Kürt kadınları için 19 yıl

Kadın Haberleri —

Kongra Star

Kongra Star

  • Kuzey-Doğu Suriye’de Kürt kadınları öncülüğünde 15 Ocak 2005’te kurulan Yekitiya Star, kadınlarının sesini ve mücadelesini dünyaya duyurmaya başardı. İlk yıllarında Baas rejiminin baskıları nedeniyle çalışmalarını gizli bir şekilde yürüttü ve duruşundan taviz vermedi.

Günbegün büyüyen çalışmalarına sadece Kürt kadınlarını değil artık Arap, Süryani ve Ermeni kadınları da dahil ederek ataerkil sisteme karşı direniş zinciri oluşturdular. Kadınların Rojava Devrimi’ne öncülük etmesi ve güçlenmesi, Yekitiya Star’ın da büyümesinin önünü açtı. Bu kapsamda düzenlediği 6’ncı kongresinde ‘Kongra Star’ olarak yoluna devam etme kararı aldı.

Eğitim, ekonomi, öz savunma, hukuk, ekoloji, sağlık, kültür-sanat, iletişim, diplomasi ve Önderlik komitesi olarak 9 boyut üzerinden 13 komitede örgütlenen Kongra Star, komünlerden şehir meclislerine, kantonlardan Kuzey-Doğu Suriye’nin tamamına yayılarak kurumsallaştı. 19’uncı yılına giren Kongra Star’ın, Lübnan, Federal Kürdistan ve Avrupa’da da temsilcilikleri bulunuyor.

Kongra Star Koordinasyon Üyesi ve Kongra Star eski sözcüsü Remzi Mihemed, 2023 yılında yürüttükleri çalışmaları ve 2024 planlamasına ilişkin ANHA’ya konuştu.

Buna göre, Eğitim Komitesi 2023 yılında devrimci halk savaşı çerçevesinde tarih, bilim ve farklı alanlarda eğitim ve seminerler verdi. Etkinliklere onlarca kişi katıldı.

Erkeklere eğitim verdi

Öte yandan, Qamişlo’da kadın ve erkekler için düzenlenen 396 açık eğitime 4 bin 610 kişi katıldı. Kadınlar için düzenlenen 109 açık eğitime bin 560 kadın, 22 kapalı eğitime ise 256 kadın katıldı. Erkeklerde ise 285 erkeğin katılımıyla 14 açık, 84 erkeğin katılımıyla 5 kapalı eğitim düzenlendi. Bölge genelinde düzenlenen 3 bin 975 seminere, 38 bin 662 kişi katıldı.

Tecridi dünyaya duyurdu

Önder Abdullah Öcalan’a Özgürlük Komitesi, Özgür Eş Yaşam Komitesi, Öz Savunma Komitesi ve Disiplin Komitesi olmak üzere 4 komite kurdu. Ayrıca Demokratik Anlaşmalar ve İlişkiler Komitesi’nin adını, Demokratik Siyaset Anlaşma ve İlişkiler Komitesi olarak değiştirdi. Aynı zamanda İmralı tecridine dikkat çekmek ve Öcalan’ın fiziki özgürlüğü sağlamak için çevirim-içi birçok seminer, panel ve konferans düzenledi, yürüyüşler organize etti.

Rojava Kadın Çevre Platformu bünyesinde 10 Aralık 2023’te dünyanın 74 merkezinde başlatılan “Abdullah Öcalan’a özürlük, Kürt sorununa siyasi çözüm” hamlesi kapsamında 8 Ocak 2024’te Öcalan’ın durumunun öğrenilmesi amacıyla 9 Ocak ve 4 Nisan arasında devam edecek bir kampanyaya başlattı.

Diplomaside de durmadı

18-19 Ağustos 2023 tarihlerinde Lübnan’ın başkenti Beyrut’ta ‘Bölgesel Kadın Kongresi’ ve ‘Demokratik bir Ortadoğu için hep birlikte-Barış Yolu’ başlıklarıyla çalıştaylar düzenledi, Tunus’ta düzenlenen uluslararası kadın yürüyüşe katıldı ve Kuzey Afrika’da düzenlenen konferansın yanı sıra Avrupa’daki ilgili kurum ve partilere ziyaretler yaptı.

Bununla da sınırlı kalmayarak kadınların örgütsel durumunu yakından takip etmek amacıyla Ortadoğu ve Avrupa'dan çok sayıda heyeti Rojava'daki merkezlerinde ağırladı.

2024 planlaması

2024 yılında kadınlara yönelik model köylerin kurulacak, akademiler açılacak, kadınların ekonomik, kültürel ve sosyal açıdan güçlendirilmesine yönelik projeler hazırlanacak.

Önder Abdullah Öcalan’a Özgürlük Komitesi konferans düzenleyecek, kadınlara özel kütüphaneler açılacak, Jîna Emînî adına bir park açılacak, Kongra Star’a ait tarlalarda ve parklarda meyve ağaçlarının dikilecek elde edilen ürünler ise kadınlara ve halka dağıtılacak. QAMIŞLO

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.