Kimse sessiz kalamaz

Yurt Dışı Haberleri —

İtalyan gazeteci Emanuela İrace

İtalyan gazeteci Emanuela İrace

  • İtalyan gazeteci Emanuela İrace, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a dönük mutlak tecrit rejimi ve içinde tutulduğu koşulların artık uluslararası bir sorun haline dönüştüğünü belirtti. İrace: “İtalyan hükümeti ve bizler özellikle Öcalan’ın bu durumunu düşünmeliyiz, böyle bir entelektüelin bu koşullarda kalması kabul edilemez. Öcalan'ın şimdi serbest bırakılması zorunludur”

SERKAN DEMİREL/ROMA

Uluslararası Komplonun 25. yılında 10 Ekim’de startı verilen “Öcalan’a özgülük, Kürt sorununa siyasi çözüm” kampanyasına uluslararası alandan destekler gelmeye devam ediyor. Kampanya ilişkin gazetemize konuşan İtalyan gazeteci Emanuela Irace, Öcalan’a yönelik tecride dikkat çekerek, fiziki özgürlüğünün uluslararası bir sorun olduğunu söyledi. 
Uluslararası güçlerin çıkarlarından kaynaklı Öcalan’ın içinde bulunduğu koşulları siyasi olarak gündeme getirmediğini belirten gazeteci Irace, “Avrupa kurumları ve ülkem İtalya, Abdullah Öcalan'ın durumu konusunda sessiz kalamaz. Öcalan sadece bir kişi değil; özgürlüğü, birçok devletin ve özellikle de özel, mali ve ekonomik (salt siyasi olmaktan ziyade) çıkarların etrafında döndüğü uluslararası öneme sahip bir mesele. Öcalan'ın durumu bilinçli bir şekilde uluslararası siyasi söylemlerden çıkarılmak isteniyor” diye kaydetti. 

Avrupa için ders niteliğinde
Öcalan’ın İmralı zindanından dünya halklarına sunduğu paradigmanın öneminin de altını çizen Irace şu değerlendirmede bulundu: “Öcalan, İmralı adasında alıkonulduğundan beri zamanını yazmaya, okumaya, üretmeye ve sadece Orta Doğu için değil aynı zamanda özellikle Avrupa için büyük önem taşıyan kültürel, tarihi ve antropolojik bir laboratuvar yaratmaya adamıştır. Toplumsal cinsiyet eşitliği Öcalan’ın düşüncelerinin merkezinde yer almaktadır. Gücün kadın ve erkek arasında her yerde paylaşılması gerektiğini savunur. Bu çok önemli bir durumdur çünkü Öcalan bu fikirleriyle bildiğimiz feminizm çerçevesinin ötesine geçiyor. Öcalan’ın geliştirdiği paradigma, Avrupa ve Avrupalı entelektüeller için bir ders teşkil edebilir nitelikte.”  

Bu koşullarda kalması kabul edilemez
Orta Doğu ve kadın sorunu üzerine yaptığı çalışmalarıyla öne çıkan İtalyan gazeteci, Öcalan’ın demokratik konfederalizm paradigmasının merkezinde kadın özgürlüğünün yanı sıra, çevre ve ekolojinin de yer aldığına dikkat çekerek şöyle devam etti: “Öcalan’ın çevre sorununa ve ekolojiye verdiği önem bana göre çok önemli. Çünkü bu düşünce, farklı dini ve etnik kimliklerle entegrasyon anlamına geliyor. Bu fikirlerin savunucusu çok ağır koşullarda tutuluyor. İtalyan hükümeti ve bizler özellikle Öcalan’ın bu durumunu düşünmeliyiz, böyle bir entelektüelin bu koşullarda kalması kabul edilemez. Öcalan'ın şimdi serbest bırakılması zorunludur, çünkü bunun zamanı gelmiştir. Ortadoğu'da, Ermenistan'da ve Azerbaycan’da yaşananlar göz önüne alındığında daha fazla bekleyemeyiz. Öcalan’ın özgürlüğünün sağlanması İtalyan hükümeti ve toplumumuz için bir görevdir.”

 

 

 

 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.