Kürdistanlılar kaygılı: İmralı'ya gidilsin

Yurt Dışı Haberleri —

Berlin'de tecrit protestosu

Berlin'de tecrit protestosu

  • Diasporada yaşayan Kürdistanılar, Önderleri Öcalan hakkında çıkan haberlerin açıklığa kavuşturulması ve İmralı ile derhal görüşme yapılması için birçok kentte alanlardaydı.

 

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın sağlığı konusunda sosyal medyada yer alan kimi haberlerden sonra diasporada yaşayan Kürdistanlılar alanlara çıkarak konuya açıklık getirilmesini istedi. Önderlerinin sağlığı konusunda endişeli ve öfkeli olan Kürdistanlılar CPT’yi görev almaya çağırdı.

Kaygımız da öfkemiz de büyük

Almanyanın birçok kentinde Kürdistanlılar Öcalan ile derhal bir görüşme yapılmasını istedi. Frankfurt’ta, Giessen ve Mainz’dan Kürdistanlıların katılımı ile Türk Konsolosluğu önünde bir eylem düzenlendi. CPT’ye İmralı’ya giderek, Öcalan ile görüşme yapması çağrısı yapıldı.

Hannover’de gençler öncülüğünde alanlara çıkan Kürdistanlılar, Öcalan’ın avukatlarıyla ve ailesiyle görüşme sağlanması gerektiğini belirtti. Eylem esnasında Alman polisi eylemcilere saldırdı. Çembere alınan gençler sloganlarla eylemlerine devam etti.

Lübeck’de düzenlenen yürüyüşe çok sayıda Kürdistanlı katıldı. Yapılan konuşmalarda Öcalan’ın sağlığına ilişkin kaygılar dile getirildi.

Duisburg’da Lifesaver’de düzenlenen mitingde “Uluslararası adalet, hukuk ilkelerine uymayan bu tecrit sitemini kınıyor, başta CPT olmak üzere sorumlu olan tüm uluslararası kurumları görevlerini yerine getirmeye çağırıyoruz” denildi. Eylem, “Öcalan’a uzanan elleri kıracağız”, “Öcalan halktır, halk burada” sloganları ile sona erdi.

Münihte Stachus Meydanı’nda bir eylem düzenlendi, KON-MED’in bildirisi okundu. Öcalan üzerindeki tecridin derhal kaldırılması ve özgürlüğünün sağlanması gerektiği belirtildi.

Münster kentinde de HBF önünde eylem düzenlendi. “Önder Apo kırmızı çizgimizdir” denilen eylemde bir an önce gerçekleşmesi gerektiği belirtildi.

Saarbrücken’de Europagaleri’nin önünde bir araya gelen Kürdistanlılar, CPT ve Alman hükümetinin derhal harekete geçmesi gerektiğini söyledi.

Heilbronn’da eylem merkezi Klianzplatz’dı. Almanca “Öcalan’a özgürlük” yazılı bir pankart taşındı, “Uzun zamandır Önder Apo’dan haber alınamıyor. Önder Apo barış mimarıdır” denilerek CPT göreve çağırıldı.

Başkent Berlin'de Kürdistanlılar ve enternasyonalist gençler, HBF’de sivil itaatsizlik eylemi yaptı, “Önderliğimizden haber alana kadar her gün bir yerde olacağız" açıklaması yapıldı. Eylemde sık sık  "Be Serok Jiyan Nabe”, “Biji Serok Apo” sloganları atıldı.

Stuttgart’ın Feursee semtinde bir araya gelen gençler, Öcalan’dan acil haber alınması için bir sivil itaatsizlik eylemi gerçekleştirdi, yolu trafiğe kapattı. Eylemde renkli duman kullanan gençler Öcalan’a bağlılık sloganları attı.

Dortmund’da ise düzenlenen eylemde “Öcalan’a özgürlük” yazan pankart taşındı, Öcalan’ın durumu hakkında bilgilendirme yapıldı.

Kassel’de Kürt ve enternasyonalist gençlerin eylem adresi Königplatz oldu. Öcalan bayrakları ve Almanca "Öcalan’a özgürlük, Kürdistan’a statü" yazılı büyük bir pankart taşındı. Aktivistler, Alman polisinin provokasyonlarına rağmen sık sık “Bijî Serok Apo”, “Bijî berxwedana İmralı” sloganlarını attı.

