Öcalan kırmızı çizgimizdir

Yurt Dışı Haberleri —

Öcalan tecrit protestosu

Öcalan tecrit protestosu

  • Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın yaşamına ilişkin sosyal medyada çıkan bazı haberler nedeniyle endişe duyan Kürdistanlılar diasporada ayağa kalkarak “Önderliğimiz kırmızı çizgimizdir” dedi. 

 

Sosyal medyada kimi hesapların Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın sağlığına ilişkin endişe veren paylaşımları nedeniyle Kürdistanlılar sokaklara aktı. Diasporada eş zamanlı birçok ülke ve kentte eylem düzenleyen Kürdistanlılar, bir an önce Öcalan ile görüşme yapılmasını istedi.

 

ALMANYA: 20 kentte Kürtler sokaklara aktı

Kürdistanlıların en yoğun nüfusa sahip olduğu Almanya’da 20’den fazla kentte aynı akşam eylem düzenlendi.

Başkent Berlin’de Türk elçiliği önünde bir araya gelen Kürtler ve dostları, Öcalan’a ilişkin bir an önce açıklama istedi. Berlin eyalet Milletvekili Hakan Taş, geciktirilmeden aile ve avukat görüşmesi yapılması gerektiğini söyleyerek “Bizler Sayın Öcalan'ın sağlık durumunu merak ediyoruz" dedi.

CİK temsilcisi Mele Dawud da "Faşist Türk devleti bu söylemleri yayarak bizlere Önderliksiz yaşamayı kabul ettirmek istiyorlar” diye konuştu.

Köln’de de Kürdistanlılar bir miting düzenledi. Şehit anneleri ve sanatçıların da katıldığı eylemde yapılan açıklamada “Öcalan kırmızı çizgimizdir” denildi.

Giessen’de Öcalan’ın sağlığı ile endişelerin giderilmesi amacıyla acil bir eylem düzenlendi. Yapılan açıklamada “Bize özgür ve kutsal yaşamın yolunu gösteren Başkan Apo’yu sahiplenmek onur borcumuzdur” diye belirtildi.

Duisburg’da kent merkezinde buluşan Kürdistanlılar bir miting düzenledi. Mitingde “Kürt halkı için Önder Apo’nun sağlığı ve güvenliği hayati bir konudur ve bu konunun aydınlatılması aciliyet arz etmektedir" açıklaması yapıldı.

Bremen’de de kent merkezinde buluşan Kürdistanlılar bir an önce görüşme gerçekleştirilmesini istedi. Yapılan konuşmada “Önderliğimiz ile ilgili çıkan haberlerin ardından ciddi kaygılar yaşıyoruz” diye belirtildi.

Hamburg’da Demokratik Güç Birliği’nin (DGB) çağrısı üzerine Sternchanze’de bir araya gelen Kürdistanlılar Abdullah Öcalan’ın dev posterini açarak, slogan attı. Sol Parti Eşsözcüsü Cansu Özdemir, avukatların mutlaka İmralı’ya gitmesi gerektiğini söyledi. DGB adına konuşan Serhat Çetinkaya ise “Öcalan üzerinde oynanan oyunlarla halkımızın sabrını sınamasınlar. Bu halk ölümüne Önderliğine bağlıdır” dedi.

Stuttgart’ta gençlik hareketi öncülüğünde bir miting düzenlendi, “Eylemlerimiz Önder Apo özgürleşene kadar sürecek” mesajı verildi.

Nürnberg Hallplatz’da bir araya gelen yüzlerce kişi "Reber Apo kırmızı çizgimizdir", “Abdullah Öcalan'la acilen görüşülmeli", "İmralı cezaevinde neler oluyor?" pankart ve dövizleri taşıdı.

Herford’da ise tren garı önünde buluşan Kürtler, bir an önce avukat görüşmesi yapılmasını istedi. Eylemde sık sık, “Öcalansız dünyayı başınıza yıkarız”, “Biji Serok Apo”, “Be Serok jiyan nabe” sloganları atıldı.

Dortmund Cinemax önünde düzenlenen eylemde Asrın Hukuk Bürosu’nun açıklaması Almanca okundu. Kürdistanlılar haber alınıncaya kadar eylemlerini sürdüreceklerini belirtti.

