Kürdistan dağlarına vefa borcu

Toplum/Yaşam Haberleri —

KURDISTAN

KURDISTAN

MIHEME PORGEBOL

 

Kürdistan’ın dört parçasında, yaşamın her alanında süren işgal ve sömürü politikalarına karşı Kürt halkı da her alanda direniş gösteriyor. Bu doğrultuda sosyal medyayı da bir direniş alanı olarak görüp değerlendiren Kürtler politik, sosyal, kültürel alanlarda açtıkları sosyal medya hesaplarıyla seslerini duyururken Sedat Çiya adlı yurttaş da Kürdistan dağlarının güzelliğini duyurmayı bir vefa borcu gibi görüp bu minvalde paylaşımlarda bulunuyor. “Kurdistan Mountains” adlı twitter hesabı üzerinden Kürdistan’ın dört parçasından dağların fotoğraflarını paylaşan Çiya, yaptığı bu gönüllü çabayı da politik bir noktada değerlendiriyor. Bu fikrinin oluşmasında iki ana sebebinin olduğunu belirten Çiya, “Kürdün dağlarından başka dostu yoktur denir her fırsatta. Güncel ve tarihi karşılığı güçlüdür bu cümlenin. Sığınak olmuş, mevzi olmuş, direnişlerin merkezi olmuş. Günümüzde de bu devam ediyor. Benim bu hesabı açmamın ilk sebebi bu. Diğeri ise ilk toplumsallaşmanın, ilk üretimin, ilk inançların, nerdeyse bütün ilklerin yaşam bulduğu bir coğrafyadır Kürdistan ve dağları. Ben de böyle derin anlamı olan Kürdistan dağlarının tanınmasında rol oynayarak yüce dağlarımıza olan vefa borcumu ödemek istedim.”

Bu fikri sosyal medya üzerinden hayata geçirmesinin sebebini de “Her ne kadar sağlıklı bulmasam da sosyal medya artık yaşamın bir parçası ve insanlara bir şeyler ulaştırabilmenin de en kısa yolu. Herkes bir şekilde değerlendiriyor bu alanı. İçeriği kültürsüzlüğü dayatan, Kürtler açısından Kültürel Soykırımın devamı niteliğinde birçok hesap var. Bütün bunlara karşı siyasi-politik içerikli hesaplar kadar, doğa ve kültür içerikli hesaplar da rolünü oynayabilir” diyerek açıklayan Çiya, “Bizim açtığımız hesaptan sonra Kürdistan dağları içerikli paylaşım yapan hesapların sayısında artış oldu. Bu da olumludur ama ben fotoğraf paylaşımı ile beraber o dağların koynunda süren mücadeleyi simgeleyen politik mesajların da verilmesinden yanayım” ifadeleriyle buna benzer fikirlerin de Kürt halkının imha politikalarına karşı bir direnme biçimi olduğunu belirtti.

Paylaştığı içerikleri nasıl oluşturduğuna dair de “Doğa fotoğrafı çekmek benim için bir tutku, bu yüzden kendi arşivim var. Ama asıl beslendiğim kaynak sosyal medya kullanıcısı olan Kürtler. İlk başlarkenki istediğim format da buydu zaten: Köyünde, kasabasında, yaylasında yaşayan Kürtlerin çektiği fotoğraflara ulaşmak. Fazla tekrara düşmeden bu işi devam ettirebilmenin başka yolu yoktu. Bu anlamda bir düzeyde ilgi var ama bu formatta devam edersek özellikle Başûr ve Rojhilat’tan daha fazla ilgi görebilir” diyen Çiya, aldığı tepkiler hakkında da “Kürtler Kürdistan dağlarını seviyor. Belki sürekli direnişlere konu edildiği içindir, belki de Kürtler için yaşamın kaynağı gibi bir derin anlam taşıdığı için. Benim açımdan her ikisi de. Bu yüzden haketmediğimiz kadar ‘elinize, emeğinize sağlık’ gibi olumlu tepkiler alıyoruz. Elbette bu tepkiler insanın moralini, hevesini katlıyor” dedi.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.