Kültür Toplum gündeminden kısa kısa

Kültür/Sanat Haberleri —

.

.

  • Süryani köyünde ağaç kıyımı
  • Geramon Kilisesi çöp alanına döndü
  • İki litre su efsanesi
  • Kriz gölgesinde kitap günleri

Süryani köyünde ağaç kıyımı

Şırnak’ın Silopiya (Silopi) ilçesinde bulunan Cudi Dağı eteklerindeki Asuri-Süryani köyü Hesana’da yaz aylarında başlatılan orman kıyımı sürüyor. Korucular, asker gözetiminde köyün kırsalında bulunan ormanlık alanı yok ediyor. Korucular, kestikleri ağaçları traktörler düz bir alana taşıyor. Sonrasında kesilen ağaçlar TIR’lara yüklenip Riha, Dîlok ve Gurgum gibi kentlere götürülüp satılıyor. Söz konusu kıyım görüntülere de yansıdı. 

● Yine Şırnak’ın Besta bölgesindeki 30 alanda başlatılan ağaç kıyımı da aralıksız bir şekilde devam ediyor. ŞIRNAK

*****

Geramon Kilisesi çöp alanına döndü

Şırnak’ın Qileban (Uludere) ilçesine bağlı Elemûn köyünde yıllar önce göçe zorlanan Asurilere ait Geramon Kilisesi, uzun bir süredir kaderine terk edilmiş halde. Etrafında meydan, bahçe ve yol bulunan tarihi kilise, uzun bir süredir ev ve ahır olarak kullanılıyordu. Son yıllarda ise kilise, köylülerin çöp toplama alanına dönüştürüldü. Kilise, ayrıca bakımsızlık ve ilgisizlikten kaynaklı dökülüyor. ŞIRNAK

*****

İki litre su efsanesi

Science dergisinde yayımlanan bir makaleye göre, yetişkin bir insanın günde 2 litre su içmesi gerektiği inancı doğru değil. Su ihtiyacı işe, iklime ve kişinin cinsiyetine göre değişiyor. 

Örneğin ortalama sıcaklığın 10 santigrat derece olduğu Birleşik Krallık’ta 20 yaşında, 70 kilo ağırlığında bir erkeğin günde yaklaşık 3.2 litre suya ihtiyaç duyduğu anlaşıldı. Yaklaşık 57 kilogram ağırlığında ve aynı özelliklere sahip bir kadının su ihtiyacı ise 2.7 litre olarak belirlendi.

Günde 2 litre su içilmesi düşüncesi, ABD'li beslenme uzmanı Fredrick J. Stare tarafından 1974'te ortaya atıldı.

*****

Kriz gölgesinde kitap günleri

TÜYAP tarafından Türkiye Yayıncılar Birliği’nin katkısıyla düzenlenen Uluslararası İstanbul Kitap Fuarı, bu yıl 39. kez kapılarını açacak. 3 Aralık’ta başlayacak fuarı 750 bin kişinin ziyaret etmesi bekleniyor. Fuarda 350 binden fazla kitap çeşidi yer alacak; imza günlerinde de 2 bin yazar, okurlarıyla buluşacak. Bazı yayınevleri ekonomik krizden ötürü fuara katılmayacak. İSTANBUL

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.