Kayıp çocuklar Menzil’e mi götürülüyor?

Toplum/Yaşam Haberleri —

6 Şubat 2023 Depremi ve Menzil Köyü

6 Şubat 2023 Depremi ve Menzil Köyü

  • Refakatsiz çocukların tarikatlara verildiği haberleri basında yer alırken, bir çok kesimden de konuya dair tepki geldi. Bu tarikatlerden biri de Adıyaman'da bir köyü işgal eden Menzil tarikatı.

Depremin etkilediği Adıyaman’da kayıp çocukların tarikatlara verildiği konuşuluyor, Menzil Köyü’ne kurulan çadır kentte ise çok sayıda çocuğun olduğu belirtiliyor. Funda Öznacar ise günlerdir kayıp yeğeni Hiranur Tümsavaş’ı arıyor.

Refakatsiz çocukların tarikatlara verildiği haberleri basında yer alırken, bir çok kesimden de konuya dair tepki geldi. Bu tarikatlerden biri de Adıyaman'da bir köyü işgal eden Menzil tarikatı. Uzun zamandır Kurdistan ve Türkiye'de faaliyet yürüten tarikat, deprem sonrası bulunduğu köye çadır kurdu. Çadırda çok sayıda çocuğun olduğu görüntüler ise tarikatın  “Menzil Yolu” adlı dijital medya hesabından paylaşıldı. Kentte kayıp çocuk yakınlarını arayan yurttaşlar ise yaşanan duruma dair bilgi sahibi olmadıklarını belirtti.

Menzil’in yanı sıra Diyanet Vakfı üyelerinin de mezarlığa gelen her cenazeyi defin edip ailelerle sohbet ettikten sonra şehir merkezinde bulunan çadır kentleri gezdiği ve her çadır kentte çocuklar için kuran kursları açmak istediği öğrenildi. Cübbeli çok sayıda kişinin bulunduğu çadır kentte yüzlerce aile bulunurken, derneğin çalışma pratiklerinin de diğer dernek ve tarikatlardan çok farklı olmadığı belirtildi.

Yeğenimden haber yok

Kentte kayıp çocuklardan biri de depremin ilk günü gönüllü ekipler tarafından enkazdan yaralı ve bilinci açık bir şekilde çıkarılıp, hastaneye götürüldüğü söylenen ancak kendisinden bir daha haber alınamayan 12 yaşındaki Hiranur Tümsavaş. Beyaz bir araçla hastaneye gönderildiği ileri sürülen Hiranur Tümsavaş’tan haftalardır haber alamayan ailesi, aramadık hastane bırakmadıklarını ifade etti. Teyze Funda Öznacar son duruma dair şu bilgileri paylaştı: “Cenazesi hiçbir yerde çıkmadı. Annem Pazartesi günü gidip DNA testi verecek. Her yere baktık ancak hiçbir yerde kaydı yok. Tarikat ve farklı meseleler ortaya atılıyor ancak nasıl araştırabilirim ne yapabilirim hiç bilmiyorum. Yeğenim enkazdan bilinci açık bir şekilde çıkarılmış ve bize hastanede dediler ama gittiğimiz sorduğumuz hiçbir hastanede yok. Hiçbir yerde kaydı yok.”

‘Morgda beklerken cenazelerimiz mezarlığa gitti’

Öznacar, “Kız kardeşimi, eniştemi ve çocuklarını kaybettim. Onları enkazdan çıkardığımızda araca bindirdik ve saatlerce morg önünde bekledik. Biz hastanede morg önünde beklerken sonrasında öğrendik ki enkazdan çıkarıldıkları gibi mezarlığa götürülmüşler. Hiranur da bana kardeşimin emaneti. Bir o kaldı aileden bir de ben. Birinin çıkıp bir şey söylemesini, konuşmasını bekliyoruz” diye konuştu.

MEDİNE MAMEDOĞLU - JİNHA/ADIYAMAN

 

*****

Sağ çıkarılan çocuklar kayıp

Adıyaman'da enkazdan çıkarılarak hastaneye kaldırılan Hatice El Husso'dan 22 gündür, Maraş'ta enkazdan çıkarılan Erdem Souksu'dan ise 21 gündür haber alınamıyor.

Hatice nerede?

Annesi, babası ve iki kardeşiyle Adıyaman'da yaşadıkları evin enkazı altında kalan 15 yaşındaki Hatice El Husso, amcaları ve gönüllülerin yardımıyla 20 saat sonra enkazdan çıkarıldı. Ambulansla Adıyaman Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne kaldırılan Hatice'den bir daha haber alınamadı.

Hatice'nin amcası Muhammed Nur Husso, yeğeninin akıbeti hakkında bilgi edinmek için her gün Sağlık Bakanlığı 184 İletişim Merkezi'ni aradığını söylerken, kendisine her gün verilen tek yanıtın "Başvurunuzu güncelledik. Size geri dönüş sağlayacağız" olduğunu aktardı.

Amca Husso, "Her gün bu şekilde geçiyor. Aradığım zaman, 'adın ne, nereden arıyorsun, yeğenin nereden çıkarıldı?' gibi sorular sorup kapatıyorlar" dedi.

Yetkililere seslenen amca Husso, "Ya ölüsünü ya da dirisini verin. Her gün sanki depremin ilk saatini yaşıyoruz. Artık buna son verilsin" çağrısında bulundu.

Erdem nerede?
Maraş merkezde yaşayan 9 yaşındaki Erdem Souksu da haber alınamayan çocuklardan. Erdem ve ailesi 6 Şubat günü merkez Onikişubat ilçesinde bulunan Hayrullah Mahallesindeki evlerinin enkazı altında kaldı. Saat 11.00 sıralarında dedesi tarafından enkaz altından çıkarılan Erdem, ambulansa baygın vaziyette konuldu. Yanağında yaralanma olan Erdem'in Kayseri Şehir Hastanesi'ne gönderildiği bilgisi verildi. Anne Sakine ve baba Hasan Hüseyin Souksu ise ağır yaralı olarak enkaz altından çıkarıldı. Erdem'in bir kardeşi ise enkaz altında kalarak yaşamını yitirdi. Anne Sakine ve baba Hasan Hüseyin Konya'da bir hastaneye sevk edilip yoğun bakım servisinde tedavi altına alınırken, Erdem'den bir daha haber alınamadı.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.