Kurdistanlı kadınlar ilham kaynağımız

Dosya Haberleri —

Maria de Jesus Patricio Martinez (ortada) / foto: Deniz Babir

Maria de Jesus Patricio Martinez (ortada) / foto: Deniz Babir

Ulusal Yerli Kongresi (CNI) Meksika Sözcüsü Maria de Jesus Patricio Martinez’in (Marichuy) Hamburg'da düzenlenen 4. Kapitalist Moderniteye Meydan Okumak Konferansı'ndaki konuşmasını okurlarımız için çevirdik:

  • Meksika'da 100 binden fazla kayıp, kadın cinayetleri, sosyal aktivistlere ve gazetecilere yönelik suikastlar, siyasi mahkumlar, adam kaçırmalar vb. ile dünyada görünürde bir savaşın olmadığı ancak en büyük şiddetin yaşandığı ülkelerden biridir... Ve tüm bu felaket, sözde ilerleme mega projelerinin halihazırda uygulandığı bölgelerde daha da kötüdür.
  • Şunu açıklığa kavuşturalım: Meksika Devlet Başkanı solcu değil! Biz halk için büyük bir tehlike. Ama direniyoruz... Ve direnmeye devam edeceğiz ve bu direnişin ortasında, kapitalist olmayan kendi yaşam biçimlerimizi savunmak ya da onları kendi köklerimizden yeniden inşa etmek, kendi özerklik alanlarımızı örmek için isyan yaşıyor.
  • Zapatistalardan, bu yolculukta bazılarımıza ilham veren Bolivya'daki topluluk feministlerinden ve şimdi de bizi bu toplantıya davet eden Kurdistan kadın hareketindeki yoldaşlarımızdan öğreniyoruz. Gerçek şu ki, topluluklardaki yoldaşlarımızın birçoğu hala küresel bir bilince sahip olmaktan uzak, ancak ağların örülmesine devam ediyoruz.

Maria de Jesus Patricio Martinez* / Çeviri: Serap Güneş

Toprak savunması için yerel mücadelelerden toprak savunması için topluluk ağlarına, anti-kapitalist ve anti-ataerkil otonomiler için topluluk ağlarına...

Hepinizin izniyle, CNI olarak adlandırdığımız Ulusal Yerli Kongresi'ndeki kız ve erkek kardeşlerimin sesini temsil etmek üzere kürsüye geliyorum. Onların ve artık Meksika olarak adlandırdığımız bu toprakların farklı yerli halklarından oluşan topluluklarımızın sözcüsü olarak, bu önemli etkinlikte sözlerimizi paylaşmak ve hepinizin sözlerini dinlemek üzere bizi davet ettiğiniz için teşekkür ederiz. Öğrenmek ve paylaşmak istiyoruz. CNI olarak 1996 yılında, Zapatista Ulusal Kurtuluş Ordusu'ndan kız ve erkek kardeşlerimizin 1 Ocak 1994'teki silahlı ayaklanmanın ardından Barış Diyaloğu'na katılma çağrısı üzerine doğduk. Uzun tarihimizde ilk kez, Abya Yala'nın - Amerika kıtasının - Meksika olarak adlandırılan bu bölümünün yerli halkları olarak, birbirimizi tanımak ve hem kötü hükümetle hem de kendi aramızda diyalog kurmak için bir araya geldik. Hükümetin bugüne kadar yerine getirmediği San Andrés Larrainzar anlaşmalarının imzalanmasından sonra, birleşmeye devam etmeye karar verdik ve 12 Ekim 1996'da, kapitalist, ataerkil ve sömürgeci sistemin hükümetlerinden ve siyasi partilerinden bağımsız olarak topraklarımızı, kültürlerimizi ve halklar olarak varlığımızı savunmak isteyen tüm orijinal halkların evi olan Ulusal Yerli Kongresi olarak kendimizi kurduk. Bir araya geldiğimizde bir meclis, topluluklarımıza döndüğümüzde ise bir ağ olduğumuzu söylüyoruz.

Açgözlülük daha da artmıştır

Bildiğiniz üzere, topraklarımız onlarca yıldır küresel kapitalizmin büyük canavarlarının, büyük ulus ötesi şirketlerin açgözlülüğüne maruz kalmaktadır; ancak milliyetçi söylem yalanlarının ardına gizlenerek topraklarımızın en büyük yağma ve yıkımını teşvik eden Başkan López Obrador hükümeti ile birlikte bu açgözlülük daha da artmıştır; Onun dördüncü dönüşüm dediği şeye biz dördüncü yıkım diyoruz; Maya treni, okyanuslar arası koridor ve ülke genelindeki diğer mega projeleri, topraklarımızın büyük küresel sermayeye teslim edilmesinden başka bir şey değildir; sanayi parkları suyumuza, rüzgarımıza, gaz ve petrolümüze, lityum ve toprak anada bulunan diğer minerallere ihtiyaç duymaktadır. Ayrıca yarı köleleştirilmiş işgücüne de ihtiyaçları var: esas olarak Orta Amerikalı göçmenlerin ve diğer güney ufuklarının emeğini işgal edecekler, böylece kuzey sınırında onları rahatsız etmeye gelmelerini önleyecekler.

