Keyfi yasak yargıya taşındı

  • Eğitim Sen Van Şubesi, Van Valiliğinin kentteki bir çok sokağı basın açıklamasına yasaklamasına karşı yürütmeyi durdurma talebiyle mahkemeye başvurdu. 

 

Van Valiliği’nin kentteki parkları ve birçok sokağı basın açıklaması yapılmasına yasaklaması üzerine Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen) Van Şubesi, yürütmeyi durdurma talebiyle mahkemeye başvurdu. Van Nöbetçi İdare Mahkemesi’ne başvuran sendika, Sanat Sokağı, Sanat Parkı, Feqiyê Teyran Parkı, Musa Anter Parkı, Dabbaoğlu Parkı, Ehmedê Xanî Parkı, Kent Park, VAN-TSO Parkı, Kurtuluş Parkı, Büyükşehir Parkı, Kadın Parkı, Sağlık Sokak ve Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi yanında bulunan Millet Bahçesi ile ilgili valilik yasağının kaldırılmasını talep etti. 

Anayasal bir hak olan “Toplantı ve Gösteri Yürüyüşü” hakkının Van’da fiilen ortadan kaldırıldığına dikkat çekilen başvuruda, “Van ilindeki meslek örgütleri, sivil toplum kuruluşları ve vatandaşlar tarafından birçok dava açılmış olup davalar halen devam etmektedir. Valilik, yıllardır 15 günde bir karar almak suretiyle kesintisiz olarak devam ettirdiği gösteri ve yürüyüş hakkını kısıtlayan tüm kararların yürürlükten kalktığını belirterek hukuka aykırı uygulamalarına son verirken, bu kez de şehir merkezinin nerdeyse tamamında; vatandaşların, sivil toplum kuruluşlarının, meslek örgütlerinin ve sendikaların toplantı, gösteri ve yürüyüş haklarını kullanmasını engelleme yoluna gitmiştir. Valilik, soyut ve ispatlanması imkansız gerekçeler üreterek sistematik olarak Van ili mülki sınırları içinde anayasal hakların kullanımını yasaklamaktadır” denildi.

Valiliğin yasalara aykırı olarak aldığı yasaklama kararları sonrası basın açıklaması yapmak isteyenlere orantısız ve ölçüsüz olarak saldırıldığına dikkat çekilen başvuruda şunlara yer verildi: “Hatta bu yasaklar gerekçe gösterilerek milletvekillerinin halk ile bir araya gelmesine, hatta bir sokakta hareket etmelerine veya yürümelerine de engel olunmaktadır. Bu, toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleme hakkına yapılmış ağır bir müdahaledir. İdarenin savunması alınmaksızın derhal yürütmeyi durdurma kararı verilmesini talep etme ihtiyacı hasıl olmuştur.”   VAN

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.