Kurdwin’e Viennale’den ödül

Kültür/Sanat Haberleri —

Kurdwin Ayub ve “Sonne” filmi

Kurdwin Ayub ve “Sonne” filmi

  • Geçtiğimiz Şubat ayında Berlinale’de ilk defa gösterilen ve GWFF-En İyi İlk Film Ödülü’ne layık görülen Kürt genç yönetmen Kurdwin Ayub’un “Sonne” filmi, bu kez de Viyana’dan bir ödülle ayrıldı.

SUSAN WEINBLATT

Geçtiğimiz Şubat ayında Berlinale’de ilk defa gösterilen ve GWFF-En İyi İlk Film Ödülü’ne layık görülen Kürt genç yönetmen Kurdwin Ayub’un “Sonne” filmi, bu kez de Viyana’dan bir ödülle ayrıldı. Film, genç bir Kürt kadınının kendini bulma ve kendisine dayatılan kalıplara karşı mücadelesini konu alıyor. 

20 Ekim-1 Kasım tarihleri arasında düzenlenen Viennale’de gösterilen Sonne filmi, “Viyana En iyi Film Ödülü”nü kazandı. Viyana şehir yönetimi tarafından verilen bu ödül, aynı zamanda Kültür departmanı ve çeşitli kurumların maddi desteğini de içeriyor. Bu yılki jüri üyeleri arasında Viyana Uygulamalı Sanatlar Üniversitesi Rektörü Gerald Bast, yazar ve gazeteci Ingrid Brodnig ve oyuncu  Edita Malovčić yer aldı. 

 

Ödül Töreni

 

Ana karakter Yesmin

Filmde Viyana’da yaşayan ve aile, gelenekler, din ve göçmenlik arasında sıkışan genç bir kadın olan Yesmin’in kendisi olmak için verdiği mücadele ve çevresindeki kişilerle ilişkiler konu ediliyor. Başörtülü genç bir kadın olan Yesmin arkadaşlarıyla birlikte eğlenmek için “Losing My Religion” isimli şarkıya çektiği video ile gündeme gelir. Yesmin sadece daha anlayışlı bir pozisyonda olan baba ile daha baskıcı ve korumacı olan bir anne arasında değil, aynı zamanda Kürt ve Müslüman olmayan beyaz arkadaşlarıyla kendi komünitesi arasında, kendi komünitesinden erkeklerle kendi öznelliği arasında sıkışıp kalmıştır. Yesmin’in yaşadığı bütün bu çatışmalar, genç jenerasyonun kullandığı sosyal medya araçlarının filmin estetik kompozisyonuna başarılı bir şekilde yedirilmesiyle anlatılıyor. 

Anne-babası da oynuyor

Yönetmenin hem annesi hem de babası, Sonne’de oyuncu olarak yer alıyor. Filmin ana karakteri, hem genç Kürt kadın kimliğiyle hem de başörtülü olmasıyla bugünün Avusturya’sında çoklu baskılara maruz kalan ve buna rağmen kendisi olmakta ısrar eden Yesmin’i ise oyuncu Melina Benli canlandırıyor. Bella ve Nati karakterlerinde ise Law Wallner ve Maya Wopienka isimli oyuncuları görüyoruz. 

İlk uzun metrajlı filmi

Güney Kurdistan’da 1990 yılında dünyaya gelen ve Birinci Körfez Savaşı esnasında ailesiyle birlikte Avusturya’ya göç eden yönetmen Kurdwin Ayub, Viyana’da resim, animasyon ve performans sanatları alanında sanat eğitimi gördü. “Paradies! Paradies!” isimli belgesel çalışması dışında çok sayıda kısa filmi bulunan yönetmenin ilk uzun metraj kurmaca filmi Sonne  izleyici ile buluşmaya devam ediyor.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.