Kürt kimliği için kısa film

Kültür/Sanat Haberleri —

INGILTERE FILM

INGILTERE FILM

  • Londra’da yaşayan 18 yaşındaki Botan Sinayic Britanya nüfus sayımında Kürt ve Alevilerin yer almasının önemini anlatan Count me in (Ben de varım) adlı mizahi bir kısa film çekti.

DİREN DİCLE

 

Londra’da yaşayan 18 yaşındaki Botan Sinayic Britanya nüfus sayımında Kürt ve Alevilerin yer almasının önemini anlatan Count me in (Ben de varım) adlı mizahi bir kısa film çekti.

Britanya’da gerçekleşen Nüfus Sayımları’nda (CENSUS) Kürt ve Aleviler kimlik ve inanç kısımlarında "diğer" kısmında yer alıyor. On binlerce Kürt ve Alevi ana bölümde değil ‘diğer’ kısmında yer aldıkları için kayıtlara kendi kimlik ve inançların dışındaki tercihleri yazıyorlardı. Ancak bu yıl halen sürmekte olan Nüfus Sayımı’na ilişkin özellikle Kürt ve Aleviler yoğun bir çalışma yürütmekte. Düzenlenen kampanya ve çağrılar ile Kürt kimliği ve Alevi inancının görünür hale gelmesi ve gerçek rakamların ortaya çıkarılması ve bir sonraki seçimde hem Kürtlerin hem de Alevilerin formlar daki "diğer" seçeneğinden çıkması hedefleniyor.

 

Mizahi bir dille anlatıyor

Bu çalışmaya katkı sunmak isteyen Kürt genci Botan Sinayic, Kürt ve Alevilerin dikkatini nüfus sayımına çekmek için "Ben de varım" adlı kısa bir çekti. Filmin yönetmenliğini Sinayic yaparken, senaryosunu ise gazeteci ve Kürt dil öğretmeni Aladdin Sinayic yazdı. Filmin başrolünde ise Kürt tiyatro ve sinema sanatçısı Berrin Shemdin yer aldı.

Film nüfus sayımında Kürt bir kadının tavrını mizahi bir şekilde ele alıyor. Yaklaşık 5 dakika süren filmde bir Kürt aileye gelen nüfus sayımı müdürü ile Kürt bir ananın diyalogu yer alıyor. Film de özellikle nüfus sayımında Kürt ve Alevilerin "diğer" kısmında yer alması mizahi bir dille eleştirisi konusu yapılıyor. Kürt ve Alevilerin nüfus sayımında yer alması konusun da ise mesajlar taşıyor.

 

21 Mayıs’a kadar sürecek

Britanya’da 21 Mart’ta sona ereceği açıklanan Nüfus Sayımı (CENSUS) bu yıl pandemiden dolayı 21 Mayıs’a kadar uzatıldı. Henüz kayıt olmayanların adresleri nüfus memurları tarafından ziyaret edilirken, online ve form doldurarak nüfus sayımına teşvik için Kürt ve Alevilerin çalışmaları ise sürüyor.

Filmi şu adresten izlemek mümkün:

https://www.youtube.com/watch?v=2OXURUl4_VQ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.