Komplocular yenilecek, özgürlük kazanacak

Yurt Dışı Haberleri —

9 Ekim komplosu Berlin'de düzenlenen eylemle kınandı/foto: Muhammed Kaya

9 Ekim komplosu Berlin'de düzenlenen eylemle kınandı/foto: Muhammed Kaya

  • Kürt Halk Önderi Öcalan’ın 9 Ekim 1998 yılında Suriye’den çıkarılmasıyla başlayan uluslararası komplo, 24’üncü yılında yaygın eylemlerle bir kez daha lanetlendi. Eylemlerde, “Komplocular kaybedecek, özgürlük kazanacak” mesajı verildi. 

 

Tarihe “9 Ekim komplosu” olarak geçen ve Kürt Halk Önderi Öcalan’ın Suriye’de çıkarılmasıyla başlayan uluslararası komplo Avrupa ve İskandinavya ülkelerinde düzenlenen eylemlerle lanetledi. 

foto: M.Zahit Ekinci/Hamburg

HAMBURG
Gansemarkt semtinde başlayan yürüyüşe, Hamburg, Kiel, Bremen ve Oldenburg’da yaşayan Kürdistanlılar da katıldı. Yapılan konuşmalarda Kürt halkının 24 yıldır komplonun boşa çıkarılması için her gün sokaklarda ve diğer mücadele alanlarında olduğunu söyledi. Halkın çoğunun siyah elbiselerle katıldığı yürüyüşte sık sık komployu kınayan sloganlar atıldı.

foto: Erkan Gülbahçe/Saarbrücken

SAARBRÜCKEN
Europa Galerie önünde toplanan çok sayıda Kürdistanlı, 9 Ekim komplosunu kınadı. Komplonun boşa çıkarılması için Öcalan’ın İmralı’da insan üstü bir direniş gösterdiği ve geliştirdiği projelerle Ortadoğu halklarına büyük umut olduğunun belirtildiği eylemde, komplocuların yargılanması ve hesap vermesi gerektiği dile getirildi. Eylem boyunca Öcalan’a bağlılık sloganları atıldı. 

HANNOVER
TJK-E öncülüğünde düzenlenen yürüyüşte “Bu komploda parmağı olan tüm devletlere yine sesleniyoruz; komploculuk kaybedecek, direnenler kazanacak” denildi. Eylemde Hannover Halk Meclisi, Womend Defend Rojava, Tevgera Ciwanên Têkoşer (TCŞ) veTEKOJIN aktivistlerinin bildirileri okundu.

foto: Muhammed Kaya/Berlin

BERLİN
TJK-E’nin çağrısı ile Dest-Dan Kadın Meclisi öncülüğünde başkent Berlin’de yapılan yürüyüşe birçok kurum katıldı. Yapılan konuşmalarda, Öcalan’ın emperyalist güçlerin eliyle Suriye’den çıkarıldığı ve tezgahlanan bir komplo ile Türkiye’ye teslim edildiği hatırlatıldı. Komplocu güçlere karşı Kürt halkının büyük bir direniş sergilediği belirtilen konuşmalarda, bugün Öcalan üzerindeki ağırlaştırılmış tecrite de dikkat çekildi. 

DARMSTADT
Mainz, Mannheim, Frankfurt ve Giessen’den gelen çok sayıda Kürdistanlının katılımıyla düzenlenen yürüyüşte 9 Ekim komplosu kınandı. Eylemde bir konuşma yapan HDP eski milletvekili Faysal Sarıyıldız, “Önderliğe yönelik komplo hedefine ulaşmadı, bu nedenle bugün de düşman her yerde saldırıyor. Önderliğin felsefesine karşı başaramayan düşman, bugün gerillaya karşı kullandığı kimyasal gazlarla başarmak istiyor. Rojava’ya işgal saldırıları düzenleyerek, HDP’yi kapatma tehdidiyle, gerillaya saldırarak komployu sonuca ulaştırmak istiyorlar. Düşman bunu iyi bilsin ki, Kürtlere karşı savaşta asla başarılı olamayacaklar”
Yürüyüşün en önünde Kürt Halk Önderi’nin fotoğraflarını ve pankartları anneler taşıdı. Yürüyüş boyunca komployu anlatan bildiriler okundu. Eyleme, çevreden geçenler yoğun ilgi gösterdi. 

