Kürt halkı meydanlara çıktı

Yurt Dışı Haberleri —

.

.

  • Kurdistanlılar Türk devletinin savaş uçakları ile gerçekleştirdiği eş zamanlı saldırının ilk anlarından itibaren meydanlara çıktı. Eş zamanlı saldırıya eş zamanlı eylemlerle cevap verdi.
  • Türk devleti Rojava ve Başûrê Kurdistan’a savaş uçakları, SİHA ve topçu bombardımanı ile saldırı düzenledi. Saldırı haberinin gece yarısı duyulması ile birlikte Kurdistanlılar Avrupa’nın kentlerinde eş zamanlı meydanlara çıktı. 

Türk devletinin Cumartesi gecesi yerel saat ile 24:00’da Rojava Kurdistanı, Kuzey Doğu Suriye ve Başûrê Kurdistan’a dönük topçu ve hava bombardımanı ile gelişen işgal saldırılarına karşı Avrupa’daki Kurdistanlılar bir çok merkezde meydanlara çıktı. Savaş uçaklarının öncelikli olarak sivil halkı hedef aldığı işgal saldırılarına karşı KNK, KON-MED, KCDK-E, demokratik toplum örgüleri ve sivil toplum kuruluşlarının tepkisiz kalmayın çağrısı ile Almanya, Fransa ve İsviçre’de Kurdistanlılar protesto gösterilerine başladı. Başkentlerle birlikte onlarca kentte eylem yapan Kurdistanlılar tüm gece ve gündüz eylemlerini sürdürdü. Türk devletinin özellikle DAİŞ’E karşı savaşta sembolleşen kenti olan Kobanê’yi savaş uçakları ile bombalamasına karşı Kurdistanlıların tepkileri üst düzeye çıktı. 

Kürtler ve dostları alanlarda

İşgalci Türk devletinin Rojava’ya ve gerillaya yönelik saldırılarına karşı dünyanın her tarafında Kürtler ve dostları alanlara çıktı. Pazar günü yapılan kitlesel gösteri ve protesto yürüyüşlerinden bazıları şöyle: 

ALMANYA

Frankfurt

Frankfurt’ta merkezi tren istasyonunda bir araya gelen Kurdistanlılar kent merkezinde bir yürüyüş gerçekleştirdi. Sınır Tanımayan Doktorlar’dan Michael Wilk ve Frankfurt Kürt Bölge meclisleri adına yapılan konuşmalarda, Avrupa’nın sessizliğine tepki göstererek, ‘tüm Kurdistanlılar ve dostları alanlarda olmalıdır’ denildi.

Düsseldorf

Düsseldorf’ta DGB Haus önünde Kurdistanlılar ve enternasyonalist gençler ve Türkiyeli devrimci kurumlar bir yürüyüş gerçekleştirdi. Eylemde FED-MED adına bir konuşma yapan Ahmet Kobanê, “Hak talep edilmez alınır. Her yer direniş alanı olmalı. Dünya medyası Kürt şehirlerine yapılan saldırıyı YPG, YPJ ve PKK saldırı olarak veriyor” diyerek tepki gösterdi.

FRANSA

Marsilya

Türk devletinin savaş uçakları ile Rojava ve Qendîl’i bombalamasının ardından Marsilya’da yaşayan Kurdistanlılar ve dostları meydanlara yürüdü.

Marsilya Demokratik Kürt Toplum Derneği (DKTM) tarafından yapılan acil çağrı üzerine Avrupa Parlamentosu Temsilciliği önünde toplanan Kürtler gecenin geç saatlerine kadar alanda bekleyişini sürdürdü. Sabahın ilk saatlerinde Kürtler "Kürdistan'a yönelik Türk askeri saldırganlığını durdurun!" başlıklı 10 bin adet bildiri ile alanlara yeniden çıktı. Gün içinde Canabiere meydanında yapılacak yürüyüş için halk toplanmaya başladı.

