Kürtler AK önünde nöbette

Yurt Dışı Haberleri —

Avrupa Konseyi önünde nöbete başladı/ foto: Barış Balseçer

Avrupa Konseyi önünde nöbete başladı/ foto: Barış Balseçer

  • Öcalan’a Özgürlük İnisiyatifi "Dem Dema Azadiyê yê"  hamlesi kapsamında "Özgürlük kazanacak, Öcalan’a harekete geç" sloganıyla Avrupa Konseyi önünde nöbete başladı.

 

BARIŞ BALSEÇER/STRASBOURG

Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi AİHM’in Kürt Halk Önderi Öcalan hakkında verdiği ihlal kararını gündemine alırken, Kürdistanlılar da AK önünde dün nöbete başladı. Her gün yeni bir grubun devralacağı nöbet 17 Aralık’a kadar devam edecek. İlk günkü nöbete İsviçre’den gelen Demokratik Kürt Toplumu (CDK-S) aktivistleri katılırken, konsey binası önünde "Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan, 15 Şubat 1999 tarihinden itibaren İmralı’da tutuklu. Haber alınamıyor”  ile 9 ayrı dilde "Özgürlük kazanacak" yazılı dev pankartlar açıldı.

Açıklama ardından yolu trafiğe kapatarak Avrupa Konseyi binasına yürüyerek bina girişini kapatan Kürdistanlılar sık sık "Öcalan’a özgürlük", “Katil Erdoğan”, “Faşist Türkiye” ve “Soykırımcı Türk devleti” sloganları attı.

Her gün farklı bir ülkeden Kürdistanlı kurumlar, siyasetçiler, kadın ve gençlik yapılarının devralacağı eylem 17 Aralık’a kadar sürecek. Fransa Cumhurbaşkanı Emmauel Macron’un AK ziyareti nedeniyle bugün ara verilecek eylem 3 Aralık’ta TEV-ÇAND üyelerinin katılımıyla sürecek.

Türkiye’ye baskı kurulsun

Eylem sırasında bir konuşma yapan CDK-S Eşbaşkan Selma Sürer, İmralı’da 23 yıldır devam eden esaret ve mutlak tecride dikkat çekerek, Türk devletinin Avrupalı kurumların sessizliğinden cesaret alarak tecridi sürdürdüğünü belirtti. Diğer Eşbaşkan İsmail Kardaş ise Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi’ne seslenerek, AİHM kararlarının bir an önce uygulanması için Türkiye’ye baskı kurulması çağrısında bulundu.

CPT’ye dosya verildi

CDK-S Eşbaşkanları konuşmalarını ardından daha önce İmralı’da Öcalan ile görüşen CPT Türkiye masası şefi Michael Neurauter'e İmralı’daki durumu ve Kürtlerin taleplerini anlatan bir dosya teslim ettiler.

Öte yandan Öcalan’a Özgürlük Nöbet eylemi 493. haftasına girdi. Nöbeti bu hafta Almanya’nın Hannover kentinden gelen Ronahi Kadın Meclisi üyeleri devraldı.

 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.