Kayyımlara karşı ‘Ben de varım’

Kadın Haberleri —

Semire Nergiz

Semire Nergiz

  • Yerine kayyım atanan Nisêbîn Belediye Eşbaşkanı Semire Nergiz, Kurdistan’da yürütülen ve kadınları hedef alan özel savaş politikalarına karşı Kürt hareketinin kadın politikasının her alana yayılması ve kadınların seçim sürecine katılması gerektiğini belirterek, “’Ben de varım’ şiarıyla belediyelere ve iradeye sahip çıkılmalı” dedi.

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (HEDEP), 31 Mart 2024 tarihinde Türkiye ve Kurdistan illerinde yapılması beklenen yerel seçimlere ilişkin çalışmalarını sürdürüyor. Katılımcı, ekolojik, cinsiyet özgürlükçü yerel yönetimler anlayışla seçim çalışmalarını sürdüren HEDEP, yeni bir ön seçim modeliyle adaylarını belirleyecek. HEDEP’in 10 Aralık'ta sona erdireceği aday adaylığı sürecine ise kadınların yoğun katılımı dikkat çekiyor.

Kadınlar ilk hedefti

Kurdistan’da 2016 ve 2017 yıllarında HEDEP’li belediyelere atanan kayyımların, ilk hedefi kadın kazanımları oldu. Kadın merkezleri, sığınma evleri, kadın yaşam alanları, kadın parkları, kooperatifler kapatıldı. Mücadeleyle ve bedel ödenerek elde edilen kazanımlar tek tek gasp edildi. Eşbaşkanlık sisteminin hedef alındığı bu süreçlerde kadın belediye eşbaşkanları görevlerinden alınarak tutuklandı. Aralarında kadın çalışanların da olduğu binlerce emekçi ise işten atıldı.

Yerine kayyım atanan Nisêbîn Belediye Eşbaşkanı Semire Nergiz, çalışmalarına başladıkları yerel seçim sürecine ilişkin Jinha’dan Medine Mamedoğlu’na konuştu.

En eşitlikçi model

Eşbaşkanlık modelinin tüm toplumu kucaklayıcı bir model olduğunu söylen Nergiz, “Bilindiği üzere eril sistem kendini her zaman cinsiyetçi ve tekçi bir şekilde topluma dayatıyor. Dolayısıyla yıllardır kurumsallaşan bu sistemi bertaraf etmek için örgütlü bir mücadele gerekiyor. Bu mücadelenin kadın odaklı ayağı olan eşbaşkanlık mevcut sisteme karşı en eşitlikçi, en kapsayıcı model olarak karşımızda duruyor. Özgür eş yaşam ve eşit temsiliyet beraberinde model olarak eşbaşkanlık sistemini getirdi” dedi.

Kadına kamusal ve toplumsal alanda set!

Halkın iradesiyle kazanılan belediyelere kayyım atanmasına işaret eden Nergis, iki dönemdir toplumsal belediyecilik pratiklerinin hedef alındığını kaydetti.

“Maalesef her iki dönemde kayyım atamalarıyla ciddi anlamda hem modelimize hem de belediyecilik anlayışımıza ciddi yönelmeler oldu. Esasında eşbaşkanlık modeliyle yapmak istediklerimiz hedef oldu. Mevcut eril sistem, bu eşitlikçi modelin kendisini dağıtacağını anladı. Bu modele karşı ciddi bir propaganda yürütüldü. Mahkeme dosyalarına ve soruşturmalara eşbaşkanlık gerekçe gösterilerek cezalar verildi. Bu model esasında kadını kamusal alanda var eden, toplumsal anlamda kadını hak ettiği yere kadını getirmeyi hedefleyen bir model. İktidar özellikle kayyımlardan sonra kara propagandayla tamamen bunun tersini göstermeye çalıştı. Kriminalize çalışmalarını elbette ki kabul etmedik, toplum da bunu kabul etmedi. Onların eril sistemlerinin herkes farkında bu farkındalık da bugün alandan net bir şekilde görülüyor.”

