Kayyum belediyeleri erkek işgalinde 

Kadın Haberleri —

.

.

  • HDP'li belediyelere atanan kayyumlar, ‘gerek yok’ diyerek kadın müdürlüklerini ya kapatıyor ya işlevsiz hale getiriyor ya da erkeğe teslim ediyor. Kayyumların halktaki karşılığının talan ve gasp olduğunu kaydeden Qerqelî Belediyesi Eşbaşkanı Dilan Örenci, “Kadının gücünden ve renginden korkuyorlar” dedi. 

ÖZLEM YAYAN 
MA/WAN

Halkların Demokratik Partisi (HDP), 31 Mart 2019 yerel seçimlerinde 3'ü büyükşehir ve 5'i il olmak üzere toplam 65 belediye kazandı. HDP’li 6 belediye eşbaşkanı yerine seçimde ikinci gelen AKP’li belediye başkan adaylarına mazbata verilmesinden kaynaklı belediye sayısı 59’a indi. Kayyum atamaları, kayyum baskısı nedeniyle partiden istifa eden eşbaşkanlar ve bir belediye eşbaşkanın ihraç edilmesi sonrası belediye sayısı 6'ya düştü. 

İlk saldırı eşbaşkanlık sistemine

Kayyum atamalarının yaşandığı belediyelerde ilk olarak kadın müdürlükleri, birimleri, dayanışma merkezleri ve kurumları hedef alındı. Bununla da yetinmeyen kimi kayyumlar, kadın müdürlüklerinin başına erkek müdür atadı. Kayyum atamaları sonrası eşbaşkanlık hedef alındı ve kimi eşbaşkanlar hakkında açılan davalarda bu durum "suç" olarak gösterildi. 
Yerine kayyum atanan Özalp Belediyesi Eşbaşkanı Dilan Örenci ile söz konusu tabloyu ve kayyum döneminde yaşananları konuştuk. 
Göreve geldiklerinde ilk iş olarak, bir önceki kayyum döneminde kapatılan kadın kurumları, sığınma evleri, ‘Alo şiddet hattı’ ve birimleri tekrardan aktifleştirdiklerine değinen Örenci, “Belediyelerde eşbaşkanlık modelini yürütüyoruz. Bu, kadının özellikle siyasette aktif rol almasındaki en büyük modeldir. Bunu hem eşbaşkanlık ile hem de belediye meclislerinde fermuar sistemiyle sağladık" dedi. Ancak bu modelin kayyumlar tarafından hedef alındığına dikkati çeken Örenci, "İlk saldırı eşbaşkanlık sistemine ve eşbaşkanlık özelinde de kadınlara oldu. Bu durum bütün topluma ve kadınlara yansıdı. Kadının hiçbir alanda ve siyasette yer almasını istemeyen bir zihniyetle karşı karşıyayız. Belediyeler geçmişten beri hep rant alanı olarak görülmüştür. Tamamen erkeğin zihniyetiyle yönetilen bu alanlarda kadına yönelik saldırıların temelinde bu yatıyor” değerlendirmesinde bulundu. 
 
‘Ne gerek var?’
 
Kayyumların, kadın kurumlarına erkekleri aldığını kaydeden Örenci, bundan kaynaklı kadınların kendi sorunlarını rahatça anlatamadığına dikkati çekti. Örenci, "Belediyelerde çalışan erkekler, kadın çalışanları gördüğünde ‘ne gerek var’ diye söylemler geliştiriyor. Böyle pervasızca bir tutum sergileyebiliyorlar" dedi. Kadın kurumlarının hedef alınmasının altında kadınları ötelemenin yattığına işaret eden Örenci, "Erkek, alanımıza saldırıyor ve alanımıza geçmeye çalışıyor. Bütün rollerimiz, alandaki söz hakkımızı her şekilde bertaraf etmeye çalışıyor. Bunun temel sebebi de kadının gücünden ve renginden korkmasıdır” diye konuştu. 
 