Bordeaux

Fransa’nın Bordeaux kentinde pazar günü saat 12.30’da tren garında protesto eylemi gerçekleşti. 

İSVEÇ

Stockholm

KCDK-E’nin çağrısı üzerine İsveç’nin başkenti Stockholm’de yaşayan Kürtler de Sergels Torget meydanında bir araya gelerek protesto gösterisi düzenledi. YPJ ve YPG bayrakları taşıyan kitle işgalci Türk devletinin saldırılarını protesto etti.

Erdoğan’ın DAİŞ’i yeniden canlandırmak istediğini belirten eylemciler saldırıları kınadı. Saat 13.00’te yoğun kar yağışı altında başlayan miting konuşmalar ile devam etti.

İSVİÇRE

İsviçre’nin Basel, Cenevre, Zürih, Bern ve Vevey kentlerinde gün boyu eylemler gerçekleştiren Kürtler, uluslararası kamuoyuna Kürt halkıyla dayanışma çağrısında bulundular.

Cenevre

Cenevre’deki en büyük postanenin bulunduğu Qouai  Wilson meydanında toplanan Kürdistanlılar burada bir miting düzenledi. Kürt kurumları adına yapılan konuşmalarda “Bugün savaş suçu işleyen işgalci Türk devletine karşı  insanüstü koşullar altında gerillanın sürdürdüğü mücadeleyi savunmak bizler için en önemli sorumluluk olmalıdır” denildi.

Rojava'da bulunan enternasyonalist bir savaşçının mesajının dinletilmesinin ardından kent merkezine doğru yürüyüşe geçen kitle merkez tren istasyonu içerisine girerek oturma eylemi gerçekleştirdi.

AVUSTRALYA

Sydney

Avustralya'nın Sydney kentinde Kurdistanlılar ve dostları, işgal saldırılarına karşı DKTM'nin çağrısıyla Town Hall Meydanı'nda buluştu.

Tertip Komitesi adına Baran Pazarcık, "DAİŞ'in yapamadığını bugün Türk devleti tamamlamak istiyor" dedi.

Yeşiller Partisi'nin eski Senatörü Lee Rhiannon, "Kobanê insanlık için bir semboldür çünkü burada DAİŞ'in yenilgisinin temelleri atıldı. ABD ve Avustralya hükümetine çağrıda bulunuyorum; Türk devletinin saldırıları durmalı, Rojava hava sahası uçuşa yasaklanmalı, işgale karşı Kürt halkının yanında yer alınmalı. DAİŞ yenilirken her şey güzeldi de şimdi herkes 3 maymunu oynuyor" diye konuştu.

Sosyalist İttifak adına Stephen Smith, "Bütün sol ve sosyalist partiler Kobanê için seferber olmalı. Avustralya Federal Parlamento derhal Türk devletinin saldırılarını kınamalı" dedi.

DKTM Eşbaşkanı İsmet Taştan ise şunları söyledi:

"Bu zihniyet 'Kobanê düştü düşecek' demesine rağmen Kobanê düşmedi, insanlık için bir umut oldu, AKP-MHP zihniyeti iyi bilsin ki hiçbir güç bu umudu kıramaz. Bütün halkımıza ve dostlarımıza çağrımızdır; bugün birlik ve direnişi büyütme günüdür."

AVUSTURYA

Viyana

Avusturya'nın başkenti Viyana'da yaşayan Kürtler ve dostları, alanlara çıkarak, işgalci TC devletinin saldırılarını protesto etti. Parlamento önünde buluşan halk, "Bijî Serok Apo", "Kürdistan faşizme mezar olacak" sloganları attı.

Eylemde uluslararası topluma ve devletlere de Türk devletinin kirli politikalarına karşı çıkma çağrısı yapıldı.

