Kriminalizasyonda yeni bir aşama

Yurt Dışı Haberleri —

Bremen Bratî Derneği

Bremen Bratî Derneği

  • Bremen derneğine yönelik baskına tepki gösteren Eyalet Parlamentosu Milletvekili Cindi Tuncel, “Alman hükümeti Türk hükümetiyle el ele vererek Kürtleri kriminalize etmeye çalışıyor. Bu haksızlığı kabul etmiyoruz. Parlamentoda elimizden geleni yapacağız” dedi.

Alman polisi Bremen’deki Kürt derneğine baskın düzenledi. Kurdistanlı Kadri S., Bremen’de ailesiyle yaşamasına rağmen sırf Mehmet Çakas’la telefonla görüştüğü için ‘kaçma şüphesi’yle tutuklandı. Meclis Üyesi Tuncer Yalınkılıç, “Kriminalizasyonda yeni bir aşamadayız” derken, KON-MED Alman hükümetine “Kürtleri kriminalize etmekten vazgeçin” çağrısında bulundu. 

 

 

Alman polisi 16 Ocak’ta Bremen’de Demokratik Kürt Toplum Merkezi’ne baskın düzenleyerek eşyaları dağıttı ve bazı eşyalara el koydu. Sabah saat 6:00’da başlayan ve iki saat süren aramalarda merkezin salonunda duvarda asılı bulunan Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a ait iki fotoğrafa ve geçtiğimiz aylarda Bremen’de düzenlenen kültür gecesinin biletlerine el konuldu.

Çakas’la görüştüğü için!

Dernek baskınıyla eş zamanlı olarak dernek üyesi Kadri S.’nin de Bremen Huckelriede’deki evi basılarak hakkında yürütülen bir soruşturma gerekçe gösterilerek tutuklandı.

Aralık 2022’de de Bremen’de yürütülen bir soruşturma kapsamında çok sayıda yurtseverin evi basılmış ve Mehmet Çakas da aynı gerekçeyle Almanya’nın talebi üzerine İtalya tarafından iade edilerek Aralık 2022’de tutuklanmıştı. Kadri S.’nin tutuklanmasının gerekçelerinden birinin de Mehmet Çakas ile yaptığı telefon görüşmeleri olduğu öğrenildi. Aynı zamanda Kadri S.’nin Bremen’de ailesiyle yaşamasına rağmen 'kaçma ihtimali var’ şüphesiyle tutuklandığı aktarıldı.

 

 

PKK yasağı güncelleniyor

Bremen’deli Brati e. V üyesi ve baskında polisin araması üzere derneğe gelen ve baskına şahitlik yapan Meclis Üyesi Tuncer Yalınkılıç, baskın hakkında gazetemize şu bilgileri verdi: “İki saate yakın arama yaptılar. Çekmeceleri kırdılar. Kültür gecesinin 7 tane biletlerini aldılar. Her tarafı dağıttılar. Dernekleri kriminalize etme, derneklerle halkın arasına girmek için yeni bir aşamaya geçilmiş. Aralık 2022’de de derneği bastılar. 1993’teki PKK yasağı güncelleniyor. Bu yeni aşama. Özellikle 2023’te dernek baskınları çok ciddi bir hal aldı. Derneklerle kitle arasındaki bağı zayıflatmak istiyorlar.”

 

 

Kürtleri kriminalleştirmekten vazgeçin

Bremen’den önce 10 Ocak günü de Hannover’de Kürtlerin evlerinin basıldığını hatırlatan Almanya Kurdistanlı Toplumlar Konfederasyonu (KON-MED) saldırıları kınayan bir açıklama yayınladı. Almanya İçişleri Bakanlığı'na “Kürtleri kriminalleştirmekten vazgeçin” çağrısının yapıldığı açıklamada şunlara yer verildi: “Almanya’da yaşayan Kürtlerin de diğer topluluklar gibi Almanya yasaları çerçevesinde örgütlenme özgürlüğü vardır. Ülkemiz Kürdistan’ı işgal eden Türk devleti, İran, Irak ve Suriye devletlerinin baskıları sonucu Almanya’ya gelip yerleşen Kürtler Almanya yasaları doğrultusunda vergi yükümlülüklerini yerine getirdikleri gibi demokratik toplum gereği örgütlenme ve ifade özgürlüğü haklarını da kullanmaktadır.”

 

 

Parlamento gündemine taşınacak

Bremen Federal Parlamentosu Sol Parti Milletvekili olan Cindi Tuncel de gazetemize yaptığı açıklamada Alman hükümetinin Kürtlere yönelik son yıllardaki baskı politikasının sistematik bir hal aldığına işaret ederek şunları belirtti: “Bu ilk değil geçen yıl da dernekle beraber Kürt yurtseverlerinin de evlerini basmıştılar. Hannover’de de yakın bir zamanda Kürt yurtseverlerin evlerini bastılar. Bu baskınlar sistematik bir hal aldı. Alman hükümeti Türk hükümetiyle el ele vererek Kürtleri kriminalize etmeye çalışıyor. Biz parti olarak Kürtlere yapılan haksızlığı kabul etmiyoruz. Eyalet Parlamentosu’nda olayın perde arkasını ortaya çıkarmak için elimizden geleni yapacağız. Demokratik yollardan Kürtlerin hak ve hukuk mücadelesini savunmaya devam edeceğiz.’’’HABER MERKEZİ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.