Köyler bombardıman altında

  • Türk ordusunun Güney Kürdistan’daki işgal saldırıları sürüyor. HPG BİM, hedef gözetmeden gerçekleştirilen saldırılar sonucu Güney Kürdistan halkına ait birçok bağ ve bahçenin zarar gördüğünü; başlayan yangınlar yüzünden ormanlık alanlarda büyük tahribat meydana geldiğini bildirdi.

 

Cudi Dağı’ndan Behdînan’a uzanan doğa tahribatı ve talanı ”soykırım” olarak nitelendiren HDP’li Hüseyin Kaçmaz, “Rant sağlanan alan, talan ve soygun düzeni, sınırı aşmış durumda” dedi. 

Türk ordusunun, Güney ve Kuzey Kürdistan’daki işgal/imha saldırıları ile buna eşlik eden talın ve yıkım devam ediyor. HPG Basın İrtibat Merkezi (BİM) tarafından dün yapılan yazılı açıklamada, Türk ordusunun hedef gözetmeden gerçekleştirdiği saldırılar sonucunda büyük zarar ve tahribat oluştuğu belirtildi. Ayrıntılar şöyle:

*  Türk ordusu, 7 Haziran günü saat 11.00’de sınır hattında bulunan karakollardan Metîna’nın Orê köyü çevresini ağır silahlarla bombaladı. Gerçekleştirilen yoğun bombardıman sonucu halka ait bağ ve bahçeler büyük zarar gördü; saldırı sonucu alanda çıkan yangın devam ediyor.

*  Türk ordusu, 7 Haziran günü 22.00-23.00 saatleri arasında Metîna’nın Derarê, Kêste, Girê Zendura alanları ile Hirorê köyü çevresini  saldırı helikopterleriyle bombaladı.

*  Türk savaş uçakları, 7 Haziran günü 12.40 ve 22.50 saatlerinde Avaşîn’in Werxelê alanını birçok kez bombaladı.

*  Zap’ın Kurojehro alanı 7 Haziran günü saat 13.20’de savaş uçakları tarafından bombalandı, alanda çıkan yangın devam ediyor.

*  Garê bölgesinde bulunan Dihok iline bağlı Meyrokê alanında bulunan Şkeftiyan köyü arazisi, 8 Haziran günü saat 07.30’da uçaklar tarafından bombalandı.

* Bu bombardımanlarda herhangi bir gerilla kaybı yaşanmadı.

Talan ve soygun sınırı aştı

Türk ordusunun bombardıman ve talanı, resmi sınırların iki yakasında da sürüyor. Şırnak’ın Cudi Dağı bölgesinde karakol ve kalekol inşasıyla başlayan ağaç kıyımı, iki yıldır devam ediyor. Geçtiğimiz yıl Cudi Dağı’nın eteklerinde bulunan Cifane, Nerex, Gilindor, Nêvava, Sorbitnê, Bêşêrê ve Gundik Remo köyleri ile Gûrariştê, Gera Rûviya, Şikira Kera ve Banê Elî bölgelerinde binlerce ağaç kesilmişti. Söz konusu ağaç kıyımı, bu yıl Cudi Dağı’nın Besta Tikera bölgesinde sürdürülüyor. İki yıldır devam eden kıyımın, Babat aşireti mensubu korucu başı kontra Kazım Babat tarafından yönetiliyor. 

Güney’deki ağaçlar da

 Yine Türk ordusunun Metîna, Avaşîn ve Zap bölgelerine yönelik işgal saldırılarında da benzer şekilde ağaç kıyımı yapılıyor. Sınır hattında bulunan Behdînan ve Heftanîn bölgelerinde kesilen ağaçlar, Türkiye’ye getirilerek satılıyor. İşgal saldırıları kapsamında Federe Kürdistan’da yapılan yol ihalelerini alan Babat aşireti mensubu eski korucu başı Şehmus Babat’ın, Heftanîn’in Avaguzê bölgesinde ağaç kıyımı yaptığı belirtildi. Kesilen ağaçların, yine korucular tarafından ücret karşılığında TIR’lara yüklendiği öğrenildi.

 Sömürge siyaseti

 Halkların Demokratik Partisi (HDP) Şırnak Milletvekili Hüseyin Kaçmaz, Cudi Dağı’ndan başlayarak Heftanîn bölgesine uzanan ağaç kıyımına ilişkin MA’ya değerlendirmelerde bulundu. Bölgede sürdürülen ağaç kıyımını “Soykırım” olarak nitelendiren Kaçmaz, “Ağaç kıyımı, bu coğrafyaya sömürge olarak yaklaşıldığının göstergesidir” dedi. Kaçmaz, “Son iki yıldır Cudi ve Gabar’da, tek bir meşe ağacı dahi ‘güvenlik tehdidi’ olduğunu tahrip ediliyor” dedi.

Hezil’in yönü değiştirildi

 Bölgede ağaç kıyımının korucu başları ve koruculara ihale edildiğini söyleyen Kaçmaz, “Bugün yine Güney Kürdistan’da, sınırın diğer tarafında aynı ekip doğa talanını sürdürüyor. Bölgedeki yetkililerden aldığımız net bilgilere göre, Hezil Çayı’nın yönü değiştirilerek, kömür çalınıyor. Rant sağlanan alan, talan ve soygun düzeni, sınırı aşmış durumda” diye konuştu.  BEHDİNAN

 

Yangın köylere ulaştı

Amed’in Dicle ilçesinde askeri saldırı yürütülen ormanlık alanda çıkan ve 9 gündür müdahale edilmeyen yangın, Elazığ’ın köylerine kadar yayıldı.

Dicle ilçesine bağlı Pirejman (Kurşunlu) Mahallesi kırsalında başlatılan askeri saldırının sonlandırılmasıyla birlikte Görese Dağı eteklerindeki ormanlık alanda 1 Haziran’da yangın çıktı. Düne kadar müdahale edilmeyen yangın, rüzgarın etkisiyle Elazığ’ın Arıca ilçesine bağlı Bahçekapı ve Çevrecik köyüne yayıldı. 

Bölgede yayılan yangını yurttaşlar kendi imkanlarıyla söndürmeye çalıştı. Yurttaşlardan alınan bilgiye göre, Görese Dağı’ndaki ormanlar tamamen yandı.

Çevrecik köyü adına açılan sosyal medya hesabında yangına müdahale edilmemesine tepki gösterildi. Köylüler şu paylaşımda bulundu: ”Sosyal medyada yalan haberler yapılmakta, hani kimseyi göremiyoruz, görevliler yok. Gelen bütün amirler ve askerler bizi izleyip çay keyfi yapıyorlar. İş makineleri ile yol yapılıyor. Bu yangın iş makinesi ile söndürülemez. Hiç çaba sarf edilmiyor yazık değil mi bu köylülere, bu gece gece milleti bu duruma soktunuz ya. Sizleri Allaha havale ediyorum. Yangının sebebini hepimiz çok iyi biliyoruz ama maalesef örtbas ediliyor. Hiçbir haber kanalı doğruları yansıtmıyor.. #trthaber #trt1 #ahaber #kanal23” 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.