Cumartesi gecesi yapılan protesto ve gösteriler

Cumartesi gecesini Pazar gününe bağlayan gece başlayan protesto gösterileri birçok Avrupa kentinde kitlesel eylemler ile devam ediyor. Türk devletinin bombardımanları ile başlayan saldırılarına karşı saldırıyla aynı saatlerde Kurdistanlıların başlattığı eylemler şöyle:

FRANSA

Türk devletinin savaş uçakları ile Şehba, Kobanê, Derîk kentleri ile Qendîl ve Asos dağlarının savaş uçakları ile bombalandığı haberini alan Fransa’daki Kurdistanlılar geceden bulundukları kentlerin ana meydanlarına akın etti. Fransa’nın birçok merkezinde bir araya gelen Kurdistanlıların gerçekleştirdiği protesto gösterilerinde, Türk devletine “Rojava’dan defol” slogan ve pankartları öne çıktı. 

Marsilya

Avrupa Parlamentosu Marsilya Temsilciliği önünde bir araya gelen Kurdistanlılar Türk devletinin savaş uçakları ile Rojava ve Medya Savunma Alanları’na saldırmasını protesto etti. “Defend Kurdistan” pankartını açan kitle PKK, YPG ve YPJ bayrakları ile parlemento önünde nöbete başlayıp bütün Kurdistanlıları alanlara akmaya, yaşamı durdurmaya çağırdı. 

Marsilya Demokratik Kürt Toplum Merkezi (DTKM) adına çağrı yapan Çekdar Med, bütün Kürtleri dayanışmaya ve sesini yükseltmeye çağırdı. 

Lorient

Lorient kentinin ana caddelerini eylem alanına çeviren Kürt gençleri, Türk devletinin işgal saldırılarına karşı herkesi tepki göstererek alanlara çıkmaya çağırdı. Türk savaş uçaklarının Kuzey Doğu Suriye'nin Kobanê, Dêrik, Şehba ve Zirgan alanlarını bombalamasının kabul edilmeyeceğini haykırdı.

Drancy 

KCDK-E’nin saldırılara karşı acil eylem çağrısı üzerine Fransa’nın Paris kenti Drancy banliyösü Demokratik Toplum Merkezi önünde bir araya gelen Kurdistanlılar, “Türkiye’nin saldırılarına ortak olmayın” pankartı açtı. “Bijî Berxwedana Rojava” ve “Bijî Berxwedana Gerîla” sloganları ile yürüyüşe geçen eylemciler, Drancy Belediyesine kadar yürüyüş gerçekleştirdi. Belediye önündeki oturma eylemi ile süren protestolar devam ediyor.

Mantes La Jolie 

Mantes-la-Jolie DTM önünde bir araya gelen Kurdistanlılar da burada Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan ve YPG/YPJ bayrakları ile Mantes-la-Jolie garına yürüdü. 

Evry/Grigny

Evry banliyösü DTM önünde bir araya gelen Kurdistanlılar, saldırıları sloganlar atarak kınadı. Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın posterleri ile birlikte YPG/YPJ flamaları taşıyan eylemciler, “Bîjî Berxwedana Gerîla” sloganları eşliğinde Grigny garına yürüdü.

Reims

Reims’de Kurdistanlıların buluştuğu yer Arîn Mirkan derneği önüydü. Kurdistanlılar, Türk devletinin gerilla ve Rojava alanlarına yönelik saldırıları kınamak amacıyla çarşı meydanına doğru "terörist Erdogan" sloganları ile yürüyüş düzenledi.

Rennes

Ellerindeki PKK, YPG ve YPJ bayrakları ile bir araya gelen Kurdistanlılar Rennes garına yürüdü. République meydanından Rennes garına, ordan tekrardan République yürüyen eylemciler zaman zaman oturma eylemi yaptı. Kitlenin eylemi “Bijî Berxwedana Rojava”, “Bijî Berxwedana Gerîla” sloganları ile sürdü. 

Creil

“Katil Türk devleti, Rojava’dan defol” pankartı açarak bir araya gelen Kurdistanlılar DTM önünden PKK, YPG ve YPJ bayrak ve flamaları ile Creil garına yürüdü.

