Konferans işgalcilere bir cevaptır

Kadın Haberleri —

Zahide Memo

Zahide Memo

  • Jineolojî Araştırma Merkezi Üyesi Zahide Memo, Efrîn işgali sürecinde gerçekleştirdikleri 1. Bilim Konferansı’nın işgalcilere bir cevap olduğunu belirterek, kadınların birlikteliğinin saldırıları boşa çıkaracağını kaydetti.

Kuzey-Doğu Suriye’nin Şehba Kantonu’na bağlı Serdem Kampı’nda Jineolojî Araştırma Merkezi 1. Bilim Konferansı’nı gerçekleştirdi. 10 Ocak’ta, “Sakine ve Evîn’in mücadelesinden Jîna, Zeynep ve Nagihan’ın mücadelesine kadar jin, jiyan, azadî" şiarıyla gerçekleştirilen konferansa, Efrîn, Şehba ve Halep’ten 170 delege katıldı. 

Kadın ve çocuklara yönelik şiddet, eğitim, ekonomi ve sağlık konularının tartışıldığı konferansa ilişkin değerlendirmelerde bulunan Efrîn-Şehba Jineolojî Araştırma Merkezi Üyesi Zahide Memo, 2 yıldır sürdürdükleri çalışmaları konferansla tamamlamak istediklerini kaydetti.

Konferans ambargo ve saldırı altında yapıldı

Konferansa Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın perspektifleri ve Silêmanî’de katledilen Nagihan Akarsel’in yazılarının okunmasıyla başladıklarını dile getiren Memo, “Konferansta, kadına ve çocuklara yönelik şiddet, kadın ekonomisinin önemi ve kadına yönelik teknolojik şiddet konularını tartıştık" dedi. Zahide Memo şunları kaydetti: “Şehba'da ambargo, bombardıman, özel savaş politikalarının altında ne kadar güçlü olduğumuzu bu konferansla gördük. Örgütlülüğümüzü ve çalışmalarımızı devam ettirdiğimizi herkese gösterdik. Bu bilinçaltında çalışmalarımızı sürdürüyoruz ve sürdürmeye devam edeceğiz" diye belirtti. 

Bilimde kadının yeri tartışıldı

Jineolojî biliminin önemine değinen Memo, çalışmalarını sadece Kuzey-Doğu Suriye'de değil Kurdistan, Ortadoğu ve Avrupa'da da sürdürdüklerini dile getirdi. Konferansta yaptıkları atölyelere kadınların hazırlıklı geldiğini ve birçok fikrin buluştuğunu söyleyen Memo, erkek hakimiyetindeki bilimde kadının yerini tartıştıklarını ifade etti. Zahide Memo şöyle devam etti: “… bir örgüt, özgürlük hareketi ideolojik olarak inşa edilir. Bunların birbirini tamamlaması gerekiyor. Bugün ortaya çıkan fikirlerin kökenine baktığımız zaman bilim ışığında hepsi ortaya çıkıyor. Bu fikirlerin ne kadar etki edip, etmediği çok önemlidir. Bilim bunlarla ne kadar bağlantılı, kadın alanı bilimle ne kadar ilgilidir? Sosyolojik, felsefik, toplumsal olarak karşı cinsi sevme, bunun çocuklar üzerindeki etkilerini bilimsel olarak ele aldık. (…) Bilimin düzeltilmesi de kadının değerlendirmeleri ve kadının bakış açısıyla mümkün olduğunu biliyoruz. Çünkü kadın bilimdir, kadın yaşamdır. Sadece kadını değil bütün toplumu bilim ışığında bu tartışmamızla ele alıyoruz." 

Konferansla işgalcilere cevap vermek istedik

Efrîn işgalinin 5'inci yıl dönümünde bu çalışmayı Efrîn ve Şehbalı kadınlarla yapmalarının önemli olduğunu vurgulayan Memo, şunları belirtti: “Bu konferansla sömürgeci, işgalcilere cevap vermek istedik. Bugün göçmen olan Efrînli ve Arap kadınlarla bu nedenle bir araya geldik. Bu tarihte, konferansı yapıp, tartışmak bizin için önemliydi. Efrîn'in işgal edildiğini unutmayalım istedik. Elbette ilk isteğimiz Efrîn'e geri dönüştür, bir anlamıyla da bunun mesajını vermekti amacımız. Bölgedeki kadınların gücünü parçalamak istiyorlar. Konferansta her koşulda oluşturulan kadın birliğini de tartıştık. Kadınlar daha fazla bir araya gelerek, çözüm gücü olmak istiyorlar. İşte bu örgütlülük ve bilinçle katliamları engellemek istiyorlar. Bu nedenle kadınların birbirlerini sahiplenmesi, birbirleriyle birleşmesi konferansın da önemli gündemiydi. Bu ve benzer birliktelikleri önümüzdeki günlerde sürdürerek, saldırıları da boşa çıkaracağız. Birlikteliğimizi güçlendirme kararı aldık.”

MÜJDAT CAN / MA

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.