Kayyum tarihi değirmeni ranta açıyor

Toplum/Yaşam Haberleri —

Su değirmeni / Amed

Su değirmeni / Amed

  • Amed Büyükşehir Belediyesi’nin Hewsel bahçelerine bakan 7 su değirmenini tekrar hayata geçirmesi projesi 2016’da kayyum tarafından rafa kaldırıldı. Değirmenlerden yalnızca birinin restorasyonunu geçtimiz aylarda tamamlayan kayyum, tarihi yapıyı ranta açmaya hazırlanıyor.

YILMAZ KAYA / AMED

Amed'in anıtsal değerleri olarak tescillenen ve Hewsel bahçelerine bakan 19’uncu yüzyıldan kalma 7 su değirmeninin tekrar yaşatılması için 2016’da Amed Büyükşehir Belediyesi tarafından “Diyarbakır Kalesi ve Hevsel Bahçeleri Kültürel Peyzaj Yönetim Alanı” çerçevesinde proje hazırlandı. Proje kapsamında su değirmenlerinin tekrar işlevsel hale getirilmesi ve koruma altına alınması hedefleniyordu.

Amed Büyükşehir Belediyesi Kültürel Miras ve Turizm Daire Başkanlığı, Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanlığı, Park Bahçe ve Yeşil Alanlar Daire Başkanlığı ve Zabıta Daire Başkanlığı’nın hazırladığı proje kapsamında önce 2, ardından 5 değirmen restore edilerek koruma altına alınacaktı. 3 yılda bitirilmesi planlanan proje kapsamında Temmuz 2016'da Belediye ekipleri ilk olarak Keçi Burcu altında yer alan değirmen ile Fiskaya'daki değirmenin bulunduğu yerdeki hafriyatları kaldırarak, çevre düzenlemesi çalışmalarına başlamıştı.

 

 

Kayyum kendi projesi diye sundu

Amed Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanları Gültan Kışanak ve Fırat Anlı'nın 30 Ekim 2016’da tutuklanması ve Büyükşehire kayyum atanması sonrasında, 6 su değirmeninin kurtarılması projesi rafa kaldırıldı. Yalnızca Fiskaya’nın altında bulunan, mülkiyeti özel şahıslara ait olan 200 yıllık değirmen kamulaştırılarak restore edilmeye başlandı.

Geçtiğimiz yılın Haziran ayında basına açıklama yapan kayyum yönetimindeki Büyükşehir Belediyesi’nin İmar ve Şehircilik Daire Başkanı Mehmet Karaaslan, “Tarihi değirmenimizin restorasyonu bittikten sonra buğday tohumlarımızı değirmende öğüterek un haline getirip, üretilen unu da alanda yapacağımız tandırlarla ekmeğe dönüştürüp, vatandaşlarımızın hizmetine sunacağız" diyerek, anıtsal değerde olan su değirmenini özüne uygun bir şekilde hayata geçireceklerini ve tamamen halkın hizmetine sunacaklarını ileri sürmüştü.

 

 

Kâr olmaz diye kabul etmediler

Yaklaşık 2 milyon TL'ye mal olan ve restorasyonu geçen ay tamamlanan tarihi su değirmeni, yapılan propagandaların aksine ranta açılmaya hazırlanıyor. Bir süredir kayyum yönetimi tarafından Amed'de kafe-restoran işletmeciliği yapan iki esnafa teklif götürülerek değirmeni kira karşılığı işletmeleri talep edildi. Ancak esnaflar, kâr marjının az olduğu ve bir getirisinin olmayacağı gerekçesiyle teklifi kabul etmedi. Yeniden su değirmeni olarak hayata geçirilmesi planlanan tarihi yapının ranta açılması için Amed kayyumunun arayışı sürüyor.

 

 

Değirmenler, Dünya Mirası listesine kaydedilmişti

Hewsel bahçelerine bakan Keçi Burcu altındaki 5 değirmen ve anıtsal değerde olan Fiskaya’daki 7 değirmen, Surlar ve Hewsel bahçelerinin UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi adaylığı dosyasında da bulunuyordu. "Diyarbakır Kalesi ve Hevsel Bahçeleri Kültürel Peyzaj Alanı", 2015’te Almanya'nın Bonn kentinde gerçekleşen 39. UNESCO Dünya Mirası Komitesi Toplantısı'nda, Türkiye'nin 14. miras alanı olarak UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne kaydedilmişti.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.