Kilis hukuk mücadelesini kazandı

Dünya Haberleri —

Hasan Kilis

Hasan Kilis

  • Erdoğan’a muhalefet ettiği için Fransa’da Türk pasaportuna el konulan, işçi oturumu iptal edilen ve iltica hakkı tanınmayan Kürt muhalif Hasan Kilis, hukuk mücadelesini kazanarak siyasi sığınma hakkını aldı. Kilis, “Umarım bu karar emsal olur” dedi.

SELMA KAYA / PARİS

Erdoğan’a muhalefet ettiği için Fransa’da Türk pasaportuna el konulan, işçi oturumu iptal edilen ve iltica hakkı tanınmayan Kürt muhalif Hasan Kilis, hukuk mücadelesini kazanarak siyasi sığınma hakkını aldı. Kilis, “Umarım bu karar emsal olur” dedi.

Fransa’da 20 yıldır işçi statüsünde yaşayan muhalif bir Kürt olan Hasan Kilis’in Türk pasaportuna 2020 yılında konsolosluk tarafından el konulunca, oturum izni iptal edilmişti. Gerekçe ise ‘Örgüt propagandası yapmak’ ve ‘Erdoğan’a hakaret etmek’ iddiasıyla Erzurum Karayazı’da yargılandığı davadan aldığı 20 yıllık ceza olarak gösterilmişti.  

İltica hakkı tanınmamıştı

İşçi oturumu elinden alınınca Kilis, Fransa’da kalabilmek için iltica başvurusu yapmak zorunda kalmıştı. Ancak Fransa Mültecileri ve Vatansız Kişileri Koruma Dairesi (OFPRA), Kilis’in başvurusunu “20 yıldır gitmediğin Türkiye’de ne tür bir siyasi faaliyet yürütmüş olabilirsin ki?” diyerek reddetmişti. 

Karara itiraz etmişti

Kilis de bunun üzerine itiraz ederek kararı bir üst mahkeme olan Fransa Ulusal İltica Mahkemesi’ne taşımıştı. 16 Haziran’da Paris’te görülen duruşmada Kilis savunmasını yaparak, kararın bozulmasını talep etmişti. 

Karar emsal olmalı

Kilis’in itiraz başvurusuna dair kararını 23 Haziran’da açıklayan Ulusal İltica Mahkemesi ise lehte karar vererek, Kürt muhalife siyasi sığınma hakkı tanıdı. Gerekçeli karar ise Kilis’e posta yoluyla gönderilecek. Karara dair görüştüğümüz Hasan Kilis ise “Karar Perşembe günü avukatıma mail ile bildirilmiş. Fransa söz konusu kararla bir yanlıştan döndü. Umarım benzer durumda bulunan insanlar için bu karar bir emsal oluşturur” diyerek karardan duyduğu memnuniyeti dile getirdi. 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.