Kayyumlardan kaçak yapı furyası

Toplum/Yaşam Haberleri —

KIRKLARDAGI

KIRKLARDAGI

  • Amed Büyükşehir ve merkez ilçe belediyelerine atanan kayyumlar, kaçak yapılaşmanın önünü açtı. Plazalara ve okullara bile kaçak kat izni verilmiş durumda.

YILMAZ KAYA

AMED

 

Amed Büyükşehir ve merkez ilçe belediyelerine atanan kayyumlar, kaçak yapılaşmanın önünü açtı. Plazalara ve okullara bile kaçak kat izni verilmiş durumda. TMMOB Mimarlar Odası Diyarbakır Şubesi Eşbaşkanı Ferit Kahraman, oda olarak yüzlerce kaçak ya da imara uygun olmayan yapı tespit ettiklerini ve ada-parsel numaralarını belirterek belediyeye başvurmalarına rağmen şu ana kadar kendilerine bir cevap verilmediğini söyledi.

Ferit Kahraman, Amed’in en işlek caddelerinde denetimden ve mühendislik hizmetlerinden yoksun, her yönüyle yapısal risk taşıyan ve kaçak olarak yapılmış olan okul, düğün salonu, işyeri, büro ve lokanta gibi yapıların olduğunu söyledi. "Büyükşehir, Kayapınar, Bağlar, Sur ve Yenişehir belediyelerinde birçok kaçak yapı yapılmakta ve ruhsatlı olanlara da kaçak katlar ilave edilmektedir" bilgisini paylaştı.

Plaza ve okula bile kaçak kat

Kayyumların plazalara ve okullara bile kaçak kaç çıkma izni verdiğini aktaran Kahraman, "Plazaların üzerine kaçak kat çıkılıyor. Belediyeye yazı yazdık herhangi bir cevap gelmedi. Yine Bağlar ilçesinde özel bir okula iki kat kaçak çıkılmış. Bunu da bildirdik, 'bu suçtur' dedik. Hadi diyelim bazıları burada rant kazanmak için buna göz yumdu, peki bu okulu denetleyen Milli Eğitim Müdürlüğü ne yapıyor?" diye sordu.

 

Tek ilçede yüzlerce kaçak yapı

Sadece Kayapınar ilçesinde yüzlerce dükkan ve iş yerinin kaçak eklentisi bulunduğunu, bunları ada ve parsel numaraları ile tespit edip belediyeye bildirmelerine rağmen aynı uygulamanın devam ettiğini aktaran Kahraman, "Çoğu yapıya kaçak eklentiler yapılmış. Böyle olunca da bir dükkanın metrekaresi şu an 10 bin TL. 100-200 metrekarelik bir dükkanın fiyatı ise 1 ile 2 milyon arasında değişiyor" dedi.

 

Yasalara aykırı imar izni

Kırıklar Dağı eteklerinde de kaçak yapılaşmanın olduğunu ve buna belediyelerin izin verdiğini kaydeden Kahraman şöyle devam etti: "Resmi olarak başvuruyoruz belediyelere, şu şu yapı, şu şu projeler mimari ve mühendislik kurallarına aykırı diyoruz. Şurada kaçak yapı var diyoruz. Ancak bize herhangi bir cevap verilmiyor. Örneğin yönetmeliklerde 2 bin metrekareden geniş olan sitelerde merkezi ısıtma sisteminin kurulması yasalarda var. Ancak müteahhitler fazla masraf olmasın diye bundan kaçınıyor. Ve yasalara aykırı olarak bu binalara imar ruhsatı veriliyor. Yine yönetmeliklerde binalarda yangın çıkış yerinin olması ve en az 1.5 metre genişlikte olması gerektiği belirtiliyor. 11 kat üstü binalarda 'sedye asansörü' dediğimiz ikinci bir asansör tertibatının kurulması gerektiği yasalarda belirtiliyor. Ancak yapılan binaların çoğunda bu olmamasına rağmen Belediyeler imar izni veriyor."

 

İhaleler peşkeş çekiliyor

Kahraman, kayyum atanan kentlerde kamusal alanların ve kamuya ait kaynakların atanmış yetkililerce belirli çevrelere tahsis edilmesinin hukuka aykırı olduğu ifade ederek, “İhalelerin pazarlık usulü ile yapıldığı, rekabet koşulları oluşturulmadan yüksek bedel ve düşük kırımlarla belirli çevrelere peşkeş çekildiği görülmektedir" dedi. Son yıllarda yeni yapılmış kaldırım, park, sokakların ihtiyaç olmamasına rağmen yıkılıp yeniden ihale edildiğini de söyleyen Kahraman, "Bütün bu ihale yöntemleri kanunsuz olmakla birlikte uygulamalara harcanan milyonlarca lira ile de kamu zarara uğratılmıştır” diye konuştu.

 

Bu kent sahipsiz değil

Uyarı ve çağrılar yapılmasına rağmen suç işlenmeye devam edildiğini ifade eden Kahraman şöyle dedi: "Bu kent sahipsiz değildir. Bütün bu kanunsuz uygulamalara karşı meslek odamızın kamu adına gerekli girişimleri ve hukuki süreçleri başlatacağını belirtmek istiyoruz. Yapılanlar suç. 5 yıl da, 10 yıl da geçse yapılanlar suç ve buna izin verenler bu suça ortak olmuş olacaklar.”

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.