Kadınlar belediyeye gidemiyor
 
Belediyedeki kadın sayısını 1'den 13'e çıkardıklarını anımsatan Örenci, işe alınanların birçoğunun daha önceki kayyum tarafından işten çıkarılanlar olduğunu aktardı. Göreve geldiklerinde kayumun pasifleştirdiği seraları tekrardan aktifleştirdiklerini ifade eden Örenci, kadınlara sorunlarını dile getirebilecekleri herhangi bir alanın bırakılmadığını söyledi. Örenci, "Sistem partileri belediyelerde kadını tamamen dış tarafa bırakıyor. Biz yönetimdeyken kadınlar rahatlıkla sorunlarını anlatabiliyordu. Birlikte çözüm üretmeye çalışıyorduk. Şimdi kadınlar belediyelere gidemiyorlar. Çünkü muhatap yok. Kurumun her tarafında erkek çalışan var. Kadın, sorununu bir erkeğe taşımak istemiyor" şeklinde konuştu. 

Halktaki karşılığı ’talan ve gasp’

Kayyumların halktaki karşılığının "talan ve gasp" olduğunu kaydeden Örenci, şöyle devam etti: "Ne kadar saldırırlarsa saldırsınlar, ne yaparlarsa yapsınlar alanlarımızı terk etmiyoruz ve mücadelemizi sürdürüyoruz. Kadın gücü ve örgütlülüğü ile Onlar'ın karşısında olması gereken şekilde durmaya devam ediyoruz."

Belediyelerde son durum

  • Kayyum atamalarının yoğun yaşandığı ve kadın kurumlarının hedeflendiği yerlerin başında Serhat bölgesindeki kentlerin belediyeleri geliyor. Söz konusu bölgede kayyum yönetiminde bulunan kimi belediyelerdeki son durum şöyle:
  • Wan'ın Artemêtan (Edremit), Tuşba, Elbak (Başkale), Payîzava (Gürpınar), Qerqelî (Özalp) ve Ebex (Çaldıran) belediyeleri: 6 belediyede de kadın müdürlüğü ya da birimi bulunmuyor. Kadına yönelik politikalar, Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü bünyesinde yürütülüyor.
  • Wan Erdîş (Erciş) Belediyesi: Kayyum, ilk olarak Kadın Politikalar Müdürlüğü bünyesinde faaliyet yürüten Kadın Yaşam Merkezi'ni kapattı. Müdürlük ise bir yıl önce işlevsiz hale getirildi. 
  • Wan Mîks (Bahçesaray) Belediyesi: Kadın Müdürlüğü bulunmuyor. Bu duruma "personel eksikliği" gerekçe gösteriliyor. Sorunları için belediyeye başvuran kadınlar ise birçok kez erkeklere yönlendiriliyor.
  • Wan Bêgir (Muradiye) Belediyesi: Ayşe Şan Kadın Kütüphanesi ve Konukevi kayyum tarafından kapatıldı. Kadın ve Aile Hizmetleri Müdürlüğü'nün başına ise İlçe Halk Eğitim Merkezi Müdürü Bünyamin Polat getirildi.
  • Wan Özalp Belediyesi: Kayyum belediye bünyesinde kurulan iki seranın çalışmalarını durdurdu. Çilkezî Kadın Kültür Merkezi de kapatıldı.
  • Erzirom (Erzurum) Qereyazi (Karayazı) Belediyesi: Kayyum, Kadın Dinlenme Evi'ni işlevsiz hale getirdi. 
  • Agirî (Ağrı) Giyadin (Diyadîn) Belediyesi: Kayyum, Aile ve Kadın Politikaları Müdürlüğü’ne bir erkek atadı.
  • Qers (Kars) Belediyesi: Kayyum, HDP'li yönetim döneminde açılan Mor Cafe'nin ismini "Turkuaz Kafe" olarak değiştirdi. Yine, Mor Hat’ın ismi de değiştirildi. Kadın ve Aile Hizmetleri Müdürlüğü de pasifize edildi.
  • Îdir (Iğdır) Belediyesi: Kadın ve Aile Hizmetleri ilk olarak Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü bünyesine alındı. Daha sonra söz konusu müdürlük de kapatıldı. 
  • Bedlîs (Bitlis) Norşîn (Güroymak) Belediyesi: Kadın ve Aile Hizmetleri Müdürlüğü "gerek duyulmadığı" gerekçesiyle pasif hale getirildi.
  • Colemêrg (Hakkari) Belediyesi: Kadın ve Aile Hizmetler Müdürlüğü, farklı bir müdürlüğün başında bulunan bir erkeğe teslim edildi.
  • Colemêrg Gever (Yüksekova) Belediyesi: Kadın Müdürlüğü pasif hale getirildi. 
paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.