Köln’de Öcalan serhildanı

Yurt Dışı Haberleri —

Köln,

Köln, "Öcalan'a Özgürlük Yürüyüşü" /Foto: Arjîn Nûjîn

  • Uluslararası komplonun 25. yıl dönümünde Kürtler ve dostları Köln’e akın etti. Kurdistan’ın dört parçasından Kürtleri ve dostlarını buluşturan görkemli eylem "PKK halktır, halk burada" mesajı verildi.
  • Komploda yer alan tüm güçlerin protesto edildiği eylemde 35 aydır haber alınamayan Abdullah Öcalan’a yönelik tecride son verilmesi istendi. Kürtler ve dostlarının mesajı netti: "Tecride hayır, Öcalan’a özgürlük zamanı."
  • KCK Köln yürüyüşü için kutlama mesajı yayınlayarak, "Katılan, emeği geçen herkese teşekkür ediyoruz. Yeni bir aşamaya varılmıştır. Özgürlük kampanyası milyonların katılımıyla bundan sonra daha fazla kitlesellecektir" dedi.

ARJÎN NUJÎN/KÖLN

Kürt halk ve dostları Uluslararası Komplo’nun 25. yılında Almanya’nın Köln kentinde 1999’dan sonraki en kitlesel protesto gösterisini gerçekleştirdi. Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın fiziki özgürlüğünün sağlanması ve Kürt sorununa demokratik çözüm talebi ile yapılan yürüyüş ve mitingde Kürt halk ve dostları bir kere daha tüm tarafları uyardı. Çözümün adresinin ancak Abdullah Öcalan olduğu deklere edildi.

Almanya’da hukuksal dayanağı olmaksızın süren 31 yıllık PKK yasağına da en yüksek tonda karşı çıkan Kurdistanlılar, Alman devletine yasağı kaldırma çağrısı yaptı. 7 farklı ülkeden gelen enternasyonalistler ve  Kürt hakının dostlarının kortejin en önünde yer aldığı merkezi yürüyüş ve mitingde “PKK halktır, halk burada” sloganları hiç susmadı.

Enternasyonalistlerin, Kürt halkının dostlarının ve Avrupa’da örgütlü Kürt kurum ve kuruluşlarının haftalardır aktif çalıştığı büyük Köln buluşması bekleneni verdi, Kürt halkı ve dostları Köln eyleminde tarih yazıldı. Avrupa’nın birçok ülkesinden geceden itibaren otobüsler, özel araçlar, trenlerle yollara dökülen Kurdistanlılar ve dostları sabah saatlerinden itibaren Almanya’nın en büyük toplanma alanlarından birisi olan Ren Nehri kenarındaki Deutzer Werft’i doldurdu. Kürt ulusal renkleriyle bezenen alanda Abdullah Öcalan posterleri dalgalanırken, "Bijî Serok Apo", "Öcalan’a özgürlük", "Selam Selam İmralı’ya bin selam" sloganları dillerden düşmedi.

 

Köln/Foto:Deniz Babir

 

Yer gök Öcalan

Kortejler büyük Öcalan maketleri ve farklı dillerde "Öcalan’a özgürlük" yazılı pankart, bayrak ve dövizler eşliğinde yürüyüşe geçti. Coşkulu kitle, Severins Köprüsü üzerinden kent merkezine, ardından Deutzer Köprüsü üzerinden Deutzer Werft meydanına ulaştı. Deutzer Werft’de başlayan kortej tekrar miting alanına geldiğinde yürüyüşün sonu alandan yeni ayrılmıştı. Köln sokakları "Abdullah Öcalan’a özgürlük, Kurdistan’a statü" sloganlarıyla inledi. Yoğun katılım nedeniyle kitlenin geçişi sırasında Severins Köprüsü sallanırken, tren geçişleri yürüyüş bitinceye dek durduruldu.

 

Köln/Foto:Arat Ararat

 

Alan kitleye dar geldi

Yürüyüşün sonunda kitlenin alana girmesi de uzun bir zaman aldı. Alan kitleye dar gelirken, Ren Nehri kenarındaki miting alanı hınca hınç dolup taştı. Sahnenin arkasına üzerinde farklı dillerden Öcalan’a özgürlük yazılı Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın dev posteri asılırken sahnenin üzerinde, “Tecrite son, Öcalan’a özgürlük’’ posteri yer aldı.

 

Köln/Foto:Hakan Türkmen

 

7’den 70’e Köln’e aktı

Almanya, İsviçre, Belçika, Hollanda ve Fransa’dan  Kurdistanlılar ve dostlarını Öcalan’a özgürlük talebi buluşturdu. 7’den 70’e Kurdistanlılar Köln’e akarken, gençlerin katılımı, çoluk çocuk ailecek Köln’e gelenler, ulusal kıyafetleriyle eylemde yerini alanlar, 15 Şubat komplosu nedeniyle özellikle Kürt kadınlarının siyah giyinmeleri dikkat çekti.

 

Köln/Foto:Arjîn Nûjîn

 

Es lebe Öcalan

Ardından Öcalan’a Özgürlük İnisiyatifi, akademisyen, kurum temsilcileri ve insan hakları temsilcilerin olduğu Kürt halkının dostları hep beraber sahneye çıkarak, Abdullah Öcalan’a özgürlük ve Kürt sorununa çözüm istedi. Kürt dostlarının açıklamaları sık sık “Freiheit für Öcalan, Frieden in Kurdistan /Öcalan’a özgürlük, Kürdistan’a barış”, “Es lebe Öcalan/yaşasın Öcalan” sloganları ile kesildi.

