Kürdistan’dan Norveç parlamentosuna

Kadın Haberleri —

Seher Aydar

Seher Aydar

  • Kürdistan'dan 300 yıl önce Konya'ya sürülen ve 12 yaşında Konya’dan göç ederek Norveç’e yerleşen Orta Anadolu Kürtlerinden Seher Aydar, siyasete başladığı Kızıl Parti’den parlamentoya girdi. Parlamentoda Kürtlerin sesini de duyurmayı amaçlayan Aydar, Norveç halkının sorunlarını çözmek kadar, çevre sorunları, ırkçılık gibi konularda da çalışma  yürütecek.

ERKAN GÜLBAHÇE/SAARBRÜCKEN

Kürdistan’da yaşanan savaş, ekonomik kriz ve Türk devletinin özel göçertme politikaları sonucunda diasporaya savrulan Kürtlerin nüfusu bir hayli yoğun. Avrupa’da belli başlı merkezlerde gelinen bölgelere göre yoğunluk kazanan Kürtler, Avrupa’daki siyasete de rengini vermeye başladı. Almanya seçimlerinden önce İç Anadolu Kürtlerinin yoğun olduğu İskandinavya ülkelerinden Norveç’te 13 Eylül’de yapılan seçimlerde Seher Aydar, Kızıl Parti’den (Rødt) parlementoya girdi. Konya’dan Norveç’e bir halkın trajedisini bağrında taşıyan   Seher Aydar, parlamentoda Norveç halkının, Kürt halkının, kadınların, ötekilerin, yoksulların sesi olmayı amaçlıyor.

12 yaşında Norveç'e göç etti

1989'da Konya’ya bağlı Xofe (Kadı oğlu) köyünde doğan Seher Aydar, 12 yaşına kadar burada yaşadı. 2002 yılından ailesiyle birlikte Norveç’e göç eden Aydar, yaklaşık olarak 300 yıl önce Kürdistan’dan Konya’ya göç etmelerine rağmen kültürlerinden, adetlerinden müziğinden ve dillerinden ödün vermediklerini söyleyerek, bütün hayatlarını Kürtçe yaşadıklarını belirtiyor. Doğduğu köyde siyasetin pek konuşulmadığını anlatan Aydar,  çocukluğunda ana dili Kürtçeyi konuştuğunu ancak Türkçeyle okul yıllarında tanıştığını dile getiriyor.

Mülteciliğinin zorlukları

Köyde kendi halinde bir hayat sürdürdüklerini söyleyen Aydar Norveç’e geldikten sonra bir mültecinin yaşayabilecekleri bütün zorlukları yaşadığını ancak adaptasyon konusunda büyük zorluklar yaşamadığını ifade ediyor. Aydar, “Yedi yaşında ilk adaptasyonu okula başlarken yaşadım. Farklı bir dil farklı bir hayatla tanıştım. Sürekli bir şeylere adapte olmamdan dolayı Norveç’te de kolay adapte olabildim” diyor.

Siyasete Kızıl Parti ile başladı

Norveç’e geldikten sonra siyasetle tanıştığını dile getiren Aydar,  2006 yılında Kızıl Parti (Rødt) gençlik kollarına katılıyor. "Çok genç yaşta siyasetin içine girdim. İlk etapta siyasete giderken çok büyük bir hedefim yoktu. Bir aktivist olarak savaşlara karşı ve yapılan haksızlıklara karşı mücadele etmek adına Kızıl Parti gençlik kollarına üye oldum. Her geçen gün kendimi daha çok siyasetin içinde gördüm” diyen Aydar, kendini daha büyük sorumluluklar üstlenmek zorunda hissettiğini belirtiyor. Aydar, 2012- 2014 yılları arasında Kızıl Parti Gençlik Kolları Başkanlığı, 2017-2021 yılları arasında milletvekili danışmanlığı yapıyor.

Sol partideki umut

Son sekiz yıldır Norveç’in sağ partiler tarafından yönetildiğini dile getiren Aydar, bundan dolayı zengin ile fakir arasındaki makasın büyüdüğünü anlatıyor. Son seçimlerde Norveç halkının değişim istediğini ifade eden, Aydar, halkın sağ partilerde değil, sol partilerde umudu gördüğünü söylüyor. 

'Parti olarak hep sokakta olduk'

Partisine ilişkin değerlendirmelerde bulanan Seher Aydar, Kızıl partinin bu seçimlerde elde ettiği başarının çok büyük fakat tesadüfi olmadığını belirterek şöyle diyor: “Bazı partiler sadece seçimlerden sokağa inerken biz parti olarak her zaman sokaktaydık. Biz parti olduğumuz kadar bir sivil toplum hareketiyiz. Kurumlarımız var. Alanlarda aktivistlerimiz var. Ülkenin her bölgesinde örgütlüyüz.” 

11 göçmen kökenli milletvekili

2021 Norveç seçimlerinde 11 göçmen kökenli milletvekilinin parlamentoya girdiğine dikkat çeken Aydar, "Bu da ülkedeki demokrasinin gelişmesi açısından çok büyük önem arz ediyor. 11 milletvekili her ne kadar farklı partilerden gelse de, sonuçta göçmen kökenli olarak ve göçmenlerin sorunlarını bilerek hareket edeceklerine inanıyorum” diyor.

Norveç'in politikası değişmeyecek

Norveç’in Türkiye politikasına da değinen Aydar, büyük bir değişiklik beklemiyor. Bu yüzden de Norveç halkının Kürt halkıyla dayanışma içerisinde olması için çalışmalarda bulanacağını dile getiren Aydar, parti politikaları çerçevesinde Kürt halkının sesi olacağını belirtiyor.

Vaatler konusunda çalışma yürütecek

Parti olarak seçim öncesinde halka vaat ettikleri 5 konu üzerinde çalışmalarını sürdüreceklerini vurgulayan Aydar, “Norveç halkının ekonomik durumun düzeltilmesi, küresel ısınmanın engellenmesi için çalışma yürütülmesi, halkın refah düzeyinin yükseltilmesi, herkese eşit iş olanakları, ırkçılık ve yabancılıkla mücadele mültecilerle dayanışma yürütülmesi konularında yoğunlaşacağım" diyor. 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.