KCK'den eylemsizlik kararı

KCK Yürütme Konseyi Eşbaşkanı Cemil Bayık

KCK Yürütme Konseyi Eşbaşkanı Cemil Bayık

  • KCK Yürütme Konseyi Eşbaşkanı Cemil Bayık, Türkiye'deki tüm askeri eylemleri durdurduklarını, Türk ordusu saldırmadıkça gerillanın da eylem yapmayacağını açıkladı.

Türk devleti, 10 ili vuran 14 milyon insanı etkileyen, on binlerce insanın yaşamını yitirmesine ve 200 bin civarında insanın enkaz altında kalmasına neden olan depreme rağmen ne işgal ettiği alanlardaki güçlerini çekti ne de saldırılarını durdurdu. Türk ordusu, deprem gününden beri de gerillaya saldırılarını sürdürüyor. KCK Yürütme Konseyi Eşbaşkanı Cemil Bayık, insani, vicdani ve ahlaki olarak durumu değerlendirdiklerini belirterek, askeri eylemler yapan tüm güçlerine "Türkiye’de, metropollerde, şehirlerdeki askeri eylemleri durdurun" diye seslendi. Bayık, Türk devleti gerillanın üzerine gelmediği, saldırmadığı sürece eylem yapmama kararı aldıklarını duyurdu. Bu kararın, acılar dinene, yaralar sarılana kadar geçirliği olduğunu belirten Bayık, Türk devletinin tutumunun da sürdürülebilirliğini belirleyeceğini söyledi.

KCK Yürütme Konseyi Eşbaşkanı Cemil Bayık, konuyla ilgili önceki akşam halka seslendi. Depremin büyük bir felaket yarattığını; Bakurê Kurdistan’da, Rojava’da, Türkiye’de, Suriye’de halkın çok zor şartlar altında olduğunu, büyük acılar çekildiği bildiklerini söyleyen Bayık, "Toplumun yaşadıkları bizi çok etkiledi. Yaşamını yitirenlere Allah’tan rahmet, yaralılara acil şifalar diliyorum. Yine yaşamını yitirenlerin ailelerine ve tüm halkımıza başsağlığı diliyorum. Çektiğiniz acıları hissediyor ve yaşıyoruz" dedi.

İnsanlar enkaz altından çıkarılmalı

Depremin dünyanın her yerinde meydana geldiğini ama birçok ülkede tedbirler alındığını; bundan dolayı da az can kaybı ve tahribat yaşandığını kaydeden Bayık, "Eğer Türk devleti de Japonya gibi tedbir alsaydı bugünkü acılar yaşanmazdı. Binlerce bina, şehirler, köyler yıkılmazdı. Binlerce insan yaşamını yitirmezdi, yaralanmazdı. Türkiye tedbir almadığı için böyle felaketler yaşandı" diye konuştu. Hala binlerce insanın enkaz altında olduğuna dikkat çeken Bayık, "İnsanlarımızın enkaz altından çıkarılması lazım. Mevsim kıştır; hava soğuk, kar ve yağmur var. Eğer bir an önce enkaz altından çıkarılmazlarsa soğuktan yaşamını yitirebilirler. Bu yüzden herkes tüm imkanlarını seferber etmelidir" diye seslendi.

Bütün imkanlarını Kürtlere karşı kullandı

AKP'nin 20 yıldır iktidarda devleti yönettiğini ve şimdi de MHP ile iktidar olduğunu kaydeden Bayık, şöyle devam etti: "Bilindiği gibi Bakurê Kürdistan ve Türkiye fay hattı üzerindedir. Bu yüzden bir deprem ülkesidir. Bunun için tedbir alınmalıydı fakat AKP hiçbir tedbir almamıştır. Halka hizmet etmiyor. Bilindiği gibi Türkiye’de deprem için yıllardır vergi alınıyordu, ne olduğunu kimse bilmiyor. Türk devleti bütün imkanlarını Kurdistan'da Kürt halkını katliamdan geçirmek için kullanıyor, bunun için milyonlarca dolar harcadı. Özel savaşı geliştirdi, yandaşlarını ve çeteleri besledi, bazı özel savaş kurumlarını geliştirip güçlendirdi. Türkiye’nin bütün imkanlarını bunlar için harcadı. Bu yüzden Türkiye halklarına bir şey vermedi, özellikle de Kürt halkına. İktidarlarında sınırsız bir şekilde hırsızlığı, yolsuzluğu, rantı, talanı geliştirip zenginlerini daha da zengin yaptı. Halkı da her geçen gün daha da fakirleştirdi. Bu yüzden halk ile aralarında büyük bir uçurum oluştu.

