Köylerine izinle bile giremiyorlar

  • Şırnak Valiliği’nden izin almalarına rağmen çoğu zaman köylerine gidemediklerini belirten Cifanêliler, bölgenin tekrar insansızlaştırılmak istendiğini söyledi.

90’lı yıllarda boşaltılan köylere 2013-2015 tarihleri arasında tekrar dönüşler başladı. Köylüler, dağlık bölgedeki köylerine ilkbaharda giderek, yaz sonuna kadar kalıp kışın tekrar şehre dönüyordu. Kürtlere karşı yeniden savaş ilanıyla birlikte 2016’dan sonra köylerini terk etmekle karşı karşıya kaldılar. Cudi Dağı’nın eteklerinde bulunan birçok köylü de bahar ayıyla beraber köye dönerek, tarlalarını ekiyor, bahçe ve meyve ağaçlarının da bakımını yapıyor. Son iki yılda bölgede arttan askeri saldırılar ve Valilik tarafından ilan edilen yasaklar nedeniyle Şırnak’ın Cifanê, Gilindor, Akêt ve Nêvava köylerinde yaşayan köylüler, köylerine dönmekte zorlanıyor. Valilikten alınan izinlerle köylerine girebilen köylüler, son dönemde izin belgeleri almalarına rağmen çoğu kez geçişlerine müsaade edilmiyor. Şırnak’a 20, Cizre’ye ise 40 kilometre uzaklıkta bulunan Cifanê köyü sakinleri de birçok kez Valilik’ten aldıkları izne rağmen jandarma tarafından köye girişlerine izin verilmedi. Ektikleri bağ ve bahçeler de sulanmadığı için kurumaya yüz tuttu. Köylülerin geçişine izin verildiğinde de saatlerce askeri kontrol noktalarından bekletildikten sonra gidebiliyorlar. Bin bir zorlukla köye giden köylülere akşama kadar köyde kalmalarına izin veriliyor. 

Çoğu zaman köyümüze almıyorlar

MA’dan Zeynep Durgut’a konuşan Cifanê köyünden bölgenin insansızlaştırılmak istendiğine dikkat çekti. Cifanê köyünün 90’lı yıllarda yasaklandığı için Cizre’ye göç ettiklerini anlatan Zeynep Tunç, iki yıldır köye gidiş-gelişlerde çok ciddi sorunlarla karşılaştıklarını belirterek, askeri arama noktalarında keyfi bir şekilde saatlerce bekletildiklerini söyledi. Tunç, “İki yıldır askerler tarafından köyün girişinde arama noktası kurulmuş, köyümüze gitmemiz engelleniyor. Aynı zamanda köyün etrafında bulunan tepelere de askeri kuleler yapılmış. Askerler, ‘Valilikten izin almadan köye giriş yapamazsınız’ diyor. Köye kaç kişi gideceksek tek tek hepsinin ismini listeleyip Valilik’ten izin almak zorunda kalıyoruz. Kentlerde yaşıyor olabiliriz ama yıllardır geçimimizi köyden sağlıyoruz. Bağ ve bahçelerimiz, evimiz, ekinlerimiz köydedir. Valiliğin izin belgesine rağmen bazen bizi saatlerce bekletiyorlar ve çoğu zaman köye bizi almıyorlar” dedi.

Bir isim yoksa hepsi çevriliyor

 Köye gitmek için izin belgelerinin olmasına rağmen jandarmanın engellemeleriyle karşılaştıklarını söyleyen Tunç, “Araçta bulunanlardan bir kişinin ismi listede yoksa jandarma kuyrukta bekleyen bütün araçları geri gönderiyor. Geçen hafta çocuklarımızı köye götürüp iki gün kalmak istedik. Valilik izni olmasına rağmen izin vermediler. Köye gitmeden geri dönmek zorunda kaldık” diye konuştu.

Yangın çıkarılıyor, ağaçlar kesiliyor

 Köylerinin insansızlaştırılmaya çalışıldığına dikkat çeken Tunç şunları kaydetti: “Köye gidişlerin engellemesiyle birlikte hem bölgedeki ağaçlar kesilmeye başlandı hem de yangılar çıkıyor. Köyde gölgesinde oturabileceğimiz bir ağaç bile bırakmadılar. Son iki yıldır tek işleri ağaç kesmek olmuş. Ağaçları rahat kesebilmek için de köye girişimizi engelliyorlar. Ne yaparlarsa yapsınlar biz topraklarımızdan vazgeçmeyeceğiz. Bölgedeki birçok köyde durum aynıdır. 10 köyün yolu bizim köyden geçiyor ve Valilik’ten izin alamayan köyüne gidemiyor. Köylerimizi bu uygulamalarla tamamen boşaltmak istiyorlar.”

Bağ ve bahçelerimiz kurudu

 Cizre’de yaşayan ve yılın belli aralıklarında Cifanê köyüne gidip gelen Medine Bilik, köye gidişlerinin engellemesiyle birlikte bağ ve bahçelerinin kuruduğunu anlattı. Bilik, “Son yıllarda izin almadan kendi köylerimize giremiyoruz. Küçük çocuklardan tutun büyüklere kadar hepsi engelleniyor. Köyde sebze, meyve ve ağaçlarımız, toprağımız var. İzin almamıza rağmen köye girişimize izin verilmiyor. Haftada bir gün gidebiliyorum. Bu engellemelerden kaynaklı bağ ve bahçelerimiz kurudu. Herkes gibi bizler de köyümüze rahat bir şekilde gitmek istiyoruz” dedi.  ŞIRNAK

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.