MÜNİH
Georg-freuendorfer-Platz’da toplanan Kürtler ve dostları, 9 Ekim komplosunun Öcalan şahsında Kürt halkına ve Ortadoğu’daki halklara karşı gerçekleştirildiğini vurguladı. Komplonun bugün hala devam ettiğine dikkat çekilerek, kalıcı bir çözüm için Öcalan’ın derhal serbest bırakılması gerektiği belirtildi.  

foto: Deniz Babir/Stuttgart

STUTTGART
Onlarca Kürdistanlı ve dostunun katıldığı protesto yürüyüşü, Lautenschlager sokağında yapıldı. KON-MED Eşbaşkanı Zübeyde Zümrüt yaptığı konuşmada “Komployu düzenleyen güçler yıllardır Önder Öcalan üzerinde ağır bir tecrit uyguluyor. Kürt halkı, bu tecriti de kıracaktır. Önder Apo’yu özgürleştireceğimize güvenimiz tamdır.” Konuşmalar ardından yürüyüşe geçen kitle, “Bijî Serok Apo”, “Diktatör Erdoğan” sloganlarını attı.

 

Fransa’da komplocular lanetlendi

Fransa'nın Rennes, Strasbourg, başkent Paris ile Marsilya kentlerinde 9 Ekim 1998 yılında Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'a yapılan komplonun yıl dönümü dolayısıyla çevre kentlerde yaşayan Kürdistanlılar ve dostları tarafından protesto edildi.

foto: Sabri Bölek/Rennes


Rennes ve çevre kentlerden yaşayan Kürdistanlılar ve dostları, Place du Colombier meydanında bir araya gelerek bir yürüyüş gerçekleştirdi. Yürüyüş boyunca bildiriler dağıtıldı, Türk devleti ve işbirlikçileri aleyhine sloganlar atıldı. Rebuplique meydanındaki mitingde yapılan konuşmalarda “Kürt halkının iradesini kıracaklarını sananlar, tarihte olduğu gibi çok büyük yanılgıya düştüklerini görecekler. Öcalan özgürleşene ve zindanlar boşalıncaya kadar yaşamın her alanında direneceğiz” denildi. 

foto: Barış Balseçer/Strasbourg


Strasbourg’da düzenlenen eylemde “Uluslararası komplonun ortakları olan ülkelerin gelinen noktada İmralı İşkene Sistemi’nin kurucuları oldukları belirtildi, Öcalan üzerindeki tecridi sürdüren de bu güçler olduğu” vurgulandı.

foto: Selma Akkaya/Paris


Başkent Paris’te République Meydanı’nda toplanan kitle Châtelet Meydanına kadar “Öcalan’a Özgürlük”, “Öcalan İçin Harekete Geç” ve “Kahrolsun Ekim Komplosu” pankartlarıyla yürüyüşe geçti. Paris’in işlek caddelerinde oturma eylemi yapan kitle burada komployu ve Öcalan üzerindeki tecridi anlatan Fransız bildiriler dağıttı. Yürüyüş boyunca Öcalan’ın metrelerce uzunluğundaki posteri de Kürdistanlılar tarafından taşındı. Yürüyüş ardından yapılan konuşmalarda, Öcalan’ın özgürlüğünün sağlanması için mücadelenin daha fazla büyütülmesi gerektiğine vurgu yapıldı.

foto: Jiyan Elma/Marsilya

Marsilya’da Kürdistanlılar kentin en işlek caddesinde bir yürüyüş düzenledi. Birçok dilde Öcalan için özgürlük talep eden pankartların taşındığı eylemde sık sık “Jin Jiyan Azadî”, “Katil Erdoğan, İşbirlikçi Avrupa” sloganları atıldı. Binlerce kişinin katıldığı protesto yürüyüşü, Vieux port meydanında miting ile devam etti. Konuşmalarda “Dem Dema Azadiyê ye hamlesi etrafında kenetlenip Önderimizi özgürleştirene kadar mücadelemizi yükseltelim” çağrısı yapıldı.


