Kürtçe oyun yasağı hukuka uygunmuş!

  • Teatra Jiyana Nû tarafından sahnelenen “Bêrû: Klakson Borîzan û Birt” adlı oyunun İstanbul Gaziosmanpaşa Kaymakamlığı kararıyla yasaklanmasına ilişkin yürütmenin durdurulması talebiyle açılan dava, İstanbul 10. İdare Mahkemesi tarafından reddedildi.

 

Teatra Jiyana Nû (Yeni Yaşam Tiyatrosu) tarafından sahnelenen “Bêrû: Klakson Borîzan û Birt” (Yüzsüz: Klakson, Borazanlar ve Bırtlar) adlı oyunun İstanbul Gaziosmanpaşa Kaymakamlığı kararıyla yasaklanmasına ilişkin Medya ve Hukuk Çalışmaları Derneği’nin (MLSA) yürütmenin durdurulması talebiyle açtığı dava, İstanbul 10. İdare Mahkemesi tarafından reddedildi. Mahkeme, Teatra Jiyana Nû (TJN) tiyatro grubunun Mezopotamya Kültür Merkezi (MKM) ile bağlantılı olduğunu, MKM’nin ise “terör örgütü PKK ile iltisaklı” olduğu öne sürdü. 

İstanbul 10. İdare Mahkemesi, oyuna yönelik yasak ile “terörle iltisaklı yapıların desteklenmesinin ve teröre destek sağlanmasının önüne geçilmek istendiğini” iddia ederek, yasağın hukuka aykırı olmadığı sonucuna vardı. Karar metninde ayrıca, yasaklama kararı ile aynı tarihte Emniyet görevlileri tarafından kaleme alınan tutanaktan alıntı yapılarak, MKM’nin 2014’ten günümüze gerçekleştirdiği bazı konser ve tiyatro gösterimleri listelendi. Söz konusu tutanakta 8 Mart Dünya Kadınlar günü ile 21 Mart Newroz gibi günlerde tiyatro gösterimi yapılmasının, MKM ve Teatra Jiyana Nû’nun “terör örgütü ile iltisaklı olduğuna” işaret ettiği ve “gösterimden elde edilecek gelirin bölücü terör örgütüne destek amaçlı faaliyetlerde kullanılacağı” iddia edilmişti.   İSTANBUL

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.