Kürt halkının yüz akı

  •  İş birlikçi KDP'nin, Türk ordusuna Kurêjahro’ya saldırı için verdiği destek, Kürt halkının tarihine kara bir leke olarak geçti. Doğu Kürdistanlı gerilla komutanı Mizgîn Ronahî iste burada Türk işgalciliğine geçit vermeyip şehadete ulaştı ve Kürt halkının yüz akı oldu. 
  •  BİM, "Değerli ailesi başta olmak üzere, tüm kadınlar ve Kürdistan halkı, böylesine kahraman özgür bir Kürt kadınına ve komutanına sahip olduğu için ne kadar gururlansa azdır. Halkımızın onur ve şerefini yükselten böylesi kahraman yoldaşlara sahip olduğumuz için gururluyuz" dedi.

Kürdistan'ın üç parçasında 2006'dan beri savaşan Mizgîn Ronahî (Halime Efendak) bölge komutanlığı yaptığı Zap'ta, KDP'nin desteğiyle saldırı başlatılan Kurêjahro'da düşmanın kısa sürede işgal planına siper oldu, günlerce savaşarak şehadete ulaştı. 

HPG Basın İrtibat Merkezi (BİM), işgal saldırılarının başladığı andan itibaren Kurêjahro alanında Türk ordusunu büyük bir direnişle karşılayan ve darbe üstüne darbe vuran fedai komutan Mizgîn Ronahî (Halime Efendak / Maku) ile gerillalardan Rûmet Amed'in (Nejdet Mahmut Salih / Kobanê) şehit düştüklerini açıkladı. 

Kandil'den sonra Zagroslar

Rojhilatê Kurdistan’ın Maku kentine bağlı Îsxan köyünde dünyaya geldi. Halkının dilini, kültürünü, toplumsal ahlakını ve Kürtlük ruhunu yaşayarak yetişti. 2006'da gerilla saflarına katıldı. İlk eğitimini Kandil'de gördü. Öcalan'ın Türk devleti tarafından zehirlendiği 2007-2008 sürecinde fedaileşme kararı alarak Hêzên Taybet’e (Özel Kuvvetler) geçti. İdeolojik derinlik ve fedai kararlılığın yanı sıra kendisini askeri sanatta da geliştirdi, askeri uzmanlık eğitimini başarıyla tamamlayıp 2010'da Zagroslarda görev aldı. 5 yıl boyunca soluk soluğa sürdürdüğü Zagros pratiğinde yüksek cesaretiyle birçok eyleme katılıp büyük tecrübeler edindı. Gever'de 2015'teki kapsamlı bir eylemde en önde yer alıp göğüs göğüse çarpışırken yaralandı. Tedavisini bitirir bitirmez görevlerinin başına döndü. 

Mizgîn Ronahî (Halime Efendak)

Botan dağları ve Besta

Soykırımcı Türk devletinin 2015-2016 yılı kışında başta Cizîra Botan’da olmak üzere Bakurê Kurdistan’da yaptığı katliamlara karşı yetkin bir YJA Star komutanı 2016'da Botan dağlarına vardı. YJA Star hareketli gerilla takımlarının komutanlığını yaptı. Besta alanında 2016'daki eylemlere aktif katıldı, birçok başarılı sabotaj eylemini bizzat planlayıp pratikleştirdı. Gerillanın tarihi eylemlerinden olan 16 Ağustos 2017’deki Besta Deriyê Beroj eyleminde saldırı kol komutanıydı. Besta bölgesi YJA Star Komutanlığındaki görevini layıkıyla yerine getirdi. 

Zap bölgesi ve Kurêjahro

Dört yıllık başarılı Botan pratiğinden sonra Medya Savunma Alanları’na geçerek 2020'de askeri akademide eğitim gördükten sonra Zap’ta bölge komutanı olarak sorumluluk üstlendi. Kurêjahro bölgesinde büyük emekler verdi; yaşamda ve savaşta yetkin komutanlık yaptı. Türk ordusunun Zap merkezli işgal saldırılarının hedeflerinden olan Kurêjahro'da büyük bir direniş sergiledi. Komutasındaki gerillalarla Türk güçlerine ağır darbeler vurdu. Günlerce yiğitçe savaştı, gerillaları savaştırdı ve şehadete ulaştı. 

Ne kadar gururlanılsa azdır

Kurêjahro’ya saldırı, KDP'den destek alınarak gerçekleştirildi. BİM, "Bu iş birlikçi destek Kürt halkının tarihine kara bir leke olarak geçerken, Mizgîn yoldaşımızın Rojhilatê Kurdistan’dan başlayarak Kürdistan’ın üç parçasında verdiği amansız mücadele, destansı özgürlük yürüyüşü ve ulusallaşan sembol kişiliği, Kürt halkının yüz akı oldu. Mizgîn yoldaşımızın değerli ailesi başta olmak üzere, tüm kadınlar ve Kürdistan halkı böylesine kahraman özgür bir Kürt kadınına ve komutanına sahip olduğu için ne kadar gururlansa azdır. Halkımızın değerlerini ayaklar altına alan iş birlikçilere karşı, halkımızın onur ve şerefini yükselten böylesi kahraman yoldaşlara ve komutanlara sahip olduğumuz için gururluyuz" dedi.   BEHDİNAN

 

Kobanê'den Kurêjahro'ya

Rûmet Amed'in (Nejdet Mahmut Salih)

Rûmet, Kürdistan’ın direniş kalelerinden Kobanê’de yurtsever bir ailede dünyaya geldi. Rojava Devrimi içerisinde büyüdü. Rojava’nın birçok alanında görev yaptı. Gözü pek, cesur bir militan olarak aldığı eğitimlerle birlikte yetkinleşti. Zap'a 2020'de geçti. Zap'ta birçok eyleme katıldı. Türk ordusunun 17 Nisan'daki saldırılarına karşı cevap veren ilk grupların içerisinde bulundu. Atikliği ve soğukkanlılığıyla düşmanın Kurêjahro alanına istediği gibi indirme yapmasını engelleyenlerdendi.  Zap direnişinin öncü komutanlarından Rûmet, günlerce süren destansı direnişte kahramanca savaşarak şehadete ulaştı. 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.