Şirket gibi yöneten zalim bir patrondur

AKP-MHP iktidarında çok fazla para topladı. Belli ki hepsini savaşa harcadı, çünkü savaşa milyarlarca dolar harcadı. Eğer o paraları halk için; deprem tedbirleri, sağlık ve eğitim için harcasaydı bugün bu acılar yaşanmazdı. Türkiye halkının tamamı refah içinde yaşardı. Kürt halkını soykırımdan geçirmek istediği için Türkiye’nin bütün imkanlarını savaşa yatırıyor. AKP-MHP, Türkiye’yi bir şirket gibi yönetiyor, zalim bir patron gibi halka yaklaşıyor. Halkın hiçbir ihtiyacını esas almıyor, hiçbir zaman böyle bir amaçla hareket etmiyor.

Hem hesap sormalı hem de dayanışmalı

Bundan dolayı halkımız; Türk halkı, Arap halkı, Türkiye’de yaşayan tüm halklar bunun hesabını sormalıdır. Hem hesap sormalı hem de yardımlaşmalarını en üst düzeye getirmelidir. AKP-MHP, OHAL ilan etti. OHAL ilan etmelerinin sebebi depremin üstünü örtmek; halkın acılarını, çığlıklarını bastırmaktır. Yaşananları kimsenin duymaması için de basınını harekete geçirip halkları ve dünyayı nasıl kandırabiliriz propagandasını geliştiriyor. Birçok şeyi saklıyor. Her yerde halka yardım ediyormuş gibi gösteriyor ama yalan. Bağımsız medya bütün yalanlarını ortaya çıkardı. Halkın deprem bölgelerine gönderdiği yardımın da bu şekilde önünü almak, halklar arasında yaşanan yardımlaşmanın önünü kesmek istiyor. Halklar tarafından ve dünyadan gönderilen yardımlara da konmak istiyor. Bu yüzden Kürt halkı ve Türkiye halkları yardımlaşmalarını her şekilde sürdürmeli, iktidarın engellemesine müsaade etmemeli."

Tüm askeri eylemleri durdurma kararı

Halkımızın yaşadığı bu felaketten, acılardan dolayı yaşanan süreci, son gelişmeleri değerlendirmek ve bu temelde bazı sonuçlara ulaşmak istediklerini vurgulayan KCK Yürütme Konseyi Eşbaşkanı Cemil Bayık, "Halklara ve insan yaşamına saygı duyuyoruz. Bundan dolayı acı üstüne acı yaşatmak istemiyoruz. İnsani, vicdani ve ahlaki olarak durumu değerlendirdik. Askeri eylemler yapan tüm güçlerimize çağrıda bulunuyoruz; Türkiye’de, metropollerde, şehirlerde yapılan askeri eylemleri durdurun. Yine Türk devleti üzerimize gelmediği, bize saldırmadığı sürece eylem yapmama kararı aldık. Halkımızın acıları dinene kadar, yaralarını sarana kadar bu kararımız geçerlidir. Elbette Türk devletinin tutumu da kararımızda belirleyici olacaktır. Bir kez daha depremde yaşamını yitirenlere Allahtan rahmet, yaralılara acil şifalara diliyorum. Halkımızın başı sağ olsun." BEHDİNAN

 

*****

Türk ordusu dün de saldırdı

Türk ordusu yaşanan depreme rağmen saldırılarını sürdürüp gerilla direniş mevzilerini yasaklı bomba ve ağır silahlarla bombaladı.

HPG Basın İrtibat Merkezi (BİM) tarafından dan yapılan yazılı açıklamada, şunlar paylaşıldı:

* Amediyê’nin Şêladizê nahiyesine bağlı Sîda köyü çevresindeki gerilla direniş mevzilerini yasaklı bombalarla bombalayıp ağır silahlarla ateş açan Türk askerlerine karşılık verildi; 1 keskin nişancı öldürüldü.

* Türk ordusu, 9 Şubat’ta Amediyê’nin Şêladizê nahiyesine bağlı Çemço bölgesi ve Sîda köyü çevresindeki direniş mevzilerimiz yasaklı bombalarla 2 kez bombaladı.

* Türk ordusu, 9 Şubat’ta Girê FM Direniş Alanı ile Amediyê’nin Şêladizê nahiyesine bağlı Çemço bölgesi ve Sîda köyü çevresindeki direniş mevzilerini obüs, tank ve ağır silahlarla onlarca kez bombaladı.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.