Frankfurt’ta merkezi tren garı önünde yapılan eylemde derhal Öcalan ile avukatların görüşmesi gerektiği belirtildi.

Kürdistanlılar Hannover kentin de alanlara çıktı.Yapılan açıklamada “Bütün Avrupa ve dünya bunu iyi bilsin ki Önderlik bizim kırmızı çizgimizdir” denildi.

Bir diğer eylem noktası ise Mannheim kentiydi. HBF önünde buluşan eylemciler “Öcalan’ın sağlığı üzerinden kimse sabrımızı ölçmesin” diye belirtildi.

Oldenburg’da da Kürtlerin öfkesi büyüktü. Yapılan açıklamada İmralı’dan yayılan hiçbir haberin veya söylemin kendiliğinden olmadığı ve devletin bilgisi dahilinde yapıldığı belirtildi. Eylemciler bir an önce görüme yapılmasını istedi.

Bir başka eylem kenti olan Darmstadt’ta ise Öcalan’dan haber alınıncaya kadar eylemlerin süreceği belirtildi.

Saarbrücken kentinde de Kürtler alanlardaydı. Eylem boyunca sık sık  Biji Serok Apo”, “Öcalan’a özgürlük” sloganları atıldı.

Freiburg’da ise konuya ilişkin CPT’nin derhal bir açıklama yapılması istendi.

Kiel’de düzenlenen mitingde Öcalan’ın posterleri açıldı, sık sık “Biji Serok Apo”, “Siyasi tutsaklara özgürlük” sloganları atıldı.

Dresden’de gençlik hareketi öncülüğünde Albertplatz'da bir eylem düzenlendi. Asrın Hukuk Bürosu’nun açıklamasının okunduğu eylemde, bildiriler okundu, Öcalan’a bağlılık sloganları atıldı.

Sosyal medyada çıkan haberlerden sonra Öcalan ile bir an önce iletişim kurulması talebiyle Düsseldorf kentinde de eylem düzenlendi.

 

İSVİÇRE: Avrupa devletlerine tepki

KCDK-E ve TJK-E'nin acil eylem çağrısıyla İsviçre’de yaşayan Kürdistanlılar da alanlara çıktı. Bern, Basel ve Zürih kentlerinde düzenlenen eylemlerde uluslararası kurumların ve devletlerin tecrit işkencesine karşı suskunluğu da protesto edildi.

Bern'de Bahnofplatz’da düzenlenen eylemde Asrın Hukuk Bürosu’nun Öcalan'ın yaşamına ilişkin kaygılarının yer aldığı metin Almanca okundu.

Basel’de Kanton Parlamentosu önünde acil eylem çağrısına cevap veren Kürdistanlılar bir miting düzenledi. Öcalan'ın özgürlüğünün talep edildiği sloganlar atılırken Avrupa devletlerinin tecrit işkencesine karşı suskunluğu da protesto edildi.

Aynı amaçla Zürih kentinde de eylem düzenlendi, derhal Öcalan ile iletişim kurulması gerektiği ifade edildi.

 

FRANSA: Sabrımızı sınamayın

Fransa’nın birçok kentinde Öcalan hakkında çıkan haberler nedeniyle endişe duyan Kürdistanılar eş zamanlı eylemler düzenledi.

Başkent Paris’in Evry banliyösünde bir araya gelenler Öcalan’ın sağlık durumu hakkında bilgi almak istediklerini açıkladı. Yapılan konuşmalarda “CPT bir an önce Öcalan ile görüşülmesi için girişimlerde bulunmalı ve sağlığı hakkında bilgi almalıdır” çağrısı yapıldı.

Villiers le Bel banliyösünde düzenlenen eylemde ise  “Önder Apo’dan haber alınana kadar alanlarda olacağız” denildi. Eylem, “Bijî Serok Apo” ve “Bê Serok Jiyan Nabe” sloganları ile son buldu.

Eylemin bir diğer adresi de Mantes la Jolie kentiydi. Kürdistanlılar ellerinde Öcalan’ın flamalarını taşıyarak ağırlaştırılmış tecridi protesto etti.