Yeni yaşamı ören sistem

Kayyımın ilk olarak kadınları hedef aldığını ve eşi temsiliyet modelini yok etmeye çalıştığını vurgulayan Nergiz, tekçi zihniyetin tarihin her döneminde olduğu gibi bu dönemde de örgütlü kadın gücünden korktuğunu söyledi.

“Sadece başkanlıkta değil hem mecliste eşit temsiliyet hem de toplumun her alanında bu modeli oturtmak için büyük bir çaba içerisine girdik. Eşbaşkanlık en adil, en eşit ve kadını gören bir noktadan yeni yaşamı örmeye çalışan bir sistemdir. Kadının örgütlenmiş öz gücünden korkuyorlar. Bahsettiğimiz bu saldırılar da bu yüzdendir. Bu mücadele yıllardır süren bir mücadele bir kayyımla bitmeyecek ve bitirilemeyecek bir mücadele. O yüzden bu örgütlülükten korkmaya devam etsinler. Kendisi dışında hiçbir şeyi kabul etmeyen bu sistem, kadınları ve eş başkanlığı tehlike olarak görüyor. Onların tehlike gördüğü bu sistem bugün Kürdistan’ın her yerinde hayat buldu, bulmaya da devam edecek. Bu hakkımızdan asla vazgeçmiyoruz.”

Yerel yönetim kilit nokta

Nergis, Kurdistan’da yürütülen ve kadınları hedef alan özel savaş politikalarına dikkat çekerek, daha çok çalışmayla bu politikaların boşa çıkarılabileceğini ve yerel yönetimlerin bu noktada çok önemli bir çalışma alanı olduğunu belirtti.

“Son süreçte bölgede uygulanan özel savaş politikalarını görüyoruz. Sistem bu politikaları da en çok kadınlar üzerinden yürütmek istedi. Bu politikalara baktığımızda da 2016 sürecinde yani kayyımların atanıp, kadın kurumlarımızın kapatıldığı döneme denk geldiğini görmekteyiz. Bu da bize sahadaki kadın çalışmasının ve kadın yoğunluğunun bölgede ne kadar önemli olduğunu gösteriyor. Yapılan her bir çalışma çok değerli ve etkili. Bu noktada her alana hitap edip çalışma yürütmemiz için yerel yönetim çok önemli bir yer. Yaklaşan seçimlerde bu savaş politikalarına da dur diyeceğiz. Kadının her alanda olması ve çalışma yürütmesiyle eril sistemi durdurabiliriz. Bu savaş politikalarına ve tekçiliğe karşı kadınların ‘ben de varım’ diyerek hem belediyelere hem de iradelerine sahip çıksınlar.”

Değişim ve dönüşüm için

Kadınlara seçim sürecine aday olarak da katılma çağrısında bulunan Nergiz, Kürt siyasi hareketinin kadın politikasının her alana yayılarak desteklenmesi gerektiğini belirtti.

“Üç meclis üyesiyle başlayan süreç milyonları buldu. Bu süreçte Kürt kadın hareketinin çok ciddi bir alın teri var. Bu mücadele ve emeğe hepimizin çok büyük sahiplenme göstermesi gerekiyor. Diğer partiler açısından baktığımızda kadınların en çok partimiz içerisinde örgütlendiğini ve eşit temsiliyetle çalışmalar yürüttüğünü görebiliyoruz. Bizden öncekilerin de yarattığı bu kazanıma sahip çıkmak adına bütün kadınları bu süreçte aday olmaya davet ediyoruz. Demokratik yerel yönetimlere talip olmak ve yerelde değişim ve dönüşümü gerçekleştirmek adına bütün kadınlarımızı yerel yönetimlere ve kadının kamusal alandaki yerine sahip çıkması çağrısında bulunuyorum.” AMED

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.