KCK: Kınıyoruz, Filistin halkının yanındayız

Dünya Haberleri —

.

.

  • Gazze Sağlık Bakanlığı, İsrail'in El Ehli Vaftiz Hastanesi'ne düzenlediği hava saldırısında en az 500 kişinin öldüğünü duyurarak, "Yüzlerce kurban hala enkaz altında" dedi. Hastane katliamını soykırım saldırısı olarak tanımlayan KCK Yürütme Konseyi Eşbaşkanlığından; “Filistin halkıyla ve haklı davasıyla dayanışmamızı bir kez daha belirtiyoruz” açıklaması yaptı. 
  • KCK: “Devletler ve hegemonik güçler Filistin sorununun çözümü için değil, ekonomik ve siyasi çıkarlarına göre hareket ediyorlar. Tıpkı Kürt halkına olduğu gibi Filistin halkına da yaklaşım bu çerçevede olmaktadır. Halkların zulme karşı mücadelesi mutlaka başarıya ulaşacak ve tüm katliamcılardan hesap sorulacaktır”
  • Çözümün Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın Demokratik Konfederalizim formülünde olduğunu söyleyen KCK Eşbaşkanlığı çözüm; “Başta Kürt, Arap ve Yahudi halkları olmak üzere tüm Ortadoğu halklarının ortak mücadelesidir. Kürt Özgürlük Hareketi olarak bu katliamı bir kez daha şiddetle kınıyor, Filistin halkına başsağlığı, yaralılara da acil şifalar diliyoruz” dedi.

Gazze şeridindeki El Ehli Vaftiz Hastanesi'ne düzenlenen ve en az 500 kişinin yaşamını yitirdiği saldırı kamuoyunda geniş yankı buldu. Başta Ortadoğu ve Avrupa ülkelerinde kitlesel protesto gösterileri düzenlenirken, Koma Civakên Kurdistanê (KCK) Yürütme Konseyi Eşbaşkanlığı, İsrail devletinin saldırısını şiddetle kınadı. Hastane saldırısının soykırım saldırılarının bir devamı olduğuna söyleyen KCK; “İsrail devletinin gerçekleştirdiği bu saldırı bir katliam ve soykırım saldırısıdır. Bu katliamı şiddetle kınıyoruz. Filistin halkıyla ve haklı davasıyla dayanışmamızı bir kez daha belirtiyoruz” dedi.  

‘Filistin halkı kazanacaktır’
Savaş hukukunu hiçe sayan İsrail devletinin, Gazze’de yerinden edilmiş Filistinlilerin de sığındığı El Ehli Vaftiz Hastanesi’nde yaptığı katliama KCK Eşbaşkanlığından sert kınama geldi. Mesajda, “tüm katliamcılardan hesap sorulacaktır” deniyor.   
Yazılı açıklama yapan KCK Yürütme Konseyi Eşbaşkanlığı, “İsrail devleti Gazze'de bir hastaneye hava saldırısı düzenlemiş ve bu saldırıda maalesef yüzlerce insan yaşamını yitirmiştir. İsrail devletinin gerçekleştirdiği bu saldırı bir katliam ve soykırım saldırısıdır. Bu katliamı şiddetle kınıyoruz. Filistin halkının yaşadığı bu acı olay bizi derinden üzmüştür. Derin bir üzüntü içerisinde bulunuyoruz. Başta Gazze halkı olmak üzere tüm Filistin halkına başsağlığı diliyoruz. Filistin halkıyla ve haklı davasıyla dayanışmamızı bir kez daha belirtiyoruz. Halkların zulme karşı mücadelesi mutlaka başarıya ulaşacak ve tüm katliamcılardan hesap sorulacaktır” dedi.

