KDP Şengal’e dönmek isteyen Êzîdîleri engelliyor

  • DAİŞ’in 2014 yılında Şengal’e yönelik saldırısından sonra binlerce Êzîdî katledildi. On binlerce Êzîdî de göç yollarına düştü. Şengal’den çıkmak zorunda kalan Êzîdîlerin bir çoğu Federe Kurdistan Hükümeti'nin kontrolünde bulunan Xankê, Şariye, Keber-1, Keber-2, Bacidkendale, Bêrsivê, Çemmişko, Erbed ve Şengal dağında bulunan Serdeşt, Êsiya, Mam Reşan, Beadirê, Qadiye, Şêxan kamplarına yerleştirildi. 

Mezopotamya Ajansı’nın haberine göre Şengalli gazeteci İbrahim Êzîdî, bölge hükümetinin, kontrolündeki kamplarda yaşayan Êzîdîlere yapılan yardımların kesildiğini belirterek, KDP'nin kamplarda yaşayan Êzîdîlerin Avrupa'ya gitmesi için kapı açtığını söyledi. 

Êzîdîsiz Şengal 

Gazeteci Êzîdî, KDP’nin DAİŞ’in planının gerçekleştirmek istediğine dikkat çekerek, "2014 yılında gerçekleşen fermanda Şengal’de kalan Êzîdîler birçok saldırıya maruz kaldı. İlk etapta Êzîdîleri tahliye edip buradan çıkarmak istediler. DAİŞ bu şekilde ‘Êzîdîsiz bir Şengal’ bırakmak isteniyordu. Ancak bu plan boşa çıkarıldı. Bu nedenle 9 Ekim 2020 tarihinde Şengal Antlaşması imzalandı. Bu antlaşma, DAİŞ'in Êzîdîler üzerinde gerçekleştirmek istediği planın devamıydı. Elbette bu anlaşmada KDP’nin de rolü var. Türkiye, KDP aracılığıyla Irak hükümetine baskı yaptı ve hukuk adı altında Êzîdîleri tekrardan kırımdan geçirmek istedi. Ancak Êzîdîler bu anlaşmaya karşı direniyor. Bu süreçte halk, Özerk Yönetim’e daha fazla sahip çıktı. Çünkü bu yönetim halkın kendisidir” dedi.

Yardımlar kesildi

Êzîdîlerin kaldığı kamplara uluslararası güçler tarafından yapılan yardımların kesildiğini ifade eden Êzîdî, şöyle konuştu: “KDP medyası 4 aydır yaptıkları haberlerle bir özel savaş politikası yürütüyor. YBŞ, Êzidxan Asayişi ve Özerk Yönetimi yalnızlaştırmak istiyorlar, etrafında ki halkı dağıtmak istiyorlar. Ama amaçlarına ulaşamadılar. Çünkü Êzîdîler KDP’nin gerçek yüzünü gördü. Özellikle Êzîdîler Avrupa’ya göç ettirilmek isteniyor. Bu da Türk devletinin isteğiydi ve KDP bunu uygulamaya sokuyor. Irak Hükümeti de bu planın bir parçası. Bu planlarını uygulamaya sokmuşlar. Birleşmiş Milletlerin Irak Hükümeti üzerinde bir baskısı var. Bu baskı da Êzîdî kamplarının boşaltmasıdır. Bu plan kapsamında 13 devlet kamplar üzerindeki yardımlarını kesti. Federe Kürdistan Hükümeti de bu kamplarla herhangi bir yardımda bulunmuyor” diye belirtti.  

Türkiye’nin yardımıyla 

Êzîdîlerin Avrupa’ya göç etmesi durumunda ortaya çıkacak olumsuz duruma vurgu yapan Gazeteci, “Bu kamplara hizmet gitmediğinde onlar da Şengal’e dönüyorlar. Ama bu sefer de Şengal’e dönenler KDP tarafından engelleniyor ve onlara Avrupa kapıları açılıyor. Türkiye’nin desteği ve yardımıyla Êzîdîleri Yunanistan’a kadar götürüyorlar. Bir hafta içinde bu insanlar Yunanistan’a ulaşıyorlar. Hiç kimse bir hafta içinde bu kadar rahat bir şekilde başka bir ülkeye geçemez. Şimdi Êzîdîler yavaş yavaş Şengal’den de çıkartılıyor. Gidişler halen devam ediyor. Duhok ve Hewlêr’den de Avrupa’ya gidişler var. Eğer buradan bir Êzîdî gidiyorsa, Duhok ve Hewlêr’den yüz kişi gidiyor. Çünkü buralarda baskıdan başka bir şey yok” diye konuştu.  ŞENGAL

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.