ALMANYA

Yurt dışında Kürt yoğunluğunun en çok olduğu Avrupa ülkesi Almanya’da da Kurdistanlılar saldırı haberlerini alması ile meydanlara ve alanlara çıkması bir oldu. Almanya’nın bir çok kenti geceden eylem alanına dönüştü. Kurdistanlılar, Kuzey ve Doğu Suriye kentlerini savaş uçaklarıyla bombalayan Türk devletini protesto etti. 

Türk devletinin Rojava Özerk Yönetim alanlarına yönelik gece başlattığı hava bombardımanına karşı “acil eylem çağrısı” üzerine Kurdistanlı ve dostları meydanlara çıktı.

Düsseldorf/Duisburg

Almanya’nın Duisburg ve Düsseldorf kentlerinde yaşayan Kurdistanlılar, Türk devletinin Kuzey ve Doğu Suriye kentlerine yönelik hava saldırılarını duyar duymaz alanlara çıktı. DGB Haus ününde protesto gösterisi düzenleyen Kurdistanlılar Kürt ulusal renkleri olan sarı, kırmızı, yeşil flamalar taşıdı, eylemde “Bijî Berxwedana YPG/YPJ”, “Yaşasın gerilla direnişi” sloganı attı. 

Darmstadt

Saldırı haberlerinin ardından merkez tren istasyonu meydanında bir araya gelen Darmstadt’ta yaşayan Kurdistanlılar kitlesel bir protesto gösterisi düzenledi. İstasyon içine giren gruplar, “Bijî Rojava”, “Rojava yalnız değildir”, “Katil Erdoğan” sloganları attı.

Dortmund

Almanya şehirlerinden Dortmund'da da Kurdistanlılar Türk devlet faşizmini protesto etmek için alanlardaydı.

Hamburg

Türk devletinin savaş uçaklarıyla Rojava ve Medya Savunma Alanları’na yönelik gece başlattığı bombardımana karşı Hamburg’da bulunan Kurdistanlılar da meydanlardaydı.

”Frieden Für Rojava Und Surıen”, “Nein Zum Krieg” pankartı açan kitle, sık sık “Bijî  Berxwedana Rojava”, “Bijî Serok Apo”, “Terörist Türkiye”, “Bijî Berxwedana YPG- YPJ” sloganları ile yürüyüş yapan kitle Hamburg Hauptbahnof’da eylemini sürdürdü. YPG ve YPJ bayrakları taşıyan kitle adına bir konuşma yapan Emin Aluç, AKP-MHP katil rejiminin sivilleri bilinçli bir şekilde hedef aldığını söyledi.

Aluç, “ Seçimde gideceklerini bilen katil iktidar bomba kurgusu yaptılar. Bu kurgunun altında kalan İşgalci Türk devleti bugün Rojava’ya saldırdı. Bu kabul edilemez. Bu katliamcı işgal saldırısının temel hedefi Kürt halkını ve kazanımlarını imhadır. Her yerde Rojava Kurdistanı’nı sahiplenmeye çağırıyoruz” dedi.

Hamburg Hauptbahnof’dan Gänzemark’a doğru yürüyüşe geçmek isteyen  kitle “Frıeden Für Rojava Und Süren”, “Nein Zum Krieg” pankartı açtı.

Saarbrücken

Kuzey ve Doğu Suriye ve Başûrê Kurdistan’a dönük saldırıların protesto edildiği Almanya kentlerinden bir de Saarbrücken’di. 

Gece sokağa çıkan Kurdistanlılar, Saat 01.30 sularında Saarbrücken merkezi tren istasyonu önünde toplandı. Türk devletinin saldırısının pervasızlığına dikkat çeken Kurdistanlılar, “Türk devleti Medya Savunma Alanları’nda nasıl ki gerillanın direnişine çarptıysa Rojava’da da yenilgi alacaktır” mesajını verdi.