El Ehli Vaftiz Hastanesi Foto: AFP

İsrail devleti göz göre göre saldırdı
Yapılan yazılı açıklamada Uluslararası ve Hegomonik devletilerin Filistin İsrail sorununun eşit ve demokratik temelde çözülmesinden yana olmadıklarına özel vurgu yapan Eşbaşkanlık, Filistin ve Kürt halkına yapılanların ekonomik ve siyasi çıkar uğruna olduğunu belirtti. 
KCK Yürütme Konseyi Eşbaşkanlığı açıklamasında şunlar belirtildi: “Ne yazık ki İsrail devletinin yaptığı bu saldırılar tüm dünyanın gözü önünde olmaktadır. Devletler ve hegemonik güçler Filistin sorununun çözümü için değil, ekonomik ve siyasi çıkarlarına göre hareket ediyorlar. Tıpkı Kürt halkına olduğu gibi Filistin halkına da yaklaşım bu çerçevede olmaktadır. Hiçbir devlet ve hegemonik güç Filistin sorununun siyasi çözümünden, Arap ve Yahudi halklarının Ortadoğu'da eşit ve demokratik ortak yaşamından yana değildirler, bunun için çalışmıyorlar.” 

Uluslararası güçler İsrail kadar suçludur
Eşbaşkanlık, yaşanan katliamlarda devletlerin ve hegomonik güç odaklarının İsrail-Filistin sorununu politika malzemesi yaptığına dikkat çekti. KCK; “İsrail– Filistin sorununu ve şu anki durumu tamamen kendi politikaları için kullanma yaklaşımı içerisindedirler. Filistin'e yönelik soykırım politikalarında en az İsrail devleti kadar bu güçler de sorumlu ve suçludurlar. Her birinin kendisini bir tarafın yanında yer alıyor gibi göstermesi tamamen bir aldatmacadır” dedi.  

El Ehli Vaftiz Hastanesi doktorları açıklama yapıyor Foto: AFP

Türk devleti ve soykırım dengesi
Yürütme Konseyi Eşbaşkanlığı, bu güçlerin kendilerini savaşın bir tarafıymış gibi göstermelerinin aldatmaca olduğuna da vurgu yaparak Türk devlet politikalarını işaret etti. Eşbaşkanlık: “Bunu en çok yapanlardan biri de Türk devletidir. Türk devleti ve AKP – MHP iktidarının derdi, telaşı ve faaliyetleri Filistin sorununun çözümü değil, Ortadoğu'da Kürt soykırımı politikalarını tehlikeye koyacak bir dengenin oluşmasını önlemektir. Tamamen bu amaç için hareket etmektedir.”

Halklar ortak kurtuluşa yönelmeli
Yaşanan katliam ve saldırıların ancak halkların dayanışması ile aşılacağına vurgu yapan KCK; “Ortadoğu ve dünya halkları devletlerin bu yaklaşımını bilerek Filistin halkıyla daha fazla dayanışma içerisinde olarak mücadelelerini sürdürmeleri ve büyütmeleri gerekmektedir. En başta da Arap ve Yahudi halklarının devletlerin bu yaklaşımını bilerek dayanışma ve ortak kurtuluş mücadelesi içerisinde hareket etmeleri çok çok önemlidir. Kürt halkı da Filistin halkıyla dayanışmasını daha fazla vurgulamalı ve mücadelesini bu dayanışma yaklaşımı içerisinde sürdürmelidir” dedi.  

Kürt, Arap ve Yahudi halkının ortak mücadelesi
KCK: “Ortadoğu'da sorunların tek ve gerçek çözümü Önder Apo'nun ortaya koyduğu Demokratik Ulus yaklaşımı ve zihniyetidir. Bu çözümü gerçekleştirecek olan da başta Kürt, Arap ve Yahudi halkları olmak üzere tüm Ortadoğu halklarının ortak mücadelesidir. Kürt Özgürlük Hareketi olarak bu katliamı bir kez daha şiddetle kınıyor, Filistin halkına başsağlığı, yaralılara da acil şifalar diliyoruz. Halklar mücadeleleriyle bu saldırılar karşısında dururken devletler de riyakar tutumlarını bırakarak bu saldırıların bir an önce durması ve Filistin sorununun çözümü için çaba içerisinde olması gerekmektedir.”

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas

Kırmızı çizgiler aşıldı 

İsrail’in Gazze’de bulunan El-Ehli Vaftiz Hastanesi’ne yönelik bombardımanında, en az 500 kişi yaşamını yitirmesi birçok uluslararası kurum kuruluş kınadı. İsrail’in gerçekleştirdiği katliama, Dünya Sağlık Örgütü (WHO) ve Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) başta olmak üzere dünyadan tepki yağdı. 

