Kürtaj yasağı bir kadını daha katletti

Kadın Haberleri —

Agnieszka T.

Agnieszka T.

  • Polonya’da kürtaj yasağı nedeniyle doktorların kürtaj yapmayı reddettiği bir kadın hayatını kaybetti. Ailesi “Devletin elinde kan var” diyerek devleti suçladı.

Polonya’da yönetimdeki muhafazakar Hukuk ve Adalet Partisi (PiS) Ekim 2020’de kürtaj yasağını katılaştırmış, doğumda bebekte fizyolojik ve morfolojik hataların kürtaj için geçersiz olduğunu ilan etmişti. Bu durumda doktorların genellikle kürtajı yapmak yerine, fetüsün ölmesini bekledikleri belirtiliyor. Hamile kadınlar için risk taşıyan bu karar nedeniyle bir kadın daha yaşamını yitirdi. Karnındaki fetüs ölmesine rağmen doktorların kürtaj yapmayı reddettiği Agnieszka T. isimli kadın can verdi.

Agnieszka T.’nin hayatını kaybetmeden kısa bir süre önce çekilen fotoğrafı.

‘Devletin elinde kan var’
The Guardian’da yer alan habere göre, ikiz çocuklarına hamile olan Agnieszka T., 21 Aralık’ta Czestochowa’daki Kutsal Bakire Meryem Hastanesi’ne gitti ve 23 Aralık’ta ilk fetüs ölmesine rağmen, doktorlar ülkede uygulanan kürtaj yasasını gerekçe göstererek fetüsü almayı reddetti. Agnieszka T.’nin ailesi bunun üzerine durumunun giderek kötüleştiğini bildirdi. Bir hafta sonra ikinci fetüsün de kalbinin durduğu ve doktorların onun da ölümünden iki gün sonra hamileliği sonlandırdığı belirtildi. Agnieszka, haftalarca kötüye giden sağlık durumunun ardından 25 Ocak’ta hayatını kaybetti.
Kadının ailesi, Facebook hesabı üzerinden paylaştıkları mesajda, “Bu durum, mevcut hükümetin ellerinde kan olduğunun kanıtı” dedi.
Ailesi Agnieszka T.’nin septik şok sonucu öldüğünden şüpheleniyor ancak hastaneden ölüm nedenine dair herhangi bir açıklama paylaşılmadı.

İlk değil
 
Izabella ismindeki bir başka kadın da geçtiğimiz Eylül ayında hamileliğinin 22. haftasında tıbbi müdahale reddedildiği için sonra yaşamını yitirmişti. Ailesi, 30 yaşındaki Izabella’nın kürtaj veya sezaryen ameliyatının reddedildiğini vurgulayarak,  hastanenin ülkenin kürtaj yasalarına göre hareket ettiğini belirtti. Izabela’nın ölümü nedeniyle açılan soruşturmada, ‘tıbbi uygulama hatası’ tespit edilerek, hastane para cezasına çarptırıldı.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.