Kendini halkının hizmetine adadı

Delal Azizoğlu (Raperîn Amed)

Delal Azizoğlu (Raperîn Amed)

  • Delal Azizoğlu (Raperîn Amed), 30 yıl boyunca Amed'den Halep'e, Avrupa'dan Şengal'e kadar mücadele etti. Örgütlü duruşu, disiplinli yaşamı, katılımcı tarzı, sade, mütevazı, dürüst ve ilkelli kişiliğiyle gerçek bir militandı.
  • ARGK'den KONGRA GEL'e kadar birçok görev ve sorumluluk üstlendi. Hiçbir zaman bireysel kaygılara girmedi ve tereddüt etmedi. Halkına büyük bir adanmışlıkla hizmet ederken 17 Haziran 2022'de hava saldırısı sonucu şehit düştü.

PKK Şehit Aileleriyle Dayanışma Komitesi, Kürt Kadın Hareketi'nin öncü isimlerinden Delal Azizoğlu'nu (Raperîn Amed) andı.

Komite, dün yaptığı yazılı açıklamada, Türk ordusunun hava saldırısı sonucu ölümsüzler kervanına katılan Delal Azizoğlu'nun  ailesi başta olmak üzere tüm Kurdistan halkına başsağlığı diledi. Komite'nin açıklamasında Azizoğlu hakkında şunlar paylaşıldı:

Ankara'dan Amed'e dönüş

Raperîn Amed, Amed’in Farqîn ilçesinde 1969'da yurtsever bir ailede dünyaya geldi. Ailesiyle birlikte 1977'de Ankara’ya taşındı. İlk, orta ve liseyi Ankara’da okudu. Kürt kimliğinden kaynaklı ulusal çelişkilerle daha ortaokul yıllarında tanıştı. Özellikle adının Delal olmasından kaynaklı karşılaştığı yaklaşımlar, çelişkilerini derinleştirdi, kimlik bilinci temelinde arayışlarının gelişmesine neden oldu. Ailesinin tüm ısrarlarına rağmen liseden sonra Amed’e döndü. Kendi kararlarını alan, inandığı doğruları savunan, özgür bir ruha sahip olan inatçı kişiliğini, ailesine kabul ettirmeyi daha o yıllarda başardı.

Amed, Başûr ve Suriye

Amed’e döndükten sonra PKK öncülüğünde gelişen Kurdistan Özgürlük Mücadelesi’ni daha yakından tanıdı ve 1992'nin sonlarında Amed Eyaleti'nde gerilla saflarına katıldı. Amed Eyaleti’nde bir süre kaldıktan sonra Medya Savunma Alanları’na geçti. 1996'da Önderlik Sahası’na geçti ve 1998'e kadar burada kaldı. Edindiği ideolojik ve felsefik derinleşmeyi pratik sahada uygulamak, güçlü bir halk ve kadın öncülüğü sağlamak için Halep’te halk çalışmalarına katıldı.

Avrupa'da 5 yıl

Avrupa'ya 2000'de geçerek, 5 yıl burada aktif bir şekilde çalışmalarda yer aldı. Özellikle bu süreçte gelişen tasfiyecilik karşısında Avrupa sahasında güçlü bir duruş ve mücadele sergiledi. PKK çizgisinde militan ve öncü rolünü oynadı, yeniden inşa çalışmalarına öncülük etti.

Tekrar dağlara döndü

Buradaki 5 yılın ardından tekrar dağlara dönüp PKK Ocağı’nda bir devre eğitime katıldı. Eğitimi tamamladıktan sonra Bilim Aydınlanma ve Siyasi Komite çalışmalarına dahil oldu. Rojhilat alanında bir yıl, PÇDK kadın çalışmalarında da bir yıl aktif çalıştı.

KONGRA GEL yönetimi

KOGNRA GEL Başkanlık Divanı'na 2011'de seçildi. Meclis ve komün örgütlenmesi çalışmalarıyla özel olarak ilgilendi; program, yasa, tüzük üzerinde yoğunlaştı. Komün ve meclislerin inşası için halk ve kadro toplantıların yaptı, eğitim verdi.

Rojava'dan Şengal'e kadar

Rojava’dan Şengal’e demokratik ulus paradigmasının inşası için büyük emekler verdi. Êzîdî halkıyla yakından ilgilendi. Şengal’de Apocu felsefeyle yeniden dirilen direniş kültürünü, soykırım kıskacında olan Kürtlüğün kurtuluşa gitmesinde büyük bir adım olarak gördü. Halkın yaşamıyla bütünleşmeyi, duyguda ve zihinde aynı mecraya akmayı, yaşamsal bir duruş bildi.

Hep kolektif ve katılımcı

Mücadele tarihi boyunca gittiği her yerde PKK'nin militan fedai ruhunu ortaya koydu. Yaşamında hep ilkeli ve mütevazı katılımıyla örnek oluşturdu. Ne olursa olsun hep kolektif, katılımcı yaşam tarzını esas aldı. Gittiği her yerde emeği, mütevazılığı ve öncü duruşuyla iz bıraktı. Hiçbir zaman bireysel kaygılara girmedi ve tereddüt etmedi. Örgütlü duruşu ve disiplinli yaşam tarzıyla yönetim çalışmalarında büyük rol oynadı. Sade ve dürüst kişiliğiyle de bütünleşince PKK ve PAJK kimliğinin güçlü bir temsilcisi olmayı başardı. Kendisini baştan yaratan gerçek bir militandı.

Hava saldırısıyla şehadet

Halkına büyük bir adanmışlıkla hizmet etmeye devam ederken Türk devletinin, 17 Haziran 2022'de Medya Savunma Alanları'na gerçekleştirdiği hava saldırısı sonucu ölümsüzler kervanına katıldı. BEHDÎNAN

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.