 

 

Avrupa’nın sorumluluğu var

Tarihi Köln buluşmasında konuşan Kürt halkının dostları, yaşanan tecritte Avrupa’nın sorumluluğuna dikkat çekerek yapılan yanlıştan dönülmesin istediler.

Avrupa Birliği Türkiye Yurttaş Komisyonu’nun (EUTCC) Başkanı Prof. Kariane Westerheim: "Alman hükümeti de dahil olmak üzere Avrupa devletlerinin 25 yıl önce Öcalan'ın Avrupa'ya sığınmasına izin vermeme kararı, geniş kapsamlı sonuçları olan vahim bir hata olarak ortada durmaktadır. Bu karar sadece Öcalan'ı özgürlüğünden mahrum bırakmakla kalmamış, aynı zamanda Kurdistan'da şiddetin tırmanmasına ve binlerce insanın hayatını kaybetmesine neden olmuştur.”

 

Jagori Grameen

 

Öcalan derhal serbest kalmalı

Hindistan’dan Bir Milyar Direnişte Hareketi’nin temsilcisi Jagori Grameen: "Hepimiz, 15 Şubat 1999'da hapsedilen filozof, yazar ve aktivist Abdullah Öcalan'ın derhal serbest bırakılmasını talep etmek için buradayız”

 

İzlanda eski Adalet Bakanı ve İmralı Heyet Üyesi Ögmunder Jonasso

 

Türk devlet terörü

İzlanda eski Adalet Bakanı ve İmralı Heyet Üyesi Ögmunder Jonasso: "Uluslararası toplumun Türk devlet terörizmine destek vermekten vazgeçmesini talep etmek için buradayız"

 

Köln/Foto:Arjîn Nûjîn

 

İspanya’dan selam

İspanya Sendika Konfederasyonu sözcüsü Valentin Brugos Sales: "Kuzeyden güneye, doğudan batıya ne pahasına olursa olsun mücadele devam ediyor. Kürt halkı için demokratik ve adil bir çözüm için Öcalan a özgürlük!"

 

Punto Rosso Yayınevi editörü Roberto Mapelli

 

Öcalan şans veriyor

Punto Rosso Yayınevi’nin editörü Roberto Mapelli: "Öcalan'ın Demokratik Konfederalizm dediği şey, farklılıkların gücü merkezileştirme yarışına girmeden eşit bir zeminde karşılaştırılabildiği şeydir. Ve ancak bu tür bir demokrasi dünyayı savaştan kurtarabilir.”

 

Köln/Foto:Arjîn Nûjîn

 

Politik tutsaklara özgürlük

Avrupa Sol Partisi Başkanı Dr. Walter Baier ise Avrupa’daki 40 tane komünist ve sol partiler adına konuştuğunu belirterek, “Barışın gelebilmesi için Amerika’dan Hindistan’a, İsrail’den Türkiye’ye kadar bütün politik tutsaklar, en önemlisi de Öcalan bir an önce serbest bırakılmalıdır” dedi.

 

Köln/Foto:Hakan Türkmen

 

KNK Eşbaşkanı Ahmet Karamus

 

Mücadele ile tecrit kırılacak

Dört parça Kürdistan’daki partilerin oluşturduğu Kurdistani ittifak temsilcileri sahneye çıkarak halkı selamladı. Kurdistani ittifak’ adına konuşan KNK Eşbaşkanı Ahmet Karamus, "Kürt Halk Önderi üzerinde 35 aydan beri mutlak bir tecrit uygulanıyor. Ancak sizin burada gösterdiğiniz mücadele ve ortaya koyduğunuz irade, tecritin kırılacağını çok net bir şekilde ortaya koydu" dedi.

 

Köln/Foto:Osman Çakır

 

Köln/Foto:Arat Ararat

 

* * *

Köln/Foto:M. Zahit Ekinci

KCK: Yeni bir aşamaya geçildi

KCK Yürütme Konseyi Eşbaşkanlığı yayınladığı mesaj ile Köln’deki yürüyüşü kutladı. "Gerçekleşen bu görkemli ve anlamlı mitingi selamlıyor, mitinge katılan yurtsever halkımızı ve emeği geçen herkesi yürekten kutluyoruz" diyen KCK, "Önder Apo'nun fiziki özgürlüğü ve Kürt sorununun demokratik çözümü için duyarlılık gösteren, özgürlük kampanyasına öncülük eden bütün dostları, kadınları, enternasyonal gençleri ayrıca kutluyor, çabalarını taktir ediyor, selam ve saygılarımızı belirtiyoruz" mesajı verdi.

Köln yürüyüşü ile yeni bir aşamaya geçildiğinin altını çizen KCK Yürütme Konseyi Eşbaşkanlığı şu çağrıda bulundu: "Kürt halkının dostlarının 10 Ekim 2023 tarihinde başlattıkları ve öncülüğünü yaptıkları özgürlük kampanyası 17 Şubat 2024 Köln mitingiyle kitleselleşerek yeni bir aşamaya varmıştır. Halkımızı, dostları, kadınları, gençleri, özgürlük ve demokrasi arayışında olan herkesi çalışmalarını daha da büyütmeye, özgürlük kampanyası çerçevesinde her yerde milyonları buluşturarak özgürlük kampanyasını sonuca ulaştırma çağrısında bulunuyoruz."

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.