONA

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.