Koçerlere hayvan başı ceza

  • Türk Tarım Bakanlığı’nın verdiği izin belgelerine rağmen, salgın nedeniyle kolluk kuvvetlerinin ceza kestiğini anlatan Koçerler, kesilen para cezalarını ödeyecek güçleri olmadığını belirtti.

Dört mevsim hayvan besiciliği yapan göçerler, ilkbaharda havaların ısınması ile birlikte sürüleri ve aileleriyle hayvanlarını besleyebilecekleri yüksek yaylalara göç ediyor. İlkbaharda Muş, Van, Bitlis bölgelerine çadır kuran koçerler, Eylül aylarında ise Amed, Siirt, Şırnak ve Mardin’e göç ediyor.

Gazete Duvar’dan İdris Yılmaz’ın konuştuğu Alikan aşiretinden Zoraf Temel, kendilerine kesilen ceza miktarının neredeyse sermayesinin iki katı olduğunu söyledi. Temel, “1990’larda köy boşaltma sürecinde biz çok ciddi zorluklar çektik. Bu nedenle birçok insan hayvanlarını satmak zorunda kaldı” dedi.  

Tüm koyunlarımı satsam da ödeyemem

Salgın nedeniyle “sokağa çıkma yasağı” kapsamında “kabahatler kanunu” ihlal ettikleri iddiasıyla kendilerine cezalar kesildiğini, en son cezanın ise binlerce liralık bir rakam olduğunu söyleyen Temel, belgeleri olmasına rağmen ceza kesilmesine isyan etti. Temel “Bitlis Beşiri Tarım İl Müdürlüğü tarafından verilen “sokağa çıkma yasaklarından muaf” olduğumuza dair belgemiz var. Bunları gösterdiğimiz halde cezalar kesiliyor. En son hayvan başı ceza kesitiler. Yaklaşık bir buçuk milyon civarında ceza kesildi. Gerekçe ise daha önce kesilen cezalara ve uyarılara itaat etmemem. Ben şimdi bütün koyunlarımı da satsam bu cezaların altından çıkamam” diye konuştu.  AMED

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.