Katliam tek sanıkla kapatılmak isteniyor

  •  Suruç Katliamı davasında geçen 6 yıla rağmen katliamın arkasındaki kişilere ulaşılmadı. Dava avukatlarından Serdıl İzol, dosyanın tek bir sanıkla kapatılmak istendiğini söyledi.

Sosyalist Gençlik Dernekleri Federasyonu’nun (SGDF) çağrısıyla Kobanê’deki çocuklara oyuncak götürmek üzere Urfa'nın Suruç ilçesi Amara Kültür Merkezi'nde bir araya gelen gençlere yönelik 20 Temmuz 2015 tarihinde yapılan katliamın üzerinden 6 yıl geçti. 33 kişinin şehit düştüğü, 100’ün üzerinde kişinin yaralandığı katliama ilişkin açılan dava dosyanın sanık kürsüsünde yalnızca Yakup Şahin var.

6 yıldır süren yargılamada bugüne dek 19 duruşma görüldü. Davanın son duruşmasında mütalaasını açıklayan savcı, sanık hakkında 37 kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası talep etti. Sanık Şahin ise mütaalaya karşı savunmasında, “kurban” seçildiğini öne sürdü.

Hem tanığı hem avukatı

Suruç davası avukatlarının Davutoğlu’nun dinlenmesi talebi ise mahkeme tarafından şimdiye kadar kabul edilmedi. Dava avukatlarından Serdıl İzol, dava dosyasının hem tanığı hem de avukatı.

Mezopotamya Ajansı'ndan Barış Polat'a konuşan İzol, soruşturma ve kovuşturmalarda yol kat edemediklerini, taleplerinin sürekli reddedildiğini, yeni delillere ulaşılamadığı gibi dosyaya ekledikleri delillerin de hiçbir şekilde araştırılmadığını, dosyanın tek tutuklusu olan sanık Yakup Şahin’in duruşmaya getirilmesi taleplerinin bile sürekli reddedildiğini söyledi. 

Av. İzol, dosya içerisindeki deliller göz önünde olmasına rağmen, firari sanıklar İlhami Bali ve Deniz Büyükçelebi ile sanık Şahin’in soruşturma evresinden kovuşturma evresine kadar patlamayla ilgili mahkemede tek bir beyanlarının olmadığını belirtti. Mütalaa verilen son celsede mahkemenin kendilerinden araştırılmasını istedikleri delileri sunmalarını istediğini, fakat bu yöndeki hiçbir taleplerinin kabul edilmediğini ifade eden İzol, yargılamanın dosyanın tutuklu tek sanığı ve iki firari sanık üzerinden götürülmek istendiğine dikkat çekti. 

Davutoğlu dinlenmeli

Mevcut eksikliklerle dosyaya dair karar verilmesinin kamu vicdanını tatmin etmeyeceğini dile getiren İzol, “Çünkü dosyanın içinde iki firari sanık var. Ankara Gar Katliamı’na gelen farklı, Suruç patlaması davasına gelen farklı belgeler var. Bu çelişkiler çözülmeden bir karar verilmesi adaleti sağlamayacaktır. Sanık Şahin’in SEGBİS ile duruşmaya katılması kabul edilemez. Bu dosyada dönemin başbakanı Davutoğlu’nun açıklamaları var. Bu açıklamalar Suruç katliamını aydınlatacak açıklamalardır. Tanık olarak dinlenmesini istedik. En doğal hakkımız. Eğer delil arayacaksak en yetkili olan şahsın ağzından çıkanların değerli olduğunu düşünüyoruz. Davutoğlu’nun dinlenmesi talebimiz hep reddedildi” ifadelerini kullandı. 

İzol, “Tek tutuklu sanık ve iki firari sanık ile dosyayı karara bağlamak, dosyayı kapatmak, adil bir karar vermemek anlamına gelir. Biz bunu önlemeye çalışıyoruz. Bu dosyada adil yargılama ilkesi ihlal edilmekte. Taleplerimizden asla vazgeçmeyeceğiz” diyerek, dosyanın takipçisi olmaya devam edeceklerini kaydetti.  İSTANBUL

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.