Kürtler DAİŞ'le savaşıyor onlar toplantısını yapıyor

Dünya Haberleri —

Uluslararası Koalisyon toplantısı/Roma/foto: AFP

Uluslararası Koalisyon toplantısı/Roma/foto: AFP

  • Roma’da düzenlenen IŞİD’le Mücadele Uluslararası Koalisyonu toplantısı öncesi bir çağrı yapan DSG Genel Komutanı Ebdi: “Koalisyon, şiddet yanlısı güçlere karşı mücadele yürütmeli. DAİŞ çeteleri ve ailelerini ülkelerine göndermelidir” dedi.

 

IŞİD’le Mücadele Uluslararası Koalisyonu Bakanlar Toplantısı bugün İtalya’nın başkenti Roma’da başladı. DAİŞ karşıtı uluslararası koalisyonda yer alan 7 üst düzey temsilcinin yanı sıra Suriye krizine olumsuz etkileri olan Türkiye ve Katar da bu toplantılara davet edildi. Türkiye ve Katar’ın Suriye’de terör gruplarını desteklediği birçok uluslararası rapora da yansımıştı.

İtalya Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, ABD ile ortaklaşa yapılacak toplantıya koalisyon üyesi 81 ülkenin katılacağı bildirildi. Toplantıda, “IŞİD’in mutlak yenilgiye uğratılmasında koalisyonun uyumu, Suriye ve Irak’taki kurtarılmış bölgeleri istikrara kavuşturma taahhüdünün teyit edilmesi ve çalışma gruplarında iş birliğinin pekiştirilmesi, IŞİD’in ilerleyişinin engellenmesi” hedefleniyor.

Bilinken: Ülkeler, vatandaşlarını almalı

Roma’daki toplantının açılış konuşmasını yapan ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, “IŞİD'e karşı koalisyonun 78 üye ülkesi de dahil olmak üzere tüm ülkeleri Suriye Demokratik Güçleri (SDG) kontrolünde bulanan kamplardaki vatandaşlarını geri almaya” çağırdı. Bilinken bu kamplardaki kişilerin şimdiye kadar geri alınmamasına ilişkin "Bu durum kesinlikle savunulamaz. Süresiz olarak devam edemez” diye konuştu.

Mazlum Ebdi

Mazlum Ebdi’den çağrı

Toplantı öncesinde Twitter hesabından açıklama yapan Demokratik Suriye Güçleri (DSG) Genel Komutanı Mazlum Ebdi, Kuzey-Doğu Suriye’de Hol Kampı başta olmak üzere on binlerce IŞİD’li ve ailesinin kaldığını hatırlatarak, bunların ülkelerine alınması için bir karar alınması gerektiğini belirtti. Ebdi, “Koalisyon, şiddet yanlısı güçlere karşı mücadele yürütmeli. DAİŞ çeteleri ve ailelerini ülkelerine göndermelidir. Ayrıca, aşırıcılığın temel nedenlerinin ele alınabilmesi için özgürleştirilen bölgelerde istikrarın ve ekonomik kalkınmanın kurulmasını destekleyin” ifadelerini kullandı.

Kapılar açık tutulmalıdır

Roma’daki toplantıya ilişkin ANHA’ya değerlendirmelerde bulunan MSD Eşbaşkanı Riyad DerarBu toplantı insani yardımları genişçe ele almalıdır. Suriye’deki engeller kaldırılmalıdır. Kapılar açık tutulmalıdır. Demografik yapıyı değiştiren adımlar engellenmelidir. Bu adımların atılması halinde devletler terör karşısında başarı elde edebilir” diye belirtti.

Riyad Derar

Toplantıya Türkiye ve Katar’ın çağrılması

Toplantıya Suriye’deki çeteleri yöneten ve finansman destek sunan Türkiye ve Katar gibi ülkelerin çağrılmasına ilişkin de konuşan Derar şunları belirtti: Katar ve Türkiye’nin çağrılmasındaki amaç Rusya’nın önünü kesmektir. Rusya daha önce Şam Hükümeti’nin Katar ve Türkiye aracılığıyla Arap Cumhuriyetlerine dahil etmek istiyordu. Astana’nın çizdiği çerçeve dışında bir çözüm aranacak. Türk devleti de bu noktada önemlidir. Türk devletinin tekrar ABD ve NATO ile iyi ilişkiler kurması temenni ediliyor. Türk devleti de Mısır ve Suudi Arabistan ile yeni bir diyalog kurmak istiyor. Haziran ayı itibariyle İdlib’te bir çatışma durumu var. Top atışlar ve askeri sevkiyatlar yapılıyor. Rusya kuvvetlerini Himemi’ne havaalanına getirdi. Katar ve Türkiye Suriye’de etkili iki faktördür. Onların gruba çağrılmasındaki temel etken Rusya’nın Suriye konusundaki tutumuna ilişkindir. Çünkü Rusya Şam’ın 2254 sayılı BM kararını yerine getirmeden güçlendirmeye çalışıyor.”

 

HABER MERKEZİ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.