FİLİSTİN: Tüm kırmızı çizgiler aşıldı
Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, Gazze’de hastane katliamının ardından yaptığı açıklamada, “İsrail bütün kırmızı çizgileri aştı” dedi. Abbas, hastaneye dönük saldırıyı "iğrenç bir savaş katliamı" olarak nitelendirip, "İsrail tüm kırmızı çizgileri aştı. Onların veya herhangi birinin bizi buradan atmasına izin vermeyeceğiz" dedi. 
 
BM: Saldırıları sonlandırın
Birleşmiş Milletler (BM), siviller ve sağlık tesislerine yönelik saldırıların sonlandırılması çağrısı yaptı. Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu (UNFPA), "UNFPA, yüzlerce insanın ölümüne neden olan Gazze'deki el-Ehli Baptist Hastanesi'ne yönelik saldırıyı şiddetle kınıyor" dedi. WHO Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, X hesabından yaptığı paylaşımda, “İlk haberler yüzlerce ölü ve yaralı olduğuna işaret ediyor. Sivillerin ve sağlık hizmetlerinin derhal korunması için çağrıda bulunuyoruz" mesajı paylaştı. Ghebreyesus, İsrail tarafından yapılan hastanelerin tahliye talebinin geri alınması talebinde bulundu. UNICEF, acil ateşkes çağrısında bulunarak, “UNICEF, yüzlerce sivilin ölümüne yol açan Gazze'deki el-Ehli Baptist Hastanesine yönelik saldırıyı şiddetle kınıyor" ifadelerine yer verdi. 

ARAP BİRLİĞİ: Yanlarına kar kalmayacak 
Arap Birliği Genel Sekreteri Ahmed Ebul Gayt, saldırıya dair yaptığı açıklamada, “Hangi akıl hastası, savunmasız insanların olduğu bir hastaneyi kasten bombalar? Arap kurumlarının savaş suçlarını belgelediğini ve suçluların yaptıkları yanına kar kalmayacak. Batı bu trajediyi derhal durdurmalı" şeklinde konuştu.
 
MISIR: Kasıtlı bir bombalama
Mısır hükümeti de İsrail'i "toplu cezalandırma politikalarına" derhal son vermeye çağırdı. Mısır Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, “Mısır Arap Cumhuriyeti, İsrail'in Gazze Şeridi'ndeki el-Ehli Vaftiz Hastanesini bombalayarak yüzlerce masumun hayatını kaybetmesine neden olan saldırıyı en güçlü ifadelerle kınadı. Sivil tesislerin kasıtlı olarak bombalanmasının uluslararası ve insani hukukun ciddi bir ihlalidir” diye belirtildi. 

ÜRDÜN: Savaş derhal sona ermeli 
Ürdün hükümeti, "Gazze'deki el-Ehli Baptist Hastanesi saldırısını şiddetle kınıyor, Filistin halkı için uluslararası koruma sağlanmasını ve savaşın derhal sona ermesini istiyoruz" açıklaması yaptı. 
 
İRAN: Soykırım ve katliam
İran Dışişleri Bakanlığı, katliamı "vahşi bir savaş suçu" ve "soykırım" olarak nitelendirdi. İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Nasır Kenani, İsrail'in uluslararası hukukun ilke ve kurallarına en ufak bir bağlılığının olmadığını bir kez daha dünyaya ilan ettiğini ifade etti. Kenani, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi başta olmak üzere uluslararası toplumdan, Gazze'de işlenen savaş suçunun boyutlarının hızla araştırılması ve olayın sorumlusu İsrailli yetkililerin yargılanması konusunda, sorumluluğunu yerine getirmesini beklediklerini dile getirdi.
 
KANADA: Kabul edilemez 
Kanada Başbakanı Justin Trudeau, saldırının korkunç ve kabul edilemez olduğunu belirtti. 

RUSYA: Açık savaş suçu
Rusya Güvenlik Konseyi Başkan Yardımcısı Medvedev de, saldırıyı kınayarak, “Gazze Şeridi'nde bir hastaneye yapılan korkunç saldırı açıkça savaş suçudur" ifadelerinde bulundu. BEHDİNAN / HABER MERKEZİ

 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.