Keçim sana söylüyorum, sömürgeci sen anla!

  • Fatma Güler, 75 yaşında. Hozat’ta keçilerini otlatırken askerler tarafından gözaltına alındı. Askerler Güler’in keçilerini alıp gitmesini istiyor. Güler ise keçileri tek başına çıkaramadığı için Zazaca keçilere küfrediyor. Askerler ise Güler’in keçilere küfrederek kendilerine hakaret ettiğini iddia ediyor. Bunun üzerine Güler, ‘örgüte yardım ve yataklık’ iddiasıyla  tutuklanıyor.

 

İnsan Hakları Derneği’ni verilerine göre cezaevlerinde 604’ü ağır olmak üzere bin 605 hasta tutuklu bulunuyor. Bu rakamın 249’u kadın tutuklu. Bunlardan biri de Şakran Kadın Kapalı Cezaevi’nde bulunan ve mide kanserinden yüksek tansiyona kadar birçok hastalığı bulunan 75 yaşındaki Fatma Güler.

Güler’in pandemi sürecinde durumunun daha da kritik bir aşamaya geldiğini kaydeden avukatı Ali Aydın, müvekkillerinin hastalıklarına dikkati çekerek, yaptıkları tahliye başvurularının dikkate alınmadığını belirtti.

PİRHA’dan Ersin Özgül’ün haberine göre Fatma Güler’in cezaevinde kalmasının koşulları olmadığını belirten Aydın, “Cezaevine girmeden önce mide ameliyatı geçirmiş. Karaciğerinde sürekli kist oluşuyor ve bu kist şişiyor. Kistinde patlama ihtimali yüksek ve zehirlenmesi söz konusu. Cezaevine girdikten sonra oluşan kulak ağrılarından dolayı uyuyamadığını, tansiyonunun sürekli yükseldiğini ve göğsünde oluşan kistin yarattığı şişliklerin koltuk altlarına kadar yayıldığını söylüyor. Bir an önce derhal tahliye edilmeli” diyerek kamuoyunu duyarlılığa çağırdı.

Keçilerini otlatırken gözaltına alındı

Aydın, müvekkili Fatma Güler’in Dersim’in Hozat ilçesinde keçilerini otlatırken 2012’de gözaltına alındığını ve hakkında verilen 5 yıl 3 ay hapis cezası kesinleştiği için 2018’den bu yana tutuklu bulunduğunu hatırlattı ve ekledi: “Fatma Güler hayvancılıkla uğraşan birisidir. Hozat’ta yaşanan bir çatışmada komşuları ile birlikte ormanda hayvanlarını otlatıyor. Askerler keçilerini alandan götürmesini söylüyor. Fatma Güler ise hayvanlarını tek başına o alandan götüremeyeceğini söyleyerek askerlerden yardım etmelerini istiyor. Tek başına keçilerini çıkaramadığı için ana dili olan Zazaca’da keçilerine küfrediyor. Askerler Fatma Güler’in keçilere küfrederek kendilerine hakaret ettiğini ve kendilerine, ‘Siz neden buraya geldiniz’ dediğini iddia ediyorlar. Bundan dolayı yardım ve yataklık iddiasıyla ifadesi alınıyor. Malatya’da görülen duruşmalarda Fatma Güler’i savunan hiçbir avukat bulunmuyor.”

Keçilere küfür kanıt oldu

“Fatma Güler için tek kanıt ise askerler içerisinde Kürtçe bilen birisinin ettiği küfürleri anlaması ve karşı tarafa sinyal vermesi diye yorumlaması” diyen Aydın, şöyle devam etti:

“Peki Kürtçe bilen askerler kim? Bu soru sorulmamış. Sadece Kürtçe bilmek değil, Dersim’de konuşulan Zazaca’yı biliyor mu? Kendilerine bu da sorulmamış. Bunlar üzerinden yardım ve yataklık gerekçe gösterilerek 5 yıl 3 ay ceza veriliyor. Bu ceza onandıktan sonra  Aydın’da kızının yanında kaldığı 2018 yılında tutuklanıyor ve Aydın E Tipi Cezaevi’ne konuluyor. Aydın Cezaevi’nde ne bir kadın koğuşu ne de siyasi tutukluların kaldığı bir bölüm yok. Bir kütüphaneye koyuyorlar. İlk elden yaşı ve hastalıkları nedeniyle cezasının ertelenmesi için yaptığımız başvuru reddedildi. Daha sonra Şakran Cezaevi’ne gönderildi.”

İki kez ameliyat oldu

Aydın,  Fatma Güler’in  tutuklanmadan önce mide kanseri nedeniyle iki defa ameliyat geçirdiğine dikkat çekerek kendisinin aynı zamanda astım, yüksek tansiyon ve karaciğer hastası olduğuna işaret etti. Güler’in salgın nedeniyle tedaviye erişimin durma noktasına geldiğinin altını çizen Aydın, “Şu anda 75 yaşında. Cezaevine girdikten sonra oluşan kulak ağrılarından dolayı uyuyamadığını, tansiyonunun sürekli yükseldiğini ve göğsünde oluşan kistin yarattığı şişliklerin koltuk altlarına kadar yayıldığını söylüyor” diye konuştu.

Cezası bitti, serbest bırakılmalı

Koşullu salıverme ve denetimli serbestlik gibi değişikliklerden ağır hak ihlalleri yaratan ayrımcı infaz düzenlemesine eleştiride bulunan Aydın, “Fatma Güler’in cezası 5 yıldır ve bu cezayı bitirmiş durumdadır. Adli kontrol 4 yıla çıktığı için zaten bırakılması gerekiyor. Bu suçlar içinde istisna bir kural koyarak örgüt üyeliğinden yargılananlar bu kapsam dışında bırakılıyor ve reddediliyor. Bunlar anayasanın eşitlik ilkesine aykırıdır” ifadelerini kullandı.  İZMİR

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.