Korona ruh sağlığını bozdu

Toplum/Yaşam Haberleri —

Almanya’da 3 ayda 500 çocuk intihar girişiminde bulundu

Almanya’da 3 ayda 500 çocuk intihar girişiminde bulundu

  • Almanya'nın Essen kentinde Holsterhausen Üniversite Hastanesi’nin yaptığı bilimsel araştırmaya göre 2021 yılının Mart-Mayıs ayları arasında ülke genelinde 500 çocuk intihar girişiminde bulundu. 

BERDAN DOĞAN  

Essen Holsterhausen Üniversite Hastanesi’nin Almanya genelinde 27 ayrı yoğun bakım ünitesinde yaptığı araştırmaya göre, korona  sürecinde intihar vakaları 3 kat daha arttı. Almanya’da 2. Lockdown dönemine denk gelen Mart-Mayıs 2021 tarihleri arasında ise 500 çocuk intihar girişiminde bulundu. Çocuklar, yoğun bakım ünitesinde tedavi altına alındı. 

Profesör Dr. Christian Dohna-Schwake, ilk Lockdown’da toplum içinde "bu süreç geçer" umudunun olduğunu ve ikinci karantina sürecinde ise geleceğe ilişkin güvensizlik ve korkuların arttığını vurguladı. Çocuklar arasında da yaşadıkları bunalım ve depresyon nedeniyle hayatına son verme eğiliminin arttığının altını çizen Dohna-Schwake, okulların açık tutulması, sosyal ilişkilerin sınırlandırılmamasının, depresyon ve duygusal sorunlara karşı önleyici ve önemli bir çözüm yolu olduğunu vurguladı.  

Yüzde 40 artış   

Konuya ilişkin benzer bir araştırma İsviçre’de de yapıldı. Pro Juvente isimli yardım örgütü 2020 ve 2021 yılının ilk 6 ayındaki intihar vakalarını karşılaştırdı ve yüzde 40 artış yaşandığını tespit etti. Çocuk ve gençlerin özellikle “yalnızlık”, “arkadaşlarını kaybetme”, “korku”, “ani değişen ruh hali”, “uyku ve iştah bozuklukları” gibi konularda danışmanlık ve yardım başvurularında bulunduğu kaydedildi. 

Yarısı intihar sonucu

Almanya Federal Aile Bakanlığı'nın konuya ilişkin yaptığı açıklamaya göre de korona döneminde özellikle çocuklarda ve gençlerde gelecek korkusu ve artan psikolojik sorunlar endişe verici boyutta. Bakanlık, Caritas yardım kuruluşunun araştırmasına işaret ederek "2020 yılında Almanya genelinde 25 yaş altında gerçekleşen 2 bin 179 ölümden bin 14’ü intihar sonucu gerçekleşti" hatırlatmasında bulundu. 

Ruh sağlıkları tehlikede

Caritas, 2019 yılında Almanya genelinde bin 350 çocuk ve gence, 2020 yılında bin 500 çocuk ve gence danışmanlık yaptı. Bakanlık, ikinci karantina olarak tanımlanan Kasım 2020 ile Mayıs 2021 tarihlerindeki başvuruların yüzde 30 oranında arttığının altını çizerek, çocuk ve gençlerin ruh sağlığının tehlikede olduğuna işaret etti. 

NRW’nin öncelikli gündemi

Nordrhein Westfalen Eyaleti Başbakanı Hendrik Wüst, çocuk ve gençlerin sağlığının korona politikalarında öncelikli olduğunu belirtti. Çocuklara ilişkin bir dizi düzenleme yapılacağını kaydeden Wüst, sosyal ilişki ağlarına daha kolay ulaşabilmelerinin sağlanacağını, spor, kültürel etkinlik vb. imkan tanıyan mekanların açık tutulacağını kaydetti. Korona sürecinde artan okul sorunları, daha az sosyal ilişki, artan aile içi baskı ve çatışma ortamının çocukların ruh sağlığını olumsuz etkilediğini kaydeden Wüst, bunun önüne geçilmesi için okulların açılması ve sosyal etkinliklerin devam etmesinin gerekli olduğunu söyledi. 

Nereden destek alabilirsiniz?

* Depresyon, ruhsal bozukluk ve intihar konularında 7/24 "0800-111 0 111" ve "0800-111 0 222" numaraları telefonlardan yardım alınabilir. 

* Ebeveynler ayrıca "116 111" nolu telefonu arayarak ya da Almanya Federal Eğitim Danışmanlığıyla "www.bke.de" adresinden iletişim kurarak destek alabilir. 

* Ayrıca gençlik ve göç hizmetleri "www.jmd4you.de", evsiz sokakta yaşayan gençlere için "www.sofahopper.de", federal danışmanlık platformu da "www.jugendnotmail.de" üzerinden 7/24 danışmanlık hizmeti veriyor. 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.