Rennes’de Kürdistanlılar République Meydanı’nda, Öcalan’ın sağlığı ve özgürlüğüne ilişkin bir eylem düzenledi, CPT’ye devreye girme çağrısı yapıldı.

Toulouse’da da “Önderliğimiz kırmızı çizgimizdir” mesajı veren Kürdistanlılar, Öcalan’ın sağlığı hakkında haber alana kadar eylemlerini sürdüreceklerini belirtti.

Bordeaux’da ise Grand Théâtre meydanında buluşan Kürdistanlılar, “Öcalan için özgürlük, yalnız değildir” pankartı taşıyarak, “Öcalan’a özgürlük” ve “Bijî Serok Apo” sloganları attı. 

 

HOLLANDA: Endişelerimiz uç noktada

Kürt halk Önderi Abdullah Öcalan’a ilişkin çıkan haberler ardından Hollanda’da Kürdistanlılar, alanlara çıktı. DEM-NED’in çağrısı ile yapılan eylemler Den Haag ve Arnhem’de eş zamanlı olarak düzenlendi. Den Haag’taki eylem Hollanda Parlamentosu önünde Arnhem’deki Museumplein’da yapıldı.

Yapılan konuşmalarda Öcalan’ın yaşamı ile ilgili sosyal medyadaki paylaşımlara dikkat çekildi ve endişelerinin uç noktaya vardığı ifade edildi. Öcalan etrafında ateşten çember olmak için herkesin her an hazır olacağı belirtilirken, eylemlerin sonuç alınıncaya dek süreceği belirtildi.

BELÇİKA: Derhal haber istiyoruz

Belçika’nın Liege kentinde de Kürdistanlılar eylemdeydi. Liege Halk Meclisi’nin çağrısı ile tren garı önünde yapılan eylemde Öcalan ile bir an önce görüşme gerçekleşmesi gerektiği belirtildi. Eylemde “Faşist Erdoğan”, “Biji Serok Apo” sloganları atıldı.

İSKANDİNAVYA: Bir an önce açıklama yapın!

Öcalan’ın sağlık durumuna ilişkin endişe verici haberlerin duyulmasıyla birlikte İskandinavya ülkelerinde yaşayan Kürdistanlılar da eş zamanlı eylem düzenledi. İsveç'in başkenti Stockholm'de bir araya gelen Kürdistanlılar kaygılı olduklarını belirterek, Öcalan’ın sağlık durumuna ilişkin bir an önce açıklama yapılmasını istedi.

Gävle kentinde ise tren istasyonunda sivil itaatsizlik eylemi düzenlendi. Eylem adresinden bir diğeri de Örebro kentiydi. Voghustorget meydanında bir araya gelen Kürdistanlılar, acil bir şekilde Öcalan ile görüşme yapılmasını istedi.

Vesteros kentindeki eylem tren istasyonu önünde yapıldı. Kürdistanlılar, Öcalan’dan haber alıncaya kadar eylemlerin süreceği mesajı verdi.

Borlänge kentinde de tren istasyonu önünde düzenlenen eyleme çok sayıda Kürdistanlı katıldı. Abdullah Öcalan lehine slogan atan halk tepkisini dile getirdi.

Norveç’in başkenti Oslo’da da KCDK-E ve TJK-E’in çağrısı ile Trafikanten Meydanı’nda bir eylem düzenlendi, Norveç hükümetinden Öcalan’a dair haberlere ilişkin devreye girilmesi talep edildi. Eylemde “Rêber Apo bizim kırmızı çizgimizdir ve bunun için de Kürt halkı, Rêber Apo’nun özgürlüğü için hep ayakta ve eylemde olmalıdır” diye belirtildi.

Eylemde sık sık “Biji Serok Apo”, “Öcalan'a özgürlük” sloganları atıldı.

Danimarka’nın başkenti Kopenhag’da Kürdistanlılar, KCDK-E ve TJK-E’nin çağrısı ile alanlara çıktı. Hovedbanegården tren garı önünde yapılan eylemde Öcalan posterleri ve üzerinde “Özgürlük zamanı” yazılı pankart taşındı. Eylemde sık sık, “Diktatör, faşist Erdoğan”, “Çocuk ve kadın katili Erdoğan”, “Öcalan’a özgürlük” sloganları atıldı.

HABER MERKEZİ

 

 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.