Kolombiya'da isyan dalgası

Dünya Haberleri —

foto: AFP/Kolombiya

foto: AFP/Kolombiya

  • Kolombiya’da yoksulluğa, zamlara ve polis cinayetlerine karşı halkın isyanı giderek büyürken, polis ve ordu güçleri kanlı saldırılar gerçekleştiriyor.
  • Kolluk güçleri sokakları kan gölüne çevirirken, birçok evi içinde yaşayan insanlarla ateşe verdiği görüntüler sosyal medyaya yansıdı.

 

Latin Amerika ülkesi Kolombiya’da uzun süredir yoksulluğa, adaletsizliğe ve polis cinayetlerine karşı tepkili olan halk, ‘vergi reformu yasası’ ardından başkaldırdı. Koronavirüs salgını sürecinde ülkedeki işsizlik ve yoksulluk artarken, sağcı hükümet pandeminin faturasını zaten yoksul olan halka kesmeye çalışıyor. İktidarın neoliberal politikalarına ve faşizm fırsatçılığına tepki gösteren onbinlerce kişi 28 Nisan’dan beri sokakları terk etmiyor. Başkent Bogota'nın yanı sıra Medellin ve Cali kentleri ile birlikte birçok kentte gösteriler devam etti. Çok sayıda kişinin yaralandığı ve gözaltına alındığı belirtilirken, resmi rakamlara göre hayatını kaybedenlerin sayısı 40’a yaklaştı. Fakat sayının bunun çok ötesinde olduğu ifade ediliyor.

Ülkedeki polis şiddeti ise ürkütücü boyutlara ulaştı. Sosyal medyada yer alan görüntülerde sokakların kan gölüne dönüştüğü, yerde hareketsiz bedenlerin yattığı, evlerin ateşe verildiği ve göstericilerin yaylım ateşine tutulduğu görülüyor.

Polisin yanı sıra askerlerin de protestoculara karşı görevlendirildiği Kolombiya'da, özellikle İsyan Karşıtı Mobilize Birlikler’in (ESMAD) halka karşı vahşi saldırısı dikkat çekiyor.

380 kişi kayıp

Kolombiya Kayıp Şahısları Arama Birimi yöneticisi Luz Marina Monzon, Kolombiya’da vergi reformu ve hükümet karşıtı eylemlerin başladığı 28 Nisan’dan bu yana 380 kişinin kaybedildiğini açıkladı.

Polis 11 kadına tecavüz etti

Sivil toplum kuruluşu Temblores şimdiye kadar 100 kişinin polis kurşunuyla yaralandığını, 900’den fazla kişinin yasadışı olarak tutuklandığını, 11 kadının polis tecavüzüne uğradığını duyurdu. 

Af Örgütü: Zulme son verin

Uluslararası Af Örgütü de militarize edilen müdahaleye ve polis zulmüne tepki göstererek, yetkilileri eylemcilere yönelik zulme ve kent merkezlerindeki askerileşmeye derhal son vermeye çağırdı. Birleşmiş Milletler ve Avrupa Birliği de Kolombiya hükümetine şiddetinin derhal durdurulması çağrısını yaptı.

İhbarcılara para ödülü

Öte yandan yolsuzluk, cinayet ve uyuşturucu ağlarıyla kurduğu ilişkiler ile bilinen sağcı Devlet Başkanı Ivan Duque, devam eden protestolar sırasında eylemcilerin ihbar edilmesi karşılığında 2.000 dolarlık ödül verileceğini açıkladı.

HABER MERKEZİ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.