Bulunduğumuz her köşede, topluluklarımızın atalarından gelen gücüyle, doğa anaya saygıdan kaynaklanan maneviyatımızla, uzlaşmayla karar alma meclislerimizle, karşılıklı yardımlaşma içinde çalışma ve faaliyetlerin örgütlenmesiyle, toplum hizmeti pozisyonları olarak atanan yetkililerimizle, fiestalarımızla, ortak yemeklerimizle, müziğimizle, dansımızla, halklarımızın neşesiyle direnmek için kendimizi örgütlüyoruz.

Cinayetler, suikastlar, kayıplar...

Yerli halklar olarak, özerklik ve kendi kaderimizi tayin etme hakkına sahip olduğumuzu biliyoruz ve avukat arkadaşlarımızla birlikte bunları savunmak için mücadele ediyoruz ve düşmanların çok güçlü olduğunu gördüğümüzde, diğer kasabalardan ve şehirden kardeşlerimizi gelip bize destek olmaya çağırıyoruz ve onlarla birlikte, medyada ve sosyal ağlarda haklarımızın ihlal edildiğini kınıyor ve görünür hale getiriyoruz. Birlikte, ordu ve polis güçleri tarafından uygulanan baskıya karşı kendimizi savunuyoruz; organize suçun, uyuşturucu kartellerinin ve her türlü paramiliter grubun ülke çapında her yerde mevcut olduğu toplum güvenliğimizi örgütlüyoruz.

Duymuş olabileceğiniz gibi Meksika'da 100 binden fazla kayıp, kadın cinayetleri, sosyal aktivistlere ve gazetecilere yönelik suikastlar, siyasi mahkumlar, adam kaçırmalar vb. ile dünyada görünürde bir savaşın olmadığı ancak en büyük şiddetin yaşandığı ülkelerden biridir... Gençlerimizin beyinlerini yok eden uyuşturucu en ücra yerlere bile ulaşmaktadır... Ve tüm bu felaket, sözde ilerleme mega projelerinin halihazırda uygulandığı bölgelerde daha da kötüdür.

Direniyoruz

Şunu açıklığa kavuşturalım: Meksika Devlet Başkanı solcu değil! PRI ve PAN'ın önceki başkanlarıyla aynı sağcı çizgiyi takip ediyor, aynı nüfus kontrol mekanizmalarıyla, ama daha büyük bir otoriterlikle, daha büyük bir aldatmacayla, daha büyük bir militarizasyonla, Meksika ordusunu da büyük bir işletmeye dönüştürerek. Biz halk için büyük bir tehlike. Ama direniyoruz... ve direnmeye devam edeceğiz ve bu direnişin ortasında, kapitalist olmayan kendi yaşam biçimlerimizi savunmak ya da onları kendi köklerimizden yeniden inşa etmek, toplum sağlığı, toplum güvenliği ve adaleti, doğaya özen gösteren ekonomimiz ve yapabildiğimiz yerlerde özerk hükümetlerimiz gibi kendi özerklik alanlarımızı örmek için isyan yaşıyor. Ve kendimizi topluluk ağları halinde örgütlüyoruz.

İspanyol sömürgeciliği

Henüz Zapatista kız ve erkek kardeşlerimizin örneğini takip ederek yerel, bölgesel ve yöresel meclislerimizle, iyi yönetim konseylerimizle, sizin demokratik konfederalizm dediğiniz kendi yöntemimizle geniş özerk bölgelere sahip olmayı başaramadık. Ancak bize rehberlik eden, topraklarımızdan ve kültürlerimizden, kapitalist ve ataerkil olmayan özerkliklerin topluluk ağlarında toplumu örgütlemenin yeni yollarını yeniden inşa etme hayalidir. Topraklarımızın sömürgeleştirildiğinin ve yüzyıllar boyunca zihinlerimizin büyük bir bölümünün de sömürgeleştirildiğinin farkındayız. Bu dekolonizasyon ve depatriarkalizasyon sürecini güçlendirmemiz gerekiyor. İspanyol sömürgeciliğinin yol açtığı ve 50 yıl içinde orijinal nüfusun yüzde 90'ının öldüğü korkunç soykırıma ek olarak, bu durum şu anda mirasçısı olduğumuz ve neredeyse tüm kültürlerimize nüfuz eden Batılı ataerkil sistemi kan ve ateşle dayattı. İspanyol fethinden önce bazı yerli kültürlerimizde belli bir tür ataerkillik olduğunu biliyoruz, ancak bu İspanyol sömürgeciliğinin ve şimdi de büyük küresel şirketlerin dayattığı ataerkillik kadar güçlü değildi. Ancak, "tlatoani" ya da Aztek imparatorunun iktidar türü ile Batı iktidar sistemi arasındaki bağlantı, modern Meksika'da, Meksika Devrimi'nden sonra 70 yıldan fazla bir süre iktidarda kalan ve şu anda tüm siyasi partilere ve topluma nüfuz eden Kurumsal Devrimci Parti PRI dediğimiz bu siyasi kontrol sistemini yaratmıştır.

Artık kadınlar da var

Ancak aynı zamanda kadınlara yönelik baskı ve şiddet de toplumlarımızda hala her yerde mevcuttur. Comandanta Ramona'nın Zapatista topluluklarında yarattığı örneğe rağmen, Devrimci Kadın Yasası örneğine rağmen, Ulusal Yerli Kongresi'nde ve topluluklarımızda maçoluğun ve kadınlara yönelik şiddetin hala var olduğunu kabul etmek zorundayız. Başlangıçta CNI'ye aktif olarak katılanların çoğu erkekti. Ben erkeklerin arasında takılan birkaç kadından biriydim. Şimdi bu durum değişiyor. 2017 yılında, Zapatista kız ve erkek kardeşlerimizin önerdiği bir girişim olarak ülkenin farklı bölgelerindeki yerli halklardan birer kadın ve erkekten oluşan CIG veya Yerli Hükümet Konseyi'ni kurduğumuzda ve beni CIG sözcüsü olarak seçtiklerinde, durum değişmeye başladı. Aralık 2019'da Zapatista topraklarında 600'den fazla Zapatista kadın ve erkeği ile Ulusal Yerli Kongresi'nin katılımıyla ataerkil sistem üzerine düşünmek için büyük bir çalıştay düzenledik ve bu çalıştay yoldaşlarımız ve yoldaşlarımız arasında büyük bir etki yarattı.

Kurdistanlı kadınlardan öğreniyoruz

Çalıştayın ülkenin tüm bölgelerinde tekrarlanması kararlaştırılmıştı, ancak pandemi geldi ve her şey durdu. Geçen yıl, çoğaltıcılar için bir çalıştay düzenledik ve ataerkillik temalı bu çalıştay yavaş yavaş farklı bölgelerde yeniden üretiliyor ve şimdi yetiştirmemiz gereken tohumları ekiyor. Önceki yıllarda CNI'lı kadınlar olarak kadın toplantıları düzenledik, ancak CNI'ın asıl halklarından çok az sayıda kadındık ve şehirdeki diğer kadınlar arasında biraz kaybolmuştuk. Şimdi, önümüzdeki Ağustos ayında gerçekleşecek olan ilk saf CNI kadın toplantımızı düzenlemeye karar verdik ve zorlukların ortasında yavaş yavaş ilerliyoruz, Zapatistalardan, bu yolculukta bazılarımıza ilham veren Bolivya'daki topluluk feministlerinden ve şimdi de bizi bu toplantıya davet eden Kurdistan kadın hareketindeki yoldaşlarımızdan öğreniyoruz. Bu çabaların, sizin demokratik konfederalizm olarak adlandırdığınız, farklılıklara saygılı, iktidarın herkes arasında paylaşıldığı, todes, todos, adil bir toplum hayaline ulaşmak için gerekli olduğunu bildiğimiz yeni ilişki biçimleri ve ataerkil olmayan karar alma mekanizmaları inşa etmemize yardımcı olacağını umuyoruz. Ayrıca, sanat ve iletişim yoluyla bu ağların örülmesine yardımcı olacak daha fazla genç insanı entegre etme gibi bir zorluğumuz da var. Kurdistan kadın hareketinden yoldaşların devrimci bir dünya kadın ittifakını, demokratik dünya kadın konfederalizmini teşvik etme davetini duyduk. Gerçek şu ki, topluluklardaki yoldaşlarımızın birçoğu hala küresel bir bilince sahip olmaktan uzak, ancak diğerleri bu baskıcı sistemi köklerinden dönüştürmek için hepimizi birleştirmenin önemine ikna olmuş durumda ve bu nedenle buradayız, ağların örülmesine devam ediyoruz, ağabeylerimiz ve kız kardeşlerimiz Zapatistaların da 2021'de yaşam turunda teşvik ettiği gibi. İlginiz için çok teşekkür ederiz.

Foto: Deniz Babir

 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.