 

AVUSTURYA

Viyana

Avusturya’nın başkenti Viyana’da yaşayan çok sayıda Kurdistanlı ve enternasyonalist, Avusturya Parlamentosu önünde bir araya gelerek Türk devletinin saldırılarını protesto gösterisi düzenledi.

Eylemciler Ringstrasse’yi kısa süreliğine bloke ettikten sonra bugün, Viyana, Innsbruck ve Graz’da düzenlenecek gösterilere katılım çağrısı yaptı.

İSVİÇRE

Kuzey Doğu Suriye'ye ve Medya Savunma Alanlarına yönelik savaş uçakları ile gerçekleşen Türk devlet saldırısı İsviçre’de saldırı anından itibaren protesto edildi. Saldırı gecesi İsviçre’deki eylemler Lozan, Luzern ve Bern’de gerçekleşti. Kurdistanlılar tepkilerini sokağa çıkarak gösterdi.

Kurdistanlılar bu gece itibariyle Luzern ve Bern kentlerinde alanlara çıkmayı sürdürürken İsviçre Demokratik Kürt Konseyi CDK-S ve İsviçre Kürt Kadınlar Birliği (YJK-S) Kurdistanlıları Zürih kentinde yapılacak olan merkezi protesto eylemine çağırdı. 

Lozan

Demokratik Kürt Toplum Mekezi ve Lajîn Kadın Meclisi üyeleri ile TCŞ ve Teko-Jin aktivisti gençler merkez tren istasyonu önünde bir araya gelerek Türk devletinin Rojava'da Kobanê, Dêrik, Şehba Zirgan alanları ile Başûr'da Qendîl ve Asos dağlarına yönelik saldırılarını protesto etti.

Luzern

İşgalci Türk devletinin Kuzey Doğu Suriye ekseninde akşam saatlerinde başlattığı saldırı haberinin alınmasının ardından Demokratik Kürt Toplum Merkezi'nde toplanmaya başlayan Kurdistanlılar burada yürüyüş kararı aldı.

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan posterleri ve PKK flamalarını taşıyan kitle Türk devletinin Kürt halkına soykırım planının bir parçası olarak başlattığı saldırıların teşhir eden sloganlarla kent merkezine doğru yürüyüşe geçti.

Merkez tren istasyonunda a ulaşan eylemciler burada oturma eylemine geçti. Kürt Toplum Merkezi Eşbaşkanı Ercan Güneş tarafından yapılan konuşmada, ‘saldırılar sonlandırılana kadar alanları terk etmeyip gerilla mücadelesini sahipleneceğiz’ vurgusu yapıldı. 

Bern

İsviçre’nin Bern Kantonunda Türk devletinin Rojava Özerk Yönetim alanlarına ve Başûrê Kurdistan’da Qendîl ve Asos’a dönük gece başlattığı hava bombardımanına karşı yapılan “acil eylem çağrısı” üzerine Kurdistanlı ve dostları alanlara çıktı. Bern istasyonunda önünde bir araya gelen Kurdistanlılar, üzerinde “Defend Kurdistan” yazılı pankart, YPG ve KCK bayrakları ile protesto gösterisi düzenledi. İsviçreli anarşistlerin de yoğun destek verdiği eylem Kurdistan Özgürlük mücadelesinde yaşamını yitirenler için saygı duruşu ile başladı. 

Eylem alanında protesto gösterisi düzenleyenlere hitap eden PYD Temsilcisi Abbas Ömer, uluslararası destek olmadan Türk devletinin bu saldırıları yapamayacağını kaydetti. Bu saldırıları kırmanın tek yolunun direniş olduğunu belirtti. 

KESK eski Eşbaşkanı Lami Özgen’de, Türk devletinin Nisan ayından beri kimyasal silah kullanarak her alanda Kürtlere saldırdığını hatırlatan Özgen, Kürtlerin direnişinin zaferle sonuçlanacağını belirtti. 

Konuşmalardan sonra kitle önce İsviçre parlamentosuna sonra Bern istasyonunun içine yürüdü. HABER MERKEZİ 

 

 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.