Koordinasyon: Harekete geçin

Açlık Grevleri İzleme Genel Koordinasyonu

Açlık Grevleri İzleme Genel Koordinasyonu

  • Açlık Grevleri İzleme Genel Koordinasyonu, açlık grevine ilişkin dün İnsan Hakları Derneği (İHD) Genel Merkezi’nde basın toplantısı düzenledi.

Toplantıda konuşan ÖHD’li avukat Çiğdem Kozan, açlık grevindeki tutsakların sağlık hakkının korunması için kurumlara çağrı yaparak, “Mahpusların onurları, yaşam hakkı ve sağlık hakları başta olmak üzere tüm hakları devletin sorumluluğundadır. Asgari düzeyde alınması gereken bu maddelerin kısıtlanması durumunda, geçmiş yıllardaki açlık grevlerinde olduğu gibi, mahpusların beyin fonksiyonlarında kalıcı hasarlara ve hatta ölümlere sebep olacaktır” dedi.

Tehlikeli noktaya evrilmeden

Kozan, İmralı’da mutlak iletişimsizlikle devam eden tecridin, Anayasa’ya, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesine (AİHS) ve Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkındaki Kanunu’na aykırı olduğunu belirterek, “Devlet ve siyasal iktidar, açlık grevi eylemi gerçekleştiren mahpusların talebini süreç daha tehlikeli bir noktaya evirilmeden değerlendirmelidir. Aksi takdirde, mahpusların sağlık ve yaşam hakkına yönelik ortaya çıkacak ağır sonuçlardan da yine devlet ve siyasal iktidar sorumlu olacaktır. Bu nedenle başta Adalet Bakanlığı olmak üzere yetkili tüm kurumların bir an önce harekete geçmesi gerekmektedir” diye konuştu. 

Uluslararası kurumlara çağrı

Türkiye’deki kurumların yanı sıra uluslararası kuruluşların da sorumluluklarını yerine getirmesi gerektiğini belirten Kozan, şöyle konuştu: “İnsan hakları ve hukuk örgütleri olarak devam eden açlık grevleri nedeni ile hapishaneleri yakından izlediğimizi, avukatlar vasıtası ile ziyaretler gerçekleştirdiğimizi, siyasi iktidara talepleri ilettiğimizi, demokratik kamuoyunun daha fazla duyarlı olması için girişimlerde bulunduğumuzu, uluslararası toplumun ve uluslararası kuruluşların sorumluluklarını yerine getirmeleri konusunda girişimlerde bulunmaya devam ettiğimizi, kısacası açlık grevinde bulunanların zarar görmemesi ve tecridin kaldırılması konusunda elimizden gelen tüm çabayı gösterdiğimizi de kamuoyu ile paylaşmak isteriz.”  

Talepleri değerlendirin

Kozan, geçmişte yaşanan açlık grevi eylemlerinde acı şekilde tecrübe edildiği gibi toplumsal acılara yenilerinin eklenmemesi ve toplumsal kırılmanın yaşanmaması için devletin ve siyasal iktidarın barışçıl yollarla gerekli tedbirleri alması ve talepleri değerlendirmek üzere harekete geçmesi gerektiğini kaydetti. Kozan, “Soruna temel hak ve özgürlüklerin esas alınarak yaklaşılması ve taleplerin bu doğrultuda değerlendirilerek çözüme kavuşturulması için bir an önce başta Adalet Bakanlığı olmak üzere tüm yetkilileri, ulusal ve uluslararası hukuk ve insan hakları kurumlarını duyarlı olmaya davet ediyoruz” dedi.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.