Komplo, soykırım saldırılarıyla sürüyor

foto: Öner Polat/Zürih

İsviçre'de yaşayan Kürdistanlılar, Zürih kentinde bir araya gelerek 9 Ekim komplosunu protesto etti. Yapılan konuşmalar ve bildirilerin okunması ardından 7’den 70’e dört parça Kürdistan’dan halk “Dem Dema Azadiyê ye” hamlesinin sahiplenildiği sloganlarla yürüyüşe geçti. Daha sonra kentin önemli merkezlerinde oturma eylemi gerçekleştirildi ve çevredekilere komploya ilişkin bilgilendirme yapıldı.

foto: Erdoğan Zamur/Zürih

Yürüyüş ardından Helvatiaplatz'a düzenlenen mitingde “Uluslararası devletlerin denetiminde bugün Türk devleti Kürdistan'da sürdürdüğü işgal saldırılarıyla komployu devam ettirme çabası içerisindedir. Bizler tüm saldırılara karşı Önderliğimizin paradigmasını esas alacağız ve gerilla direnişini sahiplenerek alanlarda olmayı sürdüreceğiz. Kürt halkının direnişiyle komplocu güçlere cevap olacağız” denildi. 


Roma’da panel, Milano’da yürüyüş

Roma

İtalya’nın başkenti Roma’da uluslararası komplo kitlesel olarak protesto edildi. Daha sonra Ararat Kültür Merkezi'nde yaklaşık 700 İtalyan vatandaşının katıldığı iki ayrı panel düzenlendi. Panellerde ‘Özgürlük kampanyası’ tanıtıldı, kampanyaya destek çağrısı yapıldı.

Milano

Milano kentinde Kürt Komitesi’nin çağrısı ile yapılan yürüyüşe, İtalyan parti, sendika ve gençlik örgütleri katıldı. San Babila meydanında bir araya gelen kitle, buradan Scala meydanına doğru yürüyüşe geçti.
Yürüyüş boyunca kurum temsilcileri yaptıkları konuşmalarla komployu kınayarak, Öcalan'ın üzerindeki ağırlaştırılmış tecrit son bulana kadar eylemlerine devam edeceklerini ve Kürt halkının bu onurlu mücadelesinde yanında olacaklarını belirtti.
"Öcalan'a özgürlük, tam zamanı" pankartının taşındığı yürüyüşte, sık sık Öcalan'a özgürlük, Kürdistan'a barış" sloganları atıldı.

Komplocu güçlerin desteğiyle saldırıyorlar

Amsterdam

Hollanda’nın başkenti Amsterdam’da 9 Ekim komplosu merkezi bir eylem ile protesto edildi. Jonas Daniel Meijerplein’den başlayan yürüyüş Museumplein alanında mitingle son buldu. Burada da okunan bildiriyle komplocu güçlerin komployu güncellemeye devam ettiği vurgulandı. Kürt Halk Önderi üzerindeki kesintisiz izolasyonun, Efrîn, Serêkaniyê işgalinin ve Güney Kürdistan ve Rojava’ya işgal saldırılarının ve en son gerillalara yönelik kimyasal silah kullanımının komplocu güçlerin desteğiyle yürütüldüğü belirtildi.Miting “Öcalan’a özgürlük, Kürdistan’a barış” sloganıyla son buldu.

Kürtler Kopenhag, Oslo ve Stockholm’de ayaktaydı

9 Ekim komplosunun yıldönümü nedeniyle Danimarka’nın başkenti Kopenhag, İsveç’in başkenti Stockholm ve Norveç’in başkenti Oslo’da protesto edildi.


Kopenhag Vestrebros torv meydanında bir araya gelen Kürdistanlılar, şehrin en işlek caddelerinden olan Nytrov meydanına doğru yürüyüşe geçti. "9 Ekim komplosunu kınıyoruz”, “Özgürlük zamanı” ve Özgürlük hemen şimdi" pankartları taşındığı yürüyüş ardından Nytrov meydanına ulaşan kitle, miting düzenledi. Yapılan konuşmalarda “9 Ekim komplosuna karşı direnişin her alanda sürdürüldüğü, Kürt halkının iradesi ve özgürlük arzusunun dipdiri olduğuna vurgu yapıldı.

Oslo’nun en işlek caddesi olan Karl Yohan’da stant açan Kürdistanlılar ve enternasyonalist dostları, Öcalan hakkında bilgi ve ona ait değişik dillerde broşür ve kitapları halka dağıttı. Eylemde “Kürt halkı ve Önder Apo özgür olana kadar demokrat dostlarımızla eylemlerde olacağız” denildi.

Stockholm’da düzenlenen yürüyüşte komplocu güçler bir kez daha lanetlendi. Yapılan konuşmalarda “Kimin dost kimin düşman olduğunu artık Kürt halkı iyi biliyor. Önder Apo özgür olana, Kürt halkı statü kazanana kadar davamızı sahipleneceğiz” diye belirtildi. 

HABER MERKEZİ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.