Kürt halkına hizmet et

Tevgera Azadî Eşbaşkanı Mihemed Ebdullah

Tevgera Azadî Eşbaşkanı Mihemed Ebdullah

Tevgera Azadî Eşbaşkanı Mihemed Ebdullah, KDP'nin Kürt halkına hizmet etmeyen politikadan ve Türk devletiyle iş birliğinden vazgeçmesini istedi. 

 

Türk ordusu, Garê hezimetinin ardından Zap, Metîna ve Avaşîn bölgelerine 23 Nisan 2021’de başlattığı kapsamlı işgal saldırısı sonrası konuşlandığı yerlerde kalıcı olmaya çalışırken yeni saldırı hazırlıkları da yapıyor. Bunun için Ankara-Hewlêr arasında diplomasi trafiği arttı. Türk Savunma Bakanı Hulusi Akar ve MİT Müsteşarı Hakan Fidan’ın Federe Kürdistan'daki görüşmelerinin ardından Federe Kürdistan Başkanı Nêçîrvan Barzani ve Başbakan Mesrur Barzani ile Türk Cumhurbaşkanı ve ekibi arasındaki görüşmeler, neredeyse rutinleşti. Özellikle AKP Genel Başkanı  Erdoğan ile Barzini’nin 12 Mart’ta Antalya Diplomasi Formu’nda görüşmesi, saldırı iddialarını güçlendirdi. Yapılan görüşmeye Erdoğan’ın yanı sıra Savunma Bakanı Hulusi Akar, Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) Başkanı Hakan Fidan, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın ve Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay da katılmıştı. Erdoğan-Barzani görüşmesinin hemen ardından 14 Mart’ta Federe Kürdistan sınırında bulunan Şırnak’ta Jandarma Genel Komutanlığı Muhabere, Elektronik Bilgi Sistemleri (MEBS) Başkanı Tümgeneral Engin Çırakoğlu ile Şırnak Valisi Ali Hamza Pehlivan bir araya geldi. Türk devletinin, bu kez KDP'nin aktif ve tam desteğiyle kısa sürede yeni bir saldırı başlatacağı tartışılıyor. KCK Dış İlişkiler Komitesi de bu tartışmalara işaret ederek, kendilerine de bilgiler ulaştığını bildirdi ve KDP'yi Türk devletine alet olmaması için uyardı.  

Irak muhafızları adı altında

Bu arada KDP'nin çeşitli güç takviyeleri, merkezi Irak güçlerinin devreye girmesi de söz konusu. KDP medyası, Irak Sınır Muhafızları Komutanlığı kaynaklarından aldığı bilgiyi kaynak gösterdiği dünkü haberinde; sınır bölgelerinde güvenlik ve Türk ordusunun sınırdan içeriye doğru ilerleyişini durdurmak amacıyla 15 askeri üs kurduklarını bildirdi. Yeni üs bölgesinin, Metîna'da Türk ordusunun yerleştiği Keste kayalıklarının karşısında yer alıyor. Tepe, askeri açıdan Hiror, Deşiş, Keste ve diğer köylerin savunması için önemli bir konuma sahip.  

KDP bundan vazgeçmeli

Tevgera Azadî Eşbaşkanı Mihemed Ebdullah, Türk devletinin Kerkük ve Musul hayali ile ekonomik krizi aşmak için Başûrê Kurdistan’ı pazar olarak kullanma istemine işaret ederek, "Türk devleti, KDP ile Türkmenleri de kullanıyor. Şu anda Medya Savunma Alanları’nda yapılacak saldırılara KDP de ortaktır” dedi. KDP’nin Türk devletiyle iş birliğinin yeni olmadığını hatırlatan Ebdullah, "1992, 1994, 1997 ve 2000'de de saldırılarda yer aldı” dedi. 

Halkın talebinin demokratik bir toplum inşası olduğunu ifade eden Mihemed Ebdullah, Şengal ve Rojava’da hayata geçirilen tecrübelerin Türk devletini rahatsız ettiğini söyledi. KCK’nin Kürdistan’ın tüm parçalarına yönelik tutumunun net olduğunu belirten Mihemed Ebdullah, Türk devletinin bu nedenle her alanda KCK’ye saldırdığını vurguladı. Ebdullah, “Saldırı ve işgalin amacı Kürt halkının iradesini kırmaktır. KDP bir kez daha Kürtleri kendi çıkarlarına kurban etmek istiyor. Kürt halkının talebi nettir. İşgal saldırılarına karşı birlik olmaktır. KDP’nin izlediği politikanın Kürt halkına hizmet etmediği herkesin malumudur.”

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.