Kayıp çocuklar var

Aysun Avcı

Aysun Avcı

  • Adıyaman Barosu’ndan Avukat Aysun Avcı, hala çok sayıda kayıp çocuk olduğunu belirterek, “Yurtlara yerleştirilen çocuk sayısı hakkında şeffaflık yok. Bu çocukların hangi illere gönderildiği açıklanmalı” dedi.

Pazarcık ve Elbistan merkezli 6 Şubat’ta yaşanan ve 10 ili etkileyen depremin üzerinden 8 ay geçti. Yıkımın en ağır olduğu kentlerden biri de Semsûr’du (Adıyaman). JINNEWS’ten Habibe Eren’e konuşan Adıyaman Barosu’ndan avukat Aysun Avcı, deprem sonrasında çok sayıda çocuğun kaybolduğunun ya da tarikatlara teslim edildiğinin ortaya çıktığını hatırlatarak, şunları söyledi: “Adıyaman’da hala çok sayıda kayıp çocuk var. Çocukların bulunması için başvuruda bulunulması durumunda başvurular alınıp kaydı yapıldı ama ne gibi arama faaliyeti yürütüldüğü ya da etkili bir arama faaliyeti yürütülüp yürütülmediği muamma. Kayıp çocukların tarikatlara verildiği iddiaları çok ciddi iddialar ve resmi kurumların önemle üstünde durması gerekiyor. Ne yazık ki ne durumun üstünde duruluyor ne de kamuoyuna açıklama yapılıyor. Depremde ebeveyn kaybı yaşayıp yurtlara yerleştirilen çocuk sayısı hakkında da hala şeffaf açıklamalar yok. Bu çocukların hangi illere gönderildiği açıklanmalı. Bütün bu sessizlik halleri, insanların tarikatlara yerleştirilme konusundaki kaygılarını tetikliyor ve şayet böyle bir durum varsa bu çok ciddi bir suçtur. Mesela hala cenazesine ulaşılamayan çocuklar da var.”

Çocuğunun velayetinin boşandığı erkekte olduğunu, depremde babanın öldüğünü, çocuğun sağ çıktığını duyduğunu söyleyen bir kadının yaşadıklarını paylaşan Avcı, “Aylarca çocuğunun akıbetini erişebildiği her resmi kuruma sormuş fakat hiçbir şekilde ilgilenen olmamış. Adliye önünde Adıyaman Barosu hukuki destek bürosuna geldi. Durumdan bahsetti ve ‘çocuğumu bulmak istiyorum ama kurumlar bana yardım etmiyor’ dedi. O gün kadınla birlikte savcılığa gittik. Durumu izah ettik ve çocuğun bulunması konusunda yazılı başvuruda bulunduk. Bir hafta içinde çocuk bulundu ve şu an velayetin düzenlenerek anneye verilmesi için davamızı açtık. Buna benzer birçok sorun yaşandı” şeklinde konuştu. ADIYAMAN 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.