TekoJIN ve TCŞ'li gençler Dresden kentinde Albertplatz'da bir eylem düzenledi. Eyleme enternasyonalist gençler katıldı. Öcalan'ın durumu hakkında bilgilendirme yapıldı.

Wuppertal kentinde de tren garı önünde bir eylem gerçekleştirildi. Öcalan üzerindeki tecridin derhal kaldırılması ve özgürlüğünün sağlanması istendi.

Bizi sınayanları uyarıyoruz

Fransa’da yaşayan Kürdistanlılar da birçok kentte ayaktaydı. Strasbourg’da CPT önünde buluşan Kürdistanlılar “Kahrolsun İmralı’daki Tecrit”, “CPT ve Avrupa Konseyi sessizliğinizi bozun” yazılı pankartlar taşıdı, CPT’yi sorumluluğa çağırdı.

Başkent Paris’te ise eylemin adresi Strasbourg St-Denis Kemer’iydi. Yapılan açıklamada “Önder Apo’dan haber alıncaya kadar alanlardayız” denildi. Gençler ise France TV’nin binası önünde bir araya gelerek bir açıklama yaptı

Paris’in Villeneuve banliyösünde ise bir yürüyüş düzenlendi. Kürdistanlılar sık sık “Kahrolsun Türk faşist rejimi”, “Öcalan’a özgürlük” ve “Bijî Serok Apo” sloganları attı. 

Marsilya’da Avrupa temsilciliği önünde oturma eylemi organize edildi. Eylemde çok sayıda bildiri dağıtılırken, yapılan açıklamada “Önder Apo ile ailesi ve avukatları görüşene kadar eylemlerimiz sürecek” denildi.

Montpellier kentinde Kürdistanlılar tecride ve Öcalan hakkındaki iddialara tepki gösterdi, “Reber Apo bizim kırmızı çizgimizdir. Bizi sınamaya kalkanları buradan uyarıyoruz” diye belirtildi.

Toulouse’daki eylemde  “Şu an herhangi bir haber alınamıyor. Sağlığı ile alakalı endişe duyan Kürt halkı ve dostları Önderlik için alanlarda olmaya devam edecek” açıklaması yapıldı.

Rennes kentinde République meydanında buluşan Kürdistanlılar, “Liberté pour Öcalan” pankartı açarak sık sık “Bijî Serok Apo”, “Katil Erdoğan” ve “Öcalan’a özgürlük” sloganları attı.

Bordeaux’da da Kürtler eylemdeydi. Eylemde okunan bildiride “Önder Apo biz Kürtlerin kırmızı çizgisidir. Haber alınana kadar alanlarda olacağız” vurgusu yapıldı.

Görüşme yapılmalı

Belçika’nın başkenti Brüksel’deki eylemin adresi de Türk konsolosluğu önüydü. “Abdullah Öcalan’a özgürlük” yazılı pankartın açıldığı eylemde Öcalan ile avukat ve aile görüşmesinin bir an önce gerçekleştirilmesi gerektiği belirtildi.

Hemen iletişim kurulmalı

Stockholm’de ellerinde Öcalan flamaları taşıyan Kürdistanlılar, Öcalan'ın milyonlarca Kürdün “iradem” dediği bir önder olduğunu belirtti. Açıklamada  Öcalan'ın sağlık durumundan endişe duyduklarını ifade eden Kürdistanlılar bir an önce İmralı ile iletişim kurulmasını istedi. 

Kuzey İsveç’in Örebro, Karlstad, Borlenge ve Västerås kentlerinde yaşayan Kürtler de Öcalan için ayaktaydı. Yapılan açıklamalarda “Önderimiz bize özgürlük ve kurtuluşun yolunu gösterdi. Biz de o yolda yürüyoruz” denilerek Öcalan’a bağlılık ifade edildi.

Endişeliyiz

Başkent Kopenhag’da Kürdistanlılar, Rådhuspladsen’de Öcalan’ın sağlık durumuyla ilgili yaşadıkları kaygıları dile getirdikleri bir eylem düzenledi. Eylemciler sık sık “Bijî Serok”, “Bê Serok jîyan nabe” sloganları attı.

İspanya’nın Bilbao kentinde de Öcalan ile görüşme yapılması gerektiğine dikkat çekilen ve tecridin protesto edildiği pankart bir köprüye asıldı.

HABER MERKEZİ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.