Katledilenin ailesine hapis

Mehmet Şirin Kocakaya'nın cenazesi
- Licê'de işkenceyle katledilen Mehmet Şirin Kocakaya’nın yakınlarına hapis cezası verildi.
Amed’in Licê (Lice) ilçesinde 2016'da bazı köylerde ilan edilen sokağa çıkma yasağı sonrası başlatılan Türk askeri saldırısı sırasında katledilen Mehmet Şirin Kocakaya’nın yakınları ile gazeteci Sadık Araz’ın da aralarında olduğu 29 kişi hakkında açılan davada karar çıktı.
Diyarbakır 5. Ağır Ceza Mahkemesi’nde “Örgüte üye olmamakla birlikte örgüte yardım etmek”, “5442 Sayılı İl İdaresi Kanununa muhalefet”, “Görevi yaptırmamak için direnme”, “Hakaret” ve “Örgüt propagandası yapmak” iddialarıyla dün görülen davanın 27. duruşmasına, yargılanan isimler katılmadı. Avukatlar hazır bulundu. Savcı, 29 kişinin cezalandırılmasını talep etti. Avukatlar, müvekkilleri hakkında beraat talebinde bulundu. Mahkeme heyeti, Araz’ın da aralarında olduğu 22 kişi hakkında “5442 Sayılı İl İdaresi Kanununa muhalefet” iddiasından 2 ay 15’er gün hapis cezası verdi. Mahkeme, diğer isimler hakkında beraat kararı verdi.
Amed’in Licê, Hezro (Hazro) ve Karaz (Kocaköy) ilçelerindeki 39 köyde, 20 Haziran 2016’da ilan edilen ve 3 Temmuz’da sona eren sokağa çıkma yasağı sonrası binlerce asker, polis ve korucunun katılımıyla saldırı başlatılmıştı. Licê'nin Kerwas Mahallesi’ne bağlı Mehlê mezrası kırsalında Türk güçlerinin çıkardığı yangına müdahale etmeye çalışan Mehmet Şirin Kocakaya işkenceyle katledilmişti. Engellemek ve köyde çıkan yangına müdahale etmek isteyen 29 kişi hakkında 7 askerin şikâyeti üzerine dava açılmıştı. AMED
* * *
7 gazeteci hapsedilmek isteniyor
Basın açıklamasına katıldıkları gerekçesiyle haklarında dava açılan 7 gazeteci ve iki siyasetçi için hapis cezası talep edildi.
Türkiye’nin SİHA saldırısı sonucunda gazeteciler Nazım Daştan ve Cihan Bilgin’in katledilmesine ilişkin 21 Aralık 2024’te İstanbul’da yapılan açıklamaya katılan gazeteciler Gülistan Dursun, Hayri Tunç, Yeni Yaşam gazetesi çalışanları Enes Sezgin, Osman Akın, Can Papila, Etkin Haber Ajansı (ETHA) editörü Pınar Gayıp, Mücadele Birliği gazetesi muhabiri Serpil Ünal ile siyasetçiler Hacı Ugiş ve İmam Şenol hakkında “Örgüt propagandası yapmak” ve “2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’na muhalefet etmek” iddiasıyla açılan davanın 3. duruşması görüldü. İstanbul Adliyesi 24. Ağır Ceza Mahkemesi’nde dün görülen duruşmaya, gazeteciler katılmazken, avukatlar hazır bulundu.
Esas hakkındaki mütalaasını sunan savcı, Can Papila, Gülistan Dursun, Serpil Ünal, Hayri Tunç, Enes Sezgin, Osman Akın, Pınar Gayıp, Hacı Ugiş ve İmam Şenol’un “Örgüt propagandası yapmak” ve “2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’na muhalefet etmek” iddiasıyla ayrı ayrı cezalandırılmasını istedi. Avukatların esas hakkındaki mütalaaya karşı süre talebini kabul eden mahkeme, duruşmayı 2 Ekim’e erteledi. İSTANBUL















