Kelimelerle ifade edilemez

Yurt Dışı Haberleri —

İsviçreli yardım heyeti

İsviçreli yardım heyeti

  • İsviçre Sosyalist Partisi Başkan Yardımcısı ve Federal Meclis Milletvekili Jon Pult, kayıpların açıklanandan çok daha fazla olduğuna dikkat çekti. Pult: “Yıkımın ve insanların çektiği ıstırabın boyutu kelimelerle ifade edilemez.”
  • Depremin yıkıcı etkisini Antep, Maraş, Pazarcık, Elbistan, Kırıkhan ve Antakya’da yerinde inceleyen İsviçreli Milletvekilleri ve Solidar Suisse yardım kuruluşundan oluşan heyet edindikleri izlenimlere ilişkin açıklama yaptı. 

ERDOĞAN ZAMUR / ZÜRİH

İsviçre Sosyalist Partisi (SP), Maraş merkezli yaşanan yıkıcı depremden sonra depremzedelere yönelik yardım çalışmalarını sürdürüyor. SP başkan yardımcısı, Federal Meclis Milletvekili ve Solidar Suisse yardım kuruluşu üyelerinin de içinde olduğu bir heyet, durumu yerinde incelemek ve depremzedelerle dayanışma için Türkiye'ye gitti. Heyet 14 Mayıs’ta yapılacak olan cumhurbaşkanlığı ve milletvekilliği seçimi için Ankara’da CHP ve HDP heyetleriyle görüşmeler gerçekleştirdi.
İsviçre’ye dönen SP heyeti yazılı bir açıklama yaparak gözlemlerini aktardı. Hükümetin depremzedelere yeterince yardım yapmadığı vurgulanan açıklamada, AKP hükümetinin seçimlerin demokratik ortamda yapılmasının önünde bir engel olduğu ifade edildi.

Ölenler, kaybolanlar ve yıkılan evler
SP Başkan Yardımcısı ve İsviçre Federal Meclis Üyesi Jon Pult, Federal Meclis Milletvekili Mustafa Atıcı, Basel Kanton Meclis Milletvekili Edibe Gölgeli ve Mahir Kabakçı ile Solidar Suisse adlı yardım kuruluşu üyelerinin de içinde olduğu bir heyet deprem bölgesini gezerek çok sayıda temasta bulundu. Açıklamada, Antep, Maraş, Pazarcık, Elbistan, Kırıkhan ve Antakya bölgelerini ziyaret ettiklerini belirterek şunlara dikkat çekti: “Yıkımın ve insanların çektiği ıstırabın boyutu kelimelerle ifade edilemez. Ölen ve kaybolanların yanı sıra yıkılan evlerin sayısı resmi olarak bildirilenden önemli ölçüde daha fazla.

Yardımlar yetersiz
Kurum temsilcileri, sivil toplum, yardım kuruluşları ve yerel derneklerle yapılan görüşmelerde, hükümet yetkililerinin afet yardımı konusundaki başarısızlığının ortaya çıktığı belirtildi. Birçok durumda da yardımın çok geç ve yetersiz olduğu ifade edildi. Acilen ihtiyaç duyulan yardım malzemelerinin dağıtımında devletin keyfi, ayrımcılık ve suistimal olduğuna dair makul göstergeler vardı. Her şeyini kaybeden Kırıkhan’daki Romanlar gibi gruplar, depremden yedi hafta sonra bile hala elektrik, su ve tıbbi yardıma erişim olmadan yaşadıklarını gözlemledik.

İsviçre’ye görev düşüyor
İsviçre devleti, Türk demokrasisinin korunması ve depremden etkilenen bölgelere insani yardım sağlanması ve yeniden yapılanma konusunda özel bir sorumluluğa sahip. İnsani yardım ve yeniden yapılanma çalışmalarının zarar vermeme ilkesine dayalı olmasını sağlaması gerekiyor. Etnik, dini ve siyasi aidiyetleri ne olursa olsun, yardıma ihtiyaç duyanlara ulaşmalılar. Yeniden yapılanma için şimdiye kadar vaat edilen kaynaklar yeterli olmayacağı da açık.

Seçimler için Ankara ziyareti
Makul ölçüde özgür seçimlerin gerçekleşmesi için artık uluslararası baskıya da ihtiyaç olduğu vurgulanan açıklamada, “Türkiye'deki kardeş partilerimiz HDP ve CHP'nin yanı sıra demokrasi ve insan haklarına bağlı sivil toplum örgütleri ile yıllardır yakın temas halindeyiz. Diğer muhalefet partilerinin üst düzey temsilcileriyle bir araya geldik. HDP genel başkan yardımcıları Hişyar Özsoy ve Feleknas Uca, 14 Mayıs cumhurbaşkanlığı ve milletvekili seçimlerinin demokratik ve çoğulcu bir Türkiye için önemine vurgu yaptı.HDP’nin  adaylarını Yeşil-Sol Parti’den olması ve diğer solcu partilerle ittifak kurması önemlidir” denildi.

Açık, adil ve özgür bir seçim yapılmalı
SP Başkan Yardımcısı Jon Pult ise, 14 Mayıs'ın seçiminin tarihsel öneme sahip olduğunu vurguladığı açıklamada, “İsviçre Federal Konseyi, Türk hükümetinden açık ve net bir şekilde adil ve özgür seçimler yapılmasını talep etmeli. Siyasi baskı, seçim hileleri ve yargının siyasi amaçlarla kötüye kullanılmasının Türkiye'nin imzaladığı AGİT ve Avrupa Konseyi standartlarına uygun olmadığını da açıkça belirtmeli" diye belirtti.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.