Kayyumun eseri

  •  İki ay önce Türkiye sıralamasında en az korona vakasının olduğu kent olan Amed, son iki haftadır ise en çok vakanın olduğu ilk 5 il arasında.
  •  Kayyumun Fetih kutlamaları, 15 Temmuz yürüyüşü, yaz konserleri kentte rehavete yol açarken; Temmuz’da vaka sayısı 6 katına çıktı, hastanelerde yer kalmadı.

 

YILMAZ KAYA / AMED

Son iki haftadır koronavirüs salgını sıralamasında Türkiye genelinde ilk 5 il arasında yer alan Amed’de vaka sayıları her geçen gün artıyor. SES Amed Şube Eşbaşkanı Şiyar Güldiken, vaka sayısının artmasından endişe ettiklerini belirterek herkesi aşı olmaya davet etti.

Sağlık Bakanlığı’nın koronavirüs hakkında son iki haftadır yayınladığı insidans haritasında Amed ilk 5 il arasında yer alıyor. Vaka sayısının 17-23 Temmuz arasında en fazla olduğu 3 il ise Siirt, Amed ve Ağrı oldu. İki ay öncesine kadar Amed, Türkiye sıralamasında en az vakanın görüldüğü illerin başında geliyordu.

Kayyum tarafından düzenlenen ”Fetih kutlamaları”, ”15 Temmuz yürüyüşü” ve ”Yaz konserleri” toplu olarak bir arada bulunmama ve maske takma zorunluluğunu gevşetti. Aynı şekilde kısıtlama getirilmesine rağmen, maske kullanılmadan düğünler yapılmaya, konser ve kongreler düzenlenmeye, taziyeler kurulmaya başlandı. Kamu kurumlarında dahi maske kurallarına uyulmuyor. Yaşanan bu rehavet ortamı sonrasında ise vaka sayıları son iki haftada Amed’de tavan yaptı.

Temmuz’da vaka sayı 6 katına çıktı

Kısıtlamaların kaldırıldığı 1 Temmuz öncesinde Amed’de günlük hasta sayısı 90 ile 95 arasında iken, bugün hasta sayısı günlük 250 civarında. Aynı şekilde günlük maksimum pozitif hasta sayısı 150 iken, şu anda 1000’e yaklaşmış durumda.

Hastanelerde yer kalmadı

Artan hasta sayısı nedeniyle devlet hastanelerinin yoğun bakım ünitelerinde yer kalmayınca, koronaya yakalanan ağır hastalar özel hastanelere kaldırılmaya başlandı. Salgın tedavisi için seferber edilen Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde de koronavirüs klinik sayısı 3’e çıkarıldı.

Aşı noktaları kuruldu

Artan vaka sayıları üzerine Tabip Odası, SES, Baro başta olmak üzere sivil toplum örgüt temsilcileri basın açıklamaları yaparak halkı aşı olmaya davet ediyor. Aynı şekilde düzenli olarak muhtarlarla da görüşülerek halka aşı olmaları çağrısı yapılıyor. İl Sağlık Müdürlüğü de harekete geçerek, merkez ilçeler Yenişehir, Sur, Kayapınar ve Bağlar’ın en işlek caddelerinde seyyar aşı noktaları kurdu. Sabah 09:00’da kurulan ve 16:00’ya kadar açık olan aşı noktalarında sık sık ambulanslardan anons yapılarak halk aşı olmaya davet ediliyor.

Amed’de ‘korona bitmiş’ algısı

Aşı noktalarının birinde görüştüğümüz sağlık çalışanları, özellikle kısıtlamaların kaldırılmasından sonra halkın da ‘artık koronavirüs bitiyor’ düşüncesine kapılarak, maske takmayı dikkate almadıklarını belirtti. ”Hem anons yapıyoruz, hem de yoldan geçenleri aşı olmaya davet ediyoruz. Telefonumuza yüklü yazılımla TC No’larına bakıyoruz. Aşı olmamış ya da ikinci doz aşıyı yaptırmamışları tespit edip aşı olmaya ikna etmeye çalışıyoruz” dedi.

 

İnsanlarda güvensizlik gelişti

SES Şube Eşbaşkanı Şiyar Güldiken, pandemi ile ilgili sürecin iktidar tarafından şeffaf olarak yürütülmediğini belirterek, sağlık örgütlerinin sürece katılmasının engellenmesinden dolayı insanlarda bir güvensizlik geliştiğini belirtti. Kısıtlamaların 1 Temmuz’da kaldırılmasından sonra halkın maske takmayı artık fazla önemsemediğinin altını çizen Güldiken, toplu olarak bir arada bulunmada bir sakınca görülmediğini söyledi.

Halk doğru bilgilendirilmeli

Aşıyla ilgili olumsuz haberlerin de halka güvensizlik yarattığını belirten Güldiken, ”Şu anda koruyucu önlem olarak tek yapacağımız şey önce aşı olmak. Sonra da maske ve hijyen kurallarına dikkat etmektir. Aşı konusunda Türkiye’de bilgilendirme eksikliği var. Aşı olma konusunda halkı doğru bilgilendirmek, aklındaki soru işaretlerini anlamak gerekir. ‘Biz yaptık vatandaş uymuyor, vatandaş bilimsel bulguları görmezden geliyor’ dersek eksik yapmış oluruz” dedi.

Görülmemiş bir artış var

Amed’de görülmemiş bir vaka artışının yaşandığını belirten Güldiken, ”Bir gün önce Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde yoğun bakımda 24, 85 kadar da serviste kalan hasta vardı. Sonraki gün bu sayı arttı. 1 Temmuz öncesi testleri pozitif çıkan hasta sayısı 200-250 civarında,  bugün ise 1000’e yaklaştı” dedi.

Bayram sonrası sayı yükselebilir!

Dokuz günlük bayram tatilinde maske ve toplu yerlerde bulunmama gibi kurallara uyulmadığını ve Cumartesi  gününden sonra vaka sayısında artış beklediklerini kaydeden Güldiken, ”Çünkü virüsün kuluçka süresi bir haftadır. Son on günde vaka sayılarında artık bekliyoruz” şeklinde konuştu.

Aşı olmak toplumsal sorumluluktur

Güldiken, Tapip Odası, SES, Eczacılar Odası, Veterinerler Odası, sosyal hizmet uzmanları ve psikologların da yer aldığı Sağlık Platformu’nu kurduklarını, halkın aşı olması ve özellikle maske takması konusunda çalışmalar yürüttüklerini ifade etti. ”Virüsü bulaştırmamanın yöntemi maske takmak ve kapalı alanlardan uzak durmak. Bu hastalığa karşı elimizde olan tek çare aşı. Başka güç yok” diyen Güldiken şu mesajı verdi: ”Bütün halkımıza çağrımız şudur: Ne olursa olsun aşı olun. Bu bir toplumsal sorumluluktur. Aşı olarak bireysel olarak kendimizi koruyabiliriz ve bu da topluma olan saygımızı gösterir. Çünkü aynı topluma giriyor, o toplumun içinde